Carlos González planteja crear una comissió conjunta Elx-Alacant per a coordinar els elements comuns dels seus PGOU

Carlos González planteja crear una comissió conjunta Elx-Alacant per a coordinar els elements comuns dels seus PGOU

L’alcalde il·licità participa amb el seu homòleg alacantí en un esmorzar-col·loqui en la IFA organitzat per Cepyme, la PIC i Elche Piensa

L’alcalde il·licità, Carlos González, planteja crear una comissió conjunta Elx-Alacant de coordinació dels elements comuns dels seus Plans Generals d’Ordenació Urbana (PGOU), obrir un pont de col·laboració per a determinar necessitats comunes de les dos ciutats i elaborar un memoràndum d’infraestructures d’interés per a les dos poblacions a fi de reivindicar-les conjuntament.
González llançà estes propostes davant de l’alcalde d’Alacant, Gabriel Echávarri, i a manera de conclusió, durant un esmorzar-debat sobre l’àrea funcional Elx-Alacant que se celebrà en les instal·lacions de la IFA, organitzat per Cepyme i amb la col·laboració de la Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes d’Alacant (PIC) i Elche Piensa.
El col·loqui reuní mig centenar de representants de distintes entitats econòmiques i de la societat civil de les dos ciutats i fon obert pel president de l’entitat organitzadora, Cristóbal Navarro, que explicà que esta reunió pretén “sumar tot allò que siga possible”.

Àrea funcional Elx-Alacant
L’arquitecte José Amorós féu una minuciosa exposició sobre els aspectes positius i negatius de la denominada àrea funcional Alacant-Elx, centrats fonamentalment en les infraestructures, i esbossà distintes propostes per a configurar-la, que servirien de base per a les posteriors reflexions.
Després d’esta exposició, l’alcalde d’Alacant prengué la paraula i destacà que és “un ferm defensor de la unió entre Alacant i Elx”. Considera Echávarri que “anant junts som més forts davant de la Diputació, el Consell o Madrid” i, dirigint-se al seu homòleg il·licità, assenyalà que “hem de firmar un acord a fi d’aconseguir infraestructures necessàries per a les dos ciutats.
L’alcalde de Elx, per la seua part, manifestà que la relació que manté amb Gabriel Echávarri “facilita les coses” i que “el concepte àrea funcional es correspon amb la dinàmica que s’ha generat en el territori. És un concepte real, però ens distanciem del concepte d’àrea metropolitana”.

Oblit absolut d’Elx
González féu un repàs de “l’oblit absolut d’Elx per part de distints governs de la Comunitat i de l’Estat i exemplificà la seua afirmació dient que “Elx ha hagut de pagar els terrenys de la seua pròpia universitat”.
“Venim de 20 anys d’oblit i hem d’estar forçosament a la defensiva per eixe sistemàtic oblit per part de Madrid i de València, però encara més de València”, indicà González.
“Hem d’identificar allò que necessitem en infraestructures i inversions i a partir d’allí treballar junts”, afegí l’alcalde d’Elx, que precisà que les dos ciutats han de cooperar i competir. Entre estes infraestructures, González destacà el tercer carril de l’autovia Alacant-Villena, alliberar el peatge de la segona circumval·lació d’Alacant o la connexió de l’aeroport amb el ferrocarril.
“Els Ajuntaments d’Alacant i Elx tenim clar que són inversions fonamentals per al desenvolupament de la província i hem de ser capaços de sumar esforços i pensar junts en els elements que ens unixen”, assenyalà l’alcalde.

Ciutats bessones
Manolo Marco, president de la PIC, esbossà el concepte de “ciutats bessones”, que posteriorment generaria un ampli debat, i advocà per “crear equips de treball en els ajuntaments per tal de desenrotllar la integració que proposem”.
Per part d’Elche Piensa, Juan Antonio Marín comentà que “no hem de fixar-nos en els problemes sinó en les solucions. L’àrea funcional no és una metàfora”.
El debat prosseguí amb diverses intervencions, totes en busca de la millor forma de col·laboració entre Alacant i Elx. Per acabar, l’alcalde il·licità assenyalà que havia formulat dos conceptes al principi del col·loqui, que són cooperar i competir, però que van amb altres dos més: compartir i compensar.
Els assistents es comprometeren a mantindre una nova reunió dins de sis mesos per a debatre noves propuestas i valorar els resultats.