Diana Palazón invita a les il·licitanes i il·licitans a gaudir de les Festes d’Elx amb un emotiu pregó amb al·lusions a les tradicions il·licitanes

Diana Palazón invita a les il·licitanes i il·licitans a gaudir de les Festes d’Elx amb un emotiu pregó amb al·lusions a les tradicions il·licitanes

La actriz reivindica la tornada de la Dama a Elx davant els aplaudiments dels milers de persones que s’han congregat en la plaça de Baix 

L’actriu il·licitana Diana Palazón ha donat aquesta nit el tret d’eixida a les Festes d’agost 2017 amb un emotiu pregó amb constants referències als seus records d’infància a Elx.

La plaça de Baix s’ha omplert per a assistir a un acte que s’ha produït moments després de l’encesa oficial de l’enllumenat de festes.

Després de l’encesa dels llums ha començat el cercaviles dels diferents ens festers: els estendards i comparses de l’Associació Festera de Moros i Cristians; estendards i comissions de la Federació Gestora de Festejos Populars i els estendards i comissions de Pobladors, Centre Aragonés i Comunitat Andalusa i Unió de Festers del Camp d’Elx.

A les deu de la nit, la periodista Mayte Vilaseca ha anunciat l’inici del pregó de les Festes d’Elx 2017 i l’alcalde, Carlos González, ha lliurat la batuta al director Inocente González, que ha dirigit la Coral Il·licitana i la Banda Simfònica en la interpretació de “Aromas ilicitanos”.

Sobre les 22.15, els càrrecs festers han anat accedint a la balconada de l’Ajuntament des d’on Diana Palazón Oliver ha fet vibrar els milers d’il·licitanes i il·licitans que s’han congregat en la plaça de Baix amb les seues constants al·lusions als seus records d’infància.

L’actriu ha dit que, en rebre la invitació per part de l’alcalde, van començar a arribar-li a la ment “milers de records de la infància. Se’m van aparèixer amb total vivesa centenars d’imatges, situacions, frases, cançons. Des de la meua casa d’Altabix que quan jo era xicoteta era quasi el final de la ciutat, però no d’Elx. I dic que no d’Elx, perquè Elx és molt més que els seus barris. Elx és també el camp i la platja”.

Palazón ha dit que a Elx va donar els seus primers passos com a actriu i va ser el Gran Teatre el primer escenari que va xafar abans de marxar a seguir formant-se a València, Barcelona i Madrid.

Com ha indicat la il·licitana “hi ha coses que solament es poden fer a Elx; com xollar-se, sullar-se la roba, llimpiar-li la bossera, menjar companatge, tenir arritrancos, estar desficiós, anar en defora, ser un mostrenco, un xaramita, un fardatxo, un dotor, un gomiós.

Palazón també ha fet l’ullet al valencià traient a la llum una situació molt habitual en les llars il·licitanes: “En una mateixa taula parlem les dues llengües sense problema. “En la mare en valencià, con mi padre en castellano. En la iaia en valencià, amb la abuela en castellano. I a mi, a vegades, m’han preguntat, Però us aclariu?. Sí, ja ho crec que mos aclarim. I no, no només mos aclarim, sinó que pense que és una riquesa cultural única. I jo, orgullosa de ser filla d’Elx i de totes les seues peculiaritats”.

L’artista no ha deixat passar l’oportunitat de destacar el valor del Misteri i del Palmerar, dos Patrimonis de la Humanitat, i de reclamar el retorn de la Dama d’Elx a la seua ciutat, moment en el qual ha rebut els aplaudiments del públic.

“Vull donar les gràcies a aquesta bella ciutat per acollir-nos i donar-nos una bona vida, perquè ací, per si els de fora no ho saben, ací es viu de luxe. Elx és única, totalment única”, ha assenyalat l’actriu entre els aplaudiments del públic.

Després del pregó, Carlos González ha lliurat a l’actriu el Ram d’Or d’Elx 2017 i ha convidat a totes les il·licitanes i il·licitans a gaudir al màxim de les festes amb responsabilitat.

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de l’himne d’Elx i amb un espectacle de llum, so i focs artificials.