Una nova “marquesina parlant” facilita l’accés dels invidents als autobusos urbans en l’Hospital General

Una nova “marquesina parlant” facilita l’accés dels invidents als autobusos urbans en l’Hospital General

 Aquest servei s’activa amb un comandament i permet l’ús del transport públic per persones cegues en igualtat de condicions amb altres ciutadans, segons la regidora de Mobilitat.

Aquesta millora s’ha realitzat a través dels Pressupostos Participatius després de la proposta d’un usuari que ha sigut votada pels veïns, tal com va explicar el regidor Felip Sánchez.

Una marquesina sonora instal·lada al costat de l’Hospital General, que informa als invidents dels horaris i la circulació dels autobusos urbans, ha sigut presentada pels regidors de Mobilitat, Esther Díez, i de Pressupostos Participatius, Felip Sánchez, en un acte que també va comptar amb la presència del director del centre sanitari, Carlos Gosálvez; la directora de l’ONCE a Elx, Mari Carmen Belmonte; el gerent dels autobusos urbans d’Elx, Ángel Luis Andreu; i l’usuari que va promoure aquesta iniciativa, José Francisco Sánchez, entre altres persones.

“Hem posat una marquesina parlant en aquesta parada de l’Hospital General, que és una demanda d’un ciutadà que ha fet la proposta a través dels Pressupostos Participatius, la qual cosa demostra la importància d’aquesta eina i com de satisfactori que és cobrir les necessitats de determinats col·lectius”, va indicar Esther Díez després d’una demostració del funcionament d’aquesta parada.

“Aprofitant la seua posada en marxa, l’empresa d’autobusos urbans, per la seua banda, n’ha instal·lat dos més, una en l’Hospital del Vinalopó i una altra en la plaça de l’Algeps, en la parada de l’avinguda de Novelda, que funcionen per comandaments perquè no estiguen parlant gairebé les 24 hores del dia”, va informar Díez.

“De tota manera, si vérem que el servei té major demanda en el futur per part de persones que no disposen de comandament i que vulguen comptar amb ell, estudiaríem posar-lo en marxa d’aquesta manera. Està en fase de proves, hem provat les tres, estan bé de so i són compatibles amb el trànsit que es genera en la zona. Al final, el que aconseguim és tenir una ciutat molt més accessible, un transport públic de major qualitat i poder garantir a les persones cegues aquest accés al transport públic en igualtat de condicions amb les altres persones”, va indicar la regidora.

Una proposta que sorgeix de la necessitat
Per la seua banda, José Francisco Sánchez va assenyalar que la seua proposta sorgeix de “la necessitat d’haver d’anar preguntant a les persones, o al conductor, sobre el pas dels autobusos. Ens vénen molt bé aquestes marquesines parlants, és un bé para tots els invidents, encara que necessitem que s’instal·len més en la ciutat”.

Per a Mari Carmen Belmonte, directora de l’ONCE a Elx, “és un projecte molt bonic ja que el problema que tenim les persones invidents quan agafem l’autobús és no saber a on arriba ni el que tarda. Açò ens dóna una mica de major llibertat per a no haver de dependre d’altres persones”.

Més millores d’accessibilitat
El regidor Felip Sánchez va destacar que “açò és una mesura que s’ha executat amb els Pressupostos Participatius. Gràcies a ells també s’han aconseguit altres millores d’accessibilitat, com una sèrie de semàfors que també tenen resposta sonora per a les persones invidents en el carrer Corredora i en diversos encreuaments. És molt important millorar l’accessibilitat de tots els ciutadans i ciutadanes a l’autonomia que els dóna aquest tipus de mesures i també veure com la solidaritat ciutadana ha apostat amb el seu vot per l’accessibilitat de tots els seus veïns i veïnes”.

Els Pressupostos Participatius han permés instal·lar tres marquesines noves en plaça de Castella, replaceta dels Pontos i avinguda Joan Carles I. Així mateix, està pendent una altra marquesina per a la Via Parc, a Salades, i una millora d’una altra en l’avinguda de Novelda.

Altres millores impulsades per la Regidoria de Mobilitat han sigut canvis de bancs en la parada de l’avinguda de Novelda; panells informatius en Corts Valencianes, avinguda de Novelda, replaceta dels Pontos i parada 249; i marquesines en les parades del carrer la Caràtula i avinguda d’Alacant (Facasa).

 

Compartir: