L’alcalde i la personalitat distingida amb el Ram d’Or 2017 advoquen per la reforma de la Carta Magna en l’acte del 39 aniversari de la Constitució

L’alcalde i la personalitat distingida amb el Ram d’Or 2017 advoquen per la reforma de la Carta Magna en l’acte del 39 aniversari de la Constitució

Carlos González: “S’ha de desterrar la por a la reforma constitucional”

L’alcalde, Carlos González, i la personalitat distingida amb el Ram d’Or 2017, María del Carmen Pérez Cascales, han advocat per la reforma de la Carta Magna en l’acte de commemoració del 39 aniversari de la Constitució Espanyola.

En un acte celebrat en el saló de plens i en presència de la corporació municipal i de les forces vives de la ciutat, s’ha procedit també a lliurar la Medalla de plata del Bimil·lenari a l’associació Ajuda a Persones Refugiades Sirianes d’Elx, i als/a les alumnes de l’Institut Tirant lo Blanc pel seu projecte Lessons for present, lessons for future.

L’acte ha començat amb la intervenció de l’alcalde. En el seu discurs, Carlos González ha destacat la importància de la Constitució de 1978: “Un acord polític de tots els espanyols que ha possibilitat l’extensió dels drets i llibertats, el progrés econòmic i el desenvolupament social, educatiu i cultural i, sobretot, la convivència democràtica basada en el pluralisme polític, en el diàleg, en el respecte i en la tolerància”.

Segons González: “L’assoliment més gran de la nostra Norma Fonamental ha sigut assentar les bases per a la convivència en pau, llibertat i democràcia durant quatre dècades”, per a afegir que “no obstant això, en els últims mesos, s’ha desencadenat la crisi d’Estat més greu des del frustrat intent de colp d’Estat de 1981, com a conseqüència de la decisió política de dur a terme la Declaració Unilateral d’Independència pel Govern de Catalunya, incomplint flagrantment la legalitat constitucional i estatutària”.

Segons el parer de l’alcalde, la crisi territorial només es resoldrà amb un nou acord polític que reforme el vigent model d’organització territorial, que afavorisca l’encaix de Catalunya a Espanya i que permeta reprendre la idea de l’Espanya unida i diversa alhora. “Acord aquest que sens dubte s’ha de concretar en una reforma constitucional del model territorial”.

González ha dit que cal “desterrar la por a la reforma constitucional”. Ha apuntat que “en aquesta reforma no solament s’ha d’abordar el problema territorial, sinó afrontar altres reptes com que s’establisca com a dret fonamental el dret a la sanitat i a l’educació, incloga el dret a l’autonomia personal i referències a la discapacitat, que tinga en compte la necessària lluita contra el canvi climàtic, que contemple la nostra pertinença a la Unió Europea, la perspectiva de gènere i el dret efectiu a l’habitatge.

L’alcalde ha conclòs la seua intervenció citant Thomas Jefferson assegurant que “una generació no pot subjectar a les seues lleis les generacions futures” i  que “un poble sempre té el dret de revisar, de reformar i de canviar la seua Constitució”.

Per la seua banda, Mari Carmen Pérez Cascales, “una dona de les que trenquen sostres de cristall, aquest sostre de cristall que dificulta a les dones l’accés a llocs de responsabilitat, i que en el món jurídic sembla que té el doble de grossor”, tal com ha declarat l’alcalde en la seua presentació, ha fet un repàs per les dones que en el seu moment van participar en la redacció i aprovació de la Constitució.

“La labor de les nostres constituents va ser extensa i important, per la qual cosa l’apel·latiu de Mares de la Constitució li és apropiat, deixant adobat el camí a les nombroses reformes que, amb el desenvolupament legal i jurisprudència de la Carta Magna, han suposat un salt qualitatiu en la situació de la dona”.

Pérez Cascales ha apuntat que “moltes són les veus que en l’actualitat demanden reformes profundes en la Constitució i molt possiblement són necessàries, ja que la societat en aquests 39 anys ha canviat. No cal tenir por a això ni desconfiar que no siguem capaços de dur-ho a terme”.

Després de la intervenció de l’advocada il·licitana s’ha procedit a lliurar les medalles de plata del Bimil·lenari.

Ha sigut el portaveu del Partit d’Elx, Jesús Pareja, l’encarregat de lliurar aquest distintiu als/a les alumnes de l’Institut Tirant lo Blanc pel seu projecte Erasmus Lessons for present, lessons for future de recuperació de la memòria històrica. Un projecte que ha sigut coordinat pel professor Darío Martínez Montesinos, i que va ser el més valorat per la Unió Europea d’entre els 71 projectes presentats a la convocatòria.

Per la seua banda, la portaveu de Compromís, Mireia Mollà, ha lliurat la Medalla de Plata del Bimil·lenari a l’associació Ajuda a Persones Refugiades Sirianes Elx com a reconeixement a la seua valuosa aportació per a fer realitat un món més just i més solidari. Amb aquesta distinció, l’equip de govern municipal ha volgut reconéixer la generositat i l’esforç callat d’aquests voluntaris i d’aquestes voluntàries que donen una resposta concreta a la consciència col·lectiva de cooperació internacional i d’ajuda als que així ho necessiten.

 

Compartir: