El jutjat dóna la raó a l’Ajuntament en la designació dels alcaldes pedanis

El jutjat dóna la raó a l’Ajuntament en la designació dels alcaldes pedanis

Una sentència desestima un recurs de la Delegació del Govern contra el Consistori il·licità pel nomenament i condemna a la institució al pagament de les costes

Patrícia Macià: “Queda més que clar que aquest Ajuntament va actuar conforme a la legalitat”

Mireia Mollà: “El PP hauria de demanar disculpes als il·licitans. No vol que es trie als pedanis fent una consulta prèvia”

 

El jutjat del Contenciós-Administratiu número u d’Elx dóna la raó a l’Ajuntament il·licità en el procés seguit per a nomenar els alcaldes pedanis i desestima el recurs interposat per la Delegació del Govern a Alacant en entendre que “una consulta de participació democràtica realitzada per l’alcalde per a conéixer el pensament dels habitants que han d’estar representats pels alcaldes pedanis no es pot plantejar com una manca de competències o extralimitació d’aquesta, segons es desprén de la normativa d’aplicació, doncs és a aquesta autoritat a qui correspon nomenar i remoure a discreció els alcaldes pedanis”, argumenta la sentència.

La decisió judicial condemna al pagament de les costes a la part demandant i contra aquesta es pot interposar recurs d’apel·lació, encara que, tal com va assenyalar Mireia Mollà, “la Subdelegació del Govern no hauria de gastar recursos de tots perquè aquest procés és una vendetta del PP, que no vol que els veïns i les veïnes puguen triar de forma lliure els seus pedanis. Si volen recórrer, que ho facen com a partit”.

La portaveu del Govern municipal va recordar que, el passat cinc de novembre, la Subdelegació del Govern va sol·licitar anul·lar el decret de 15 de setembre de 2015 pel qual es van convocar eleccions a pedanis i que es van celebrar el 7 de novembre d’aquest any. “La Subdelegació al·legava que la convocatòria no s’ajustava a dret i que infringia preceptes legals”, va assenyalar Patrícia Macià.

Tot legal

“L’Ajuntament va continuar amb el procés participatiu perquè vam considerar en tot moment que complíem amb la llei. Vam sol·licitar un informe a Secretaria i vam actuar ajustant-nos a la legalitat. La sentència diu que és l’alcalde qui té plena competència per a nomenar directament els pedanis, així com remoure’ls al seu lliure criteri, decretant el seu cessament de forma automàtica i, en tot cas, quan expire el manat de l’alcalde que els va nomenar, mancant una normativa expressa. Queda més que clar que aquest ajuntament va actuar conforme a la legalitat”, va expressar la portaveu.

Per la seua banda, Mireia Mollà va indicar que “va ser un compromís d’aquest Govern, fonamentalment amb les pedanies, el fet de poder realitzar una consulta democràtica per primera vegada en la història per a conéixer la voluntat dels habitants de les pedanies a l’hora de triar al seu alcalde o alcaldessa pedània. Aquest compromís es va dur a terme amb totes les garanties i suport legal, que és el que resol la jutge”.

“El PP ha de demanar disculpes”

“En el seu moment, el Partit Popular, concretament Vicente Granero, va titllar el procés de nyap i simulacre. La Subdelegació del Govern va actuar com a braç armat del PP i va intentar paralitzar-ho i, després de no haver-ho aconseguit, va anar als jutjats per a intentar anul·lar el decret de nomenament. El PP hauria de demanar disculpes a tots els il·licitans i les il·licitanes, perquè la consulta va ser un gran exercici de participació social que aquest Ajuntament va dur a terme i que els veïns van veure amb bons ulls. El rerefons que hi ha és que el PP no vol que es trie als pedanis fent una consulta prèvia perquè, com va passar amb els Pressupostos Participatius, que els van deixar en un calaix, volen que això quede en sac trencat”.

 

Compartir: