L’Ajuntament d’Elx llança una campanya de conscienciació contra l’economia submergida

L’Ajuntament d’Elx llança una campanya de conscienciació contra l’economia submergida

També consensuarà un manifest amb els agents socials sota el lema “Elx contra l’economia submergida” i estudia realitzar tallers en els instituts per a generar una cultura de responsabilitat fiscal

La Taula de Treball de l’Economia Submergida examina l’estudi encarregat per l’Ajuntament a la Universitat Miguel Hernández sobre la percepció d’aquesta activitat en el municipi

El 93% dels enquestats considera necessari remeiar o alleujar els efectes negatius d’aquesta pràctica, segons l’informe

 

L’Ajuntament d’Elx llançarà una campanya de conscienciació contra l’economia submergida, consensuarà un manifest amb els agents socials sota el lema d'”Elx contra l’economia submergida” i impulsarà tallers de responsabilitat fiscal en els instituts del municipi, entre altres mesures, segons ha explicat l’alcalde de la ciutat, Carlos González, després de la reunió de la Taula de Treball d’Economia Submergida, que s’ha celebrat amb la participació d’una trentena de representants sindicals, de la patronal i de diferents entitats de la ciutat.

La Taula també ha comptat amb la participació de la directora general de Formació i Ocupació del SERVEF, Rocío Briones, i dels regidors de Promoció Econòmica, Héctor Díez, i Participació Ciutadana, Felip Sànchez. Durant la reunió s’ha presentat l’estudi “Percepció de la ciutadania d’Elx sobre l’economia submergida”, encarregat per l’Ajuntament i realitzat per la Universitat Miguel Hernández.

L’informe s’ha realitzat sobre una base de 658 entrevistes en diferents zones d’Elx i entre les dades destacades per l’alcalde figura que el 90% dels enquestats opina que les pràctiques de l’economia submergida són freqüents o molt freqüents; el 82% considera que els il·licitans viuen amb certa normalitat aquest fenomen; el 96% creu que els més perjudicats són els pensionistes i les empreses que treballen legalment; i el 88% és conscient dels grans desavantatges que comporta aquest tipus d’economia.

Carlos González també destaca de l’estudi que el 90% dels enquestats considera que l’activitat que més cal reprovar és el pagament en negre en la compravenda d’habitatges i els abonaments en negre de part dels salaris dels treballadors.

Frau fiscal i social

En resum, indica l’alcalde, “l’economia submergida significa frau fiscal i social, a més d’una deterioració greu de les relacions laborals i una distorsió de la competència. Per a mi la dada més important d’aquest estudi és que el 93% dels enquestats considera necessari alleujar, remeiar o evitar els efectes de l’economia submergida. En definitiva, els ciutadans ens estan dient que és necessari que tots junts ens posem a treballar per a intentar evitar aquests efectes negatius”.

“A partir d’ací, posarem en marxa una campanya publicitària que ve a plantejar que l’economia submergida perjudica el nostre estat del benestar, la sanitat, l’educació, els drets bàsics, i per tant, al ciutadà. La campanya incideix de forma clara en el perjudici individual que causa”, explica Carlos González.

“Estem convençuts que Elx no és el bressol de l’economia submergida, el nostre problema no és major que el que té el conjunt de l’Estat o la mitjana de la Comunitat Valenciana o de la província. La percepció general que hui hem compartit és que la nostra ciutat està en la mitjana de la Comunitat i de l’Estat i no per sobre d’aquesta. No tenim un problema major que el d’altres territoris”, subratlla l’alcalde de la ciutat.

Canvi de cultura

Carlos González també incideix en “la necessitat d’avançar canviant la cultura, intentant generar una cultura de la responsabilitat fiscal dels ciutadans, començant amb les generacions més joves i en l’àmbit de l’educació. En aquest sentit, hem barrejat, com una proposta desitjable i que podem portar a la pràctica, que s’impartisquen tallers que aposten per explicar els estudiants il·licitans la importància d’un comportament fiscal responsable. És una de les mesures que planeja l’estudi i que el govern municipal posa sobre la taula per a treballar”.

“Al costat d’això, ens hem emplaçat per a una segona reunió de la taula, com a màxim en 15 dies, en la qual es posarà en comú les aportacions dels diferents col·lectius a l’esborrany de declaració d’Elx contra l’economia submergida que hui hem posat sobre la taula. hui hem avançat en el coneixement de l’estudi fet per la universitat i en la campanya de sensibilització que considerem molt important i necessària”, va assenyalar González.

Tres milions per a formació a Elx

Per la seua banda, la directora general d’Ocupació del SERVEF va felicitar a l’Ajuntament per aquesta iniciativa i va destacar el fet de treballar de forma col·laborativa. “També he traslladat de part de la directora general de Treball, que participa en aquesta taula encara que no ha pogut estar present, el treball que s’està realitzant, el desbloqueig definitiu de la relació amb la Inspecció de Treball que ens permetrà treballar en diferents campanyes com entrar en els polígons fent un escombratge per a poder aflorar, sense necessitat de sanció, tota aquesta economia”.

“I per part del SERVEF, hem estat comentant la necessitat de formació a tots els nivells i de millorar l’ocupabilitat de la ciutadania perquè les empreses puguen competir millor. L’Ajuntament d’Elx està col·laborant amb el SERVEF i ja hi ha més de tres milions disposats per a formació amb la finalitat de millorar l’ocupació, que segueix sent la preocupació més gran dels ciutadans”, va manifestar la directora general.

Estudi “Percepció de la ciutadania d’Elx sobre l’economia submergida” >>

Resum del estudi >>

 

Compartir: