L’alcalde convoca d’urgència a Aparcisa per explorar solucions després de confirmar ICOMOS que el nou projecte del mercat posa en risc el Patrimoni de la Humanitat del Misteri

L’alcalde convoca d’urgència a Aparcisa per explorar solucions després de confirmar ICOMOS que el nou projecte del mercat posa en risc el Patrimoni de la Humanitat del Misteri

L’organisme envia al Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO l’informe que ja va remetre  dimarts a l’Ajuntament
ICOMOS considera “incompatible” un aparcament “siga de la grandària que siga i amb qualsevol alternativa de trànsit” a l’entorn de la Basílica de Santa Maria

L’Ajuntament cita els responsables d’Aparcisa, empresa concessionària del nou Mercat Central, per intentar “explorar solucions” després de la confirmació que el projecte del mercat posa de debò risc la declaració de Patrimoni de la Humanitat pel Misteri.

Així ho ha explicat l’alcalde qui ahir es va entrevistar a Burgos, al costat del regidor d’Urbanisme, José Manuel Sánchez, amb la presidenta d’ICOMOS (Consell Internacional de Moviments i Llocs), Begoña Bernal, i amb un vocal de la junta directiva d’aquest organisme.
Una reunió a la qual els responsables municipals van assistir per buidar dubtes després que l’Ajuntament rebés un informe del mateix ICOMOS sol·licitant al consistori “el desistiment del projecte Nou Mercat Central d’Elx, amb aparcament subterrani i urbanització de l’entorn en els seus termes actuals, per evitar una alteració de l’àmbit de la zona en la qual es desenvolupen diverses funcions lligades a la Festa del Misteri d’Elx, la qual cosa podria produir un menyscapte del valor pel qual va ser inclòs en la UNESCO”.

“Ha sigut una reunió intensa i clarificadora de la qual es desprenen diferents conclusions” ha dit l’alcalde qui ha afegit que la primera d’aquestes és que l’informe d’ICOMOS és un informe col·legiat que és fruit d’un coneixement profund del Misteri i dels elements que van afavorir la seua declaració com a Patrimoni de la Humanitat en 2001, així com de la controvèrsia entorn del mateix i el seu aparcament.

D’altra banda, ICOMOS considera com a “dèficit molt greu” que una actuació com la que es proposa per al Mercat Central manque d’estudi d’impacte patrimonial amb el qual s’avaluen les conseqüències que el projecte pot tenir sobre el ben inscrit, en aquest cas el Misteri. “Es tracta d’una recomanació fonamental per a la valoració que ICOMOS realitza sobre les intervencions i les conseqüències que pot tenir sobre el ben protegit”, ha indicat González qui ha afegit que “ICOMOS considera que l’Ajuntament va haver d’incloure-ho en el seu moment entre les exigències de l’adjudicació ,quan es va tramitar el procés per part de l’anterior equip de govern. En definitiva, es tracta d’una manca molt greu”.

La tercera conclusió és que “la construcció d’un aparcament a la zona és considerada per ICOMOS com a incompatible amb els valors que van inspirar la declaració de Patrimoni de la Humanitat en 2001″. Carlos González indica que l’organisme assessor de la UNESCO entén que la declaració de patrimoni pel Misteri transcendeix a la representació en la basílica de Santa Maria i que hi ha una zona protegida que coincideix amb el denominat recinte històric. ICOMOS considera “incompatible” un aparcament “siga de la grandària que siga i amb qualsevol alternativa de trànsit” en aquesta zona protegida.

La quarta conclusió és que “el projecte en el seu conjunt és incompatible amb les característiques exigibles al voltant d’un ben inscrit com a Patrimoni de la Humanitat i això enllaça amb la manca d’impacte patrimonial al qual abans m’he referit”.

D’altra banda, l’alcalde ha explicat que l’informe, que va ser enviat el 8 de maig a l’Ajuntament d’Elx, serà remés de manera immediata per part d’ICOMOS a la conselleria de Cultura, el Ministeri de Cultura i al Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

L’alcalde ha deixat patent la seua preocupació entorn d’aquest projecte pel que fa a les parts implicades i, sobretot, “la meua determinació i la d’aquest equip de govern perquè el Misteri d’Elx no siga inclòs en la llista de patrimoni mundial en perill. No permetrem que en aquesta ciutat es faça res que pose en risc el Misteri. La nostra voluntat és buscar solucions per evitar això”.

Finalment, l’alcalde ha mostrat la seua “estupefacció davant els que han creat el problema impulsant un projecte amb greus irregularitats i que ara, en lloc de buscar solucions de forma responsable, agiten la polèmica i desacrediten a ICOMOS que va ser el nostre primer aval a l’hora d’obtenir la declaració de Patrimoni de la Humanitat en 2001. És una gravíssima irresponsabilitat del PP assenyalar a qui va ser el principal aval d’aquesta ciutat per aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat i ara és qui pot incloure al Misteri en la llista de patrimoni mundial en perill”.

Compartir: