L’Ajuntament i la Generalitat recuperen l’Hort del Gat per a retornar-li el seu ús social

L’Ajuntament i la Generalitat recuperen l’Hort del Gat per a retornar-li el seu ús social

La Conselleria de Cultura inverteix un milió d’euros per a executar un projecte municipal que contempla la creació d’espais per a entitats culturals i festeres

 

L’Hort del Gat es convertirà en un centre per a albergar a associacions culturals i festeres de la ciutat gràcies a l’acord aconseguit entre l’Ajuntament i la Conselleria d’Educació i Cultura que finançarà la reforma d’aquest espai amb un total d’un milió d’euros. El conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha visitat aquestes instal·lacions, en les quals abans se situava l’Estació Phoenix, juntament amb l’alcalde, Carlos González, i la regidora de Relacions Institucionals, Mireia Mollà.

“Estem ací per a conéixer al costat de Vicent Marzà les instal·lacions d’aquest Hort del Gat. Un espai que durant molts anys va tindre un ús social important i que va patir un procés de deterioració com a conseqüència de l’abandó de l’anterior govern del PP, que el va deixar sense activitat i experimentat una degradació que ha minvat les seues possibilitats”, ha explicat Carlos González qui ha agraït a Marzà la col·laboració de la seua conselleria per a revertir aquesta situació i “poder retornar a la ciutadania aquest espai posant-lo a la disposició de les entitats culturals”.

Per part seua, Vicent Marzà ha afirmat que “des de Cultura invertirem un milió d’euros per a reformar aquest edifici i el seu entorn amb l’objectiu de recuperar aquest espai que forma part del Palmerar Històric d’Elx”.

Mireia Mollà ha assenyalat que tant l’edifici de l’Hort del Gat com el seu ampli jardí es transformarà en un espai obert a tota la ciutadania i en el qual les entitats festeres i culturals disposaran d’un espai propi. “La idea és tindre, a més de la sala d’exposicions i d’usos múltiples, diferents espais per a situar a les entitats festeres i culturals del nostre municipi i generar un espai de dinamització i convivència. Alhora, aquest nou edifici permetrà alliberar espais situats actualment per aquests ens festers en el centre de la ciutat”.

Segons el regidor de Relacions Institucionals les associacions que està previst que es traslladen a l’Hort del Gat són la Unió de Festers del Camp d’Elx, la Societat Vinguda de la Verge, la Federació Gestora de Festejos Populars, la Junta Major de Confraries i Germanors, el Centre Aragonés, l’Associació Cultural de Pobladors, l’Associació d’Amics de Sant Crispí, Sant Antoni, Sant Agatàngel, l’Associació Festera de Moros i Cristians i els Belenistes. En l’Hort del Gat també tindrà el seu espai Datelx que tindrà la possibilitat de vendre els seus productes.

L’Ajuntament haurà d’ultimar el projecte d’execució de l’obra i a continuació la Generalitat iniciarà els tràmits de licitació i adjudicació de l’obra.

Projecte

La nova seu de les associacions culturals i festeres està situada dins l’Hort del Gat, en una parcel·la de 59.651 metres quadrats. Aquest hort aquesta inclòs en la relació d’horts que formen el Palmerar Històric d’Elx.

Aquest projecte actua sobre la planta baixa i la planta primera per a dotar-les amb un ús cultural i administratiu lligat a les associacions festeres. Per a això, es pretén restaurar l’estructura mantenint la volumetria primitiva, excepte en una zona de 12 metres quadrats de la zona que era l’habitatge auxiliar, en la qual es pretén reconstruir el forjat existent, molt danyat, elevant-lo 80 cm sobre l’actual. Es pretenen eliminar els elements impropis (coberta de xapa, casetes prefabricades etc..) que es van afegir en les cobertes amb motiu del funcionament de l’estació Phoenix.

En planta baixa, es manté el porxo des del qual s’accedeix al vestíbul on se situa l’escala principal, al voltant d’aquesta es projecta un distribuïdor on se situa l’ascensor i els serveis higiènics. Des d’ací, es comunica amb el saló d’actes que ocupa la major estada de la casa, també s’accedeix a la nova sala d’exposicions, projectada en la part oest, així com a les sales multiusos. En aquesta planta, s’allotgen tres espais per a associacions, amb accés des de l’entrada que alberga l’escala secundària.

En planta pis, es crea un corredor central que comunica les dues escales existents. L’escala principal desemboca en un vestíbul on se situa l’eixida de l’ascensor i nous serveis higiènics. Les set associacions restants es distribueixen al voltant d’aquest corredor central.

En la planta soterrani, es manté la distribució i ús actual, amb l’accés des del vestíbul existent en planta baixa.

Compartir: