L’aposta de l’Ajuntament per la lluita biològica contra les plagues al Palmerar també dóna els seus fruits

L’aposta de l’Ajuntament per la lluita biològica contra les plagues al Palmerar també dóna els seus fruits

El regidor de Palmerar, Antonio García, destaca la importància d’aquests productes que permeten actuar contra el morrut i la paysandisia en llocs en què estan prohibits els productes químics

El regidor de Palmerar, Antonio García, acompanyat pel responsable de l’empresa Baobab, José Javier Sigüenza, ha donat compte de la lluita biològica contra les plagues que estan afectant el Palmerar il·licità, una lluita que s’està duent a terme amb la Generalitat i que està obtenint bons resultats.

“La lluita biològica contra les plagues que afecten el nostre Palmerar és una part important de la nova estratègia contra el morrut i la paysandisia. Igual que ha ocorregut amb l’estratègia de prevenir per a evitar la tala de palmeres, l’increment de l’ús de productes biològics enfront dels químics també està donant els seus fruits”, ha explicat Antonio García. El regidor ha indicat que l’ús d’aquests productes biològics està sent especialment efectiva en la lluita contra la paysandisia, resistent a molts tractaments.

Per la seua banda, Sigüenza ha explicat que en aquests moments l’afecció de les plagues en el Palmerar Històric és d’un 0,48%, mentre que en el conjunt de totes les palmeres gestionades estem en un 0,24%. “Això suposa que estem en uns llindars en els quals és fàcil introduir un control biològic, que cal recordar que és més lent que el químic i els organismes necessiten el seu temps i les seues condicions per a poder treballar”, ha indicat Sigüenza qui ha posat com a exemple que l’afecció en l’Hort de Don Claudio ha passat del 6% al 0%.

A més, l’ús de productes biològics permet actuar contra les plagues en llocs com l’Hort de les Xiquetes i els Xiquets, situat al costat de l’Hospital del Vinalopó, on no es poden utilitzar productes químics. Cal tenir en compte que els productes biològics són totalment innocus per als animals i per als éssers humans.

El responsable de l’empresa que està coordinant la lluita contra les plagues ha assenyalat que en el passat mes d’octubre es va actuar amb productes biològics en un total de 28 horts, en el mes d’abril en 30 horts i un total de 22 horts han rebut dues aplicacions.

Sigüenza ha dit que encara que la lluita biològica és preferible, a voltes, és imprescindible l’ús dels productes fitosanitaris. A més, a Elx s’han començat a col·locar en diverses zones de la ciutat paranys amb feromones per a lluitar contra la paysandisia.

Segons el tècnic, la lluita biològica està permetent una millora sostinguda en el control del morrut i la paysandisia, i la reducció de forma important de l’aparició de nous focus.

“En resum, podem dir que el salt a la lluita biològica es fa ara també sobre la base de l’important descens del nivell d’afecció, això fa quatre anys haguera sigut impossible per l’alta pressió de la plaga”, ha indicat Antonio García, que ha afegit que “això ens permet actuar en zones que no es poden tractar amb productes químics. No és una actuació testimonial, hem actuat a l’abril en un total de 30 horts”.

Compartir: