Agents d’Atestats es formen a Mèrida en matèria d’investigació i reconstrucció de sinistres vials

Agents d’Atestats es formen a Mèrida en matèria d’investigació i reconstrucció de sinistres vials

El Departament d’Investigació i Reconstrucció de Sinistres Vials de la Guàrdia Civil (DIRAT) forma 50 policies locals seleccionats de municipis de tota Espanya.

Durant les primeres setmanes de juliol els agents de la plantilla il·licitana van assistir a aquest curs de perfeccionament i actualització.

A la nostra ciutat es registren prop de 2.500 sinistres vials anualment, dels quals en quasi 700 es dóna un resultat lesiu, per la qual cosa es fa necessari que la seua investigació es duga a terme per personal el mes qualificat possible, donat que és una labor molt complexa, i són moltes les circumstàncies que poden concórrer i requereix d’una especialització per part dels encarregats de la seua investigació.

Aquesta especialització s’ha impulsat des de la Prefectura d’aquesta Policia, en col·laboració amb l’Escola de Trafic de la Guàrdia Civil de Mèrida, i van assistir un Oficial i dos Agents de la Unitat d’Atestats al curs impartit a Mèrida pel DIRAT sobre investigació de sinistres vials. L’objectiu és seguir a l’avantguarda i actualitzar coneixements en una matèria en constant evolució. La formació durant dues setmanes en el nou model seqüencial d’esdeveniments del sinistre vial, utilitzat ja per tots els Equips d’Atestats de la Guàrdia Civil, denominat MOSES, permet una aproximació científica als sinistres vials per a poder definir la seua previsibilitat, així com tractar d’evitar el resultat.

Segons dades de la DGT, la majoria dels sinistres vials amb víctimes tenen lloc en les vies urbanes, en les quals es localitzen sis de cada deu, per la qual cosa és fonamental arribar a la causa real per a poder abordar una prevenció el mes eficaç possible.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) en 2014 va deixar d’utilitzar el mot “accident” per a referir-se als sinistres vials, precisament pels factors que els fan possible, factors lligats a la causalitat mes que a la casualitat. Cosa per la qual els Cossos i Forces de Seguretat amb competències en la matèria també estan adoptant aquesta nomenclatura, i és que abans de catalogar un fet com a succés fortuït o imprevist, caldria tindre en compte altres factors com, per exemple, la participació, la previsió , l’evitabilidad, etcètera.

Ara, des de la Prefectura s’estudia la forma d’implementar a curt termini aquest nou mètode de treball en la Unitat d’Atestats, la qual cosa suposarà una significant millora qualitativa de les actuacions de la Policia Local d’Elx en l’àmbit de les intervencions policials lligades als sinistres vials, a fi d’aconseguir l’excel·lència en el servei al ciutadà.

Compartir: