PANORÀMICA

image_214

Panoràmica és una àmplia visió d’Elx amb dades i informació objectiva des d’un punt de vista de les oportunitats que ofereix el municipi. Conté un extens text, amb una gran quantitat d’imatges que l’il·lustren, classificat en cinc capítols: ciutat de negocis, infraestructures i equipaments, capital humà, sectors econòmics i qualitat de vida.

CLICA PER A DESCARREGAR PANORÀMICA (TEXT COMPLET)

A continuació es pot veure la introducció a Panoràmica d’Elx

Elx, ciutat de negocis

Elx és un municipi situat al sud de la Comunitat Valenciana, que ocupa la tercera posició per importància en la regió i se situa entre els 20 més poblats d’Espanya, amb 227.659 habitants l’any 2016. La qualitat de vida de la ciutat, les bones comunicacions i la seua ubicació estratègica la converteixen en un lloc idoni tant per a residir com per a fer negocis. Elx gaudeix dels beneficis i avantatges d’una ciutat mitjana, i dels serveis i les infraestructures d’una gran aglomeració per la seua proximitat a la capital de la província, Alacant, a tan sols 20 km.

Acompanyen al bon clima i medi ambient l’oferta d’oci, cultura, entreteniment i esport, que complementa les múltiples oportunitats en el món dels negocis i del treball.

La indústria del calcer ha sigut tradicionalment el motor de l’economia il·licitana. Elx és la primera productora i exportadora de calçat d’Espanya i un referent internacional en aquest sector. A açò ha contribuït tant el caràcter emprenedor de l’empresariat com la dedicació professional i la qualificació dels treballadors.

La indústria, el comerç a l’engròs i els serveis de suport a les empreses han possibilitat la creació d’espais adequats per a exercir aquestes activitats econòmiques entre els quals destaca Elx, parc empresarial, un dinàmic centre de serveis de qualitat orientat a les empreses amb visió de futur. Desenvolupat per l’empresa municipal PIMESA, en diverses fases, ocupa en l’actualitat una superfície de 2.700.000 m2, hi treballen més d’11.000 persones i tenen la seu 675 companyies, convertint-se en tot un referent a nivell nacional i internacional per a l’assentament d’empreses i negocis.

Les empreses compten amb el suport en l’àrea de recerca, innovació i formació de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, enfocada al desenvolupament empresarial, com demostra un dels seus projectes més emblemàtic: el Parc Científic Empresarial que promou la Fundació Quòrum.

Un altre mitjà per a impulsar els nous projectes és el CEEI (Centre Europeu d’Empreses Innovadores) que assessora i dóna suport als emprenedors i pimes de recent creació.

Centrada en la formació d’experts en administració d’empreses, l’Escola d’Organització Industrial (EOI) va obrir la seua seu a Elx al juny de 2012. La veterana escola de negocis, dependent del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, se situa en un modern edifici on s’educaran les futures generacions capaces de transformar empreses i iniciar projectes.

A més, cal destacar la tasca investigadora que està duent a terme l’Institut Tecnològic del Calçat (INESCOP), un pilar bàsic de l’avanç industrial del sector sabater, que fomenta l’aplicació de les TIC en la venda de calçat, o  els criteris i mètodes innovadors per a la producció de calçat personalitzat.

En l’aspecte de la comercialització, la Institució Firal Alacantina (IFA), situada en les proximitats d’Elx, Parc Empresarial, acull el Saló Internacional de la Pell, Components i Maquinària per al Calçat i la Marroquineria, a més d’organitzar més d’una vintena de fires i múltiples congressos, seminaris o simpòsiums.

Els professionals i les empreses tenen un punt de trobada en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, un modern edifici per a l’organització d’esdeveniments. Entre les seues instal·lacions hi ha un auditori, sala d’exposicions i sales multiusos que acullen conferències, reunions, presentacions, exposicions, congressos i concerts en un entorn privilegiat en el cas històric d’Elx.

Un medi natural envejable: excel·lent clima, amb temperatures moderades a l’hivern i càlides a l’estiu; una costa amb més de 9 quilòmetres de platja, la majoria lliures d’edificació; un paisatge singular de palmeres que compta aproximadament amb 200.000 exemplars en tot el terme municipal, i diversos espais naturals protegits se sumen a les raons que fan d’Elx un lloc ideal per a viure, treballar i visitar.

L’atractiu d’aquests valors turístics es veu reforçat amb una excepcionalitat que està a l’abast de molt poques ciutats en el món: la UNESCO li ha concedit sengles Patrimonis de la Humanitat a dues joies úniques com són El Palmerar i el Misteri d’Elx, la qual cosa reforça el potencial turístic i cultural d’aquest extens territori. Tot açò es completa amb una àmplia xarxa de museus i centres d’exposicions que compten amb una programació permanent, avantguardista i de qualitat com són el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) i L’Escorxador.

Aquest conjunt de factors defineix Elx com un lloc d’oportunitats per a realitzar inversions estratègiques amb bones perspectives de futur, tant en els sectors tradicionals com en els emergents, entre els quals destaquen el turisme, l’oci, les comunicacions, la recerca i els serveis avançats.

Enclavament estratègic per a invertir

Elx es troba al sud-est de la Península ibèrica, en ple eix de l’Arc Mediterrani Espanyol (a 55 km de Múrcia, 175 km de València i  535 km de Barcelona) i és, juntament amb València, l’eixida natural de Madrid cap al mar Mediterrani.

La ciutat es troba a escassos 20 km d’Alacant, la capital de la província,  amb la qual forma un àrea metropolitana de quasi 600.000 mil habitants. Elx és, a més, la capital de la comarca del Baix Vinalopó, al sud de la província. Té un terme municipal de 326 km2, repartits entre el casc urbà i l’anomenat Camp d’Elx, que integra 30 partides rurals. Conforma, amb Alacant, Múrcia i uns altres importants nuclis de població de l’entorn, l’eix sud de l’Arc Mediterrani Espanyol. A escala provincial, el seu territori vertebra la Vall del Vinalopó i la franja litoral.

Posseeix una excel·lent xarxa viària per al transport per carretera que comunica amb el sud i centre del país, així com amb França a través d’autopistes. Les comunicacions aèries són de primer ordre amb l’aeroport internacional d’Alacant-Elx, a quinze minuts del centre de la ciutat, que ha sigut distingit com a millor aeroport europeu en la seua categoria el 2017. Més de la quarta part del total de passatgers de l’aeroport d’Alacant-Elx provenen de vols internacionals. L’extensa  xarxa de ferrocarril, tant de rodalies com de llarga distància, es completarà amb la posada en funcionament del tren d’alta velocitat (AVE) Madrid-Elx-Múrcia que se sumarà al ja existent Madrid-Alacant. A més compta amb un port a prop, el port d’Alacant, amb un trànsit de passatgers fluid i un transport de mercaderies amb connexions nacionals i internacionals que donen eixida a l’actiu comerç exterior de la província les destinacions principals de la qual són Europa, Amèrica i Nord d’Àfrica.

El dinamisme econòmic de la ciutat, la seua posició estratègica i la projecció internacional dels sectors productius han fet del municipi d’Elx una plataforma d’activitats idònia per a la inversió i els projectes empresarials.