Festes del Camp d’Elx

campdelx_perleta
Sant Vicent Ferrer en Perleta i Maitino

Al voltant del dia de Sant Vicent Ferrer, el segon dilluns de mona, se celebren les Festes de les partides rurals de Perleta i Maitino. A més de l’Ofrena de Flors al Patró, la Processó i la Imposició de Bandes, es pot gaudir d’activitats com ara jocs de cucanya i cursa de cintes, xocolatada, paella gegant, música, tot això acompanyat per les habituals despertaes, traques i coetaes i com a acomiadament un gran castell de focs artificials.

no_imagen
María Auxiliadora en Algoda

El 24 de maig se celebra el dia de Maria Auxiliadora, Patrona de la partida de l’Algoda. Les festes comencen el primer cap de setmana de maig amb jocs infantils, campionats de Chinchón, Imposició de Bandes, Sopar del Cabasset, Xocolatada, Ball, Ofrena de Flors i Processó el diumenge següent al dia de la Patrona.

campdelx_sanisidro
Sant Isidre en Algorós-Derramador

El 15 de maig és la festivitat de Sant Isidre Llaurador, Patró de tots els llauradors i en especial de les partides d’Algorós i del Derramador. Se celebra molt intensament esta festa des de finals d’abril amb la Romeria, Sopar del Cabasset, Concurs de Mayos, Balls i Revetles, Gran Xocolatada, actuacions, mascletà, etc., diversos campionats a més del Concurs de Paelles i la Imposició de Bandes.

campdelx_asprillas
Sant Pere en Torrellano davall y Asprillas

El 29 de juny és la festivitat de Sant Pere, Patró de les partides rurals d’Asprella i Torrellano Baix. En estes partides se celebra durant els últims dies de juny i els primers de juliol. S’honora el Patró amb moltes activitats típiques, com ara revetles, actuacions, llançament de coets, Processó, Concurs de paelles, Sopar del Cabasset, torneigs etc.

A Asprella són clàssics els campionats de Tennis de Taula, Dominó, Escacs, i la Marxa en Bicicleta. A més, es compta amb les actuacions del grup Asprella Teatre, que interpreta sainets amb temàtiques populars de la zona.

campdelx_daimes
Sant Antoni de Pádua en La Foia y Daimés

El 13 de juny és la festivitat de Sant Antoni de Pàdua, Patró de les partides rurals de la Foia i Daimés. Des de la segona mitat del mes de maig en què s’inauguren les festes amb el pregó fins el cap de setmana següent al dia del Patró, en el qual es fa la processó, la Foia i Daimés vibren amb les seues festes: Cursa Popular, Imposició de Bandes, Xaranga, Concurs de paelles, Sopar del Cabasset, tot amenitzat amb actuacions en directe, revetles, despertaes i traques.

no_imagen
Mare de Déu del Carme a Matola

El 16 de juliol és la festivitat de la Mare de Déu del Carme, Patrona de Matola. S’organitzen moltes activitats que comencen dos caps de setmana ans de la festivitat, i conclouen amb la processó el cap de setmana següent a la festivitat de la Mare de Déu del Carme.

Les jornades festives comprenen Cross Popular, Volta en Bici, Imposició de Bandes, Ofrena Floral, Fira Infantil i Juvenil, Revetles, Xaranga, Concurs de Paelles, Xocolatada, Castell de focs artificials, tot amenitzat amb  balls, actuacions en viu, cercaviles, despertaes i l’exposició -en el Centre Social- del Concurs de Fotografies “Camp d’Elx : Paisatge i Paisanatge”, que cada any ens sorprén amb meravellosos paisatges i mostres de la rica cultura etnogràfica i antropològica del Camp d’Elx.

no_imagen_grande
Festes de Torrellano

Torrellano celebra les seues Festes Patronals el dia de la Puríssima, el 8 de desembre, amb diversos actes tradicionals com la Processó, Ofrena Floral i el Castell de focs artificials, amenitzat amb actuacions, cercaviles,  etc. També té lloc un saborós concurs de paelles i altres diverses activitats.

Però, a més, Torrellano celebra unes animades “Festes d’Estiu” durant els últims dies del mes de juliol, amb una sèrie de celebracions com ara Torneigs esportius, entre ells la “Mitat de Mitja Marató”, Torneig de Calitx, torneigs de hadbol i  futbito entre altres. També té lloc el succés Torrellano Patina, on centenars de participants recorren la partida rural en patins. Tots els matins hi ha cercaviles amb “dolçaina i tabalet” i seguixen durant el dia moltes i divertides activitats, com el “Cine de Sobaquet“, actuacions, i les tradicionals barraque com  La Cocina del Infierno, la Barraca Popular i tantes altres en els carrers i places de Torrellano.

campdelx_perpetuosocorro
Perpetu Socorro en Altabix-Jubalcoy

La Mare de Déu del Perpetu Socor té la seua festivitat el 27 de juny. Les partides de Jubalcoi i Altabix celebren les seues festes en honor d’esta advocació. Des de mitjan mes de juny fins a primers de juliol se celebren diversos actes en commemoració d’esta festa: “Sopar de Cabasset”, Ofrena de Flors, vetlades musicals i llançament de coets, esmorzars veïnals i

no_imagen
Santa Marta en Altabix

El 29 de juliol se celebren en les partides d’Altabix i Jubalcoi les festes en honor a Santa Marta. Se celebren la Imposició de Bandes, partits de futbol, Concurs de Paelles, Gran Xaranga, Romeria, i tot amb revetles, jocs infantils, actuacions i,  com a apoteosi, un castell de focs artificials.

no_imagen
Sant Jaume en Penya de Les Águiles

El 25 de juliol, la partida rural de la Penya de les Àguiles celebra la festivitat de Sant Jaume. Prèviament se celebren alguns actes lúdics, com ara marxes ciloturista, jocs infantils, actuacions, “Sopar del Cabasset”, Concurs de Paelles i la tradicional Romeria en la qual s’efectua l’encontre entre la Patrona d’Elx, la Mare de Déu de l’Assumpció, i Sant Jaume, amb una solta de coloms.

no_imagen_grande
Santa Ana en Valverde, Balsares y Santa Ana

Tres partides rurals compartixen el patronat de Santa Anna: les de la Vallverda i els Bassals, contigües i situades al sud-est del municipi, i la de Santa Anna, situada al nord-est.

LA VALLVERDA:

A mitjan juliol s’ inaugura el recinte festere en el qual tindrà lloc la Imposició de Bandes, i les revetles i actuacions. Cal destacar entre altres coses, la Gran Xaranga, la “Nit del Cabasset”, la Romeria. Són tradicionals les  “Cucanyes i jocs populars”, a més de l’Ofrena Floral i la Processó.

ELS BASSALS:

Des de mitjan juliol també comencen als Bassals els tradicionals campionats de jocs de taula, exposició de manualitats, a més de la imprescindible Imposició de Bandes, Revetla, Ofrena Floral i Xocolatada.

SANTA ANNA:

En la partida de Santa Anna també se celebren campionats de jocs de taula, a més el torneig de futbol “fadrins vs. casats”, Romeria en honor a la Patrona, Imposició de Bandes a reines i dames, a més el “Sopar del Cabasset”, Concurs de Paelles i Revetles populars.

no_imagen_grande
Ángel de la Guarda en Algoda-Pusol

Se celebra la festivitat del Sant Àngel el 2 d’agost, tanmateix, des de finals de juny, comencen les celebracions en les partides de l’Algoda i Puçol. El el recinte fester format entre les escoles unitàries de l’Algoda i l’Ermita del Sant Àngel, tenen lloc els diversos actes lúdics que es realitzen. Entre ells, actuacions, revetla, jocs infantils i tradicionals, torneig de futbol sala, esmorzar de coca elaborada de forma tradicional pels veïns, gran sardinada gratuïta per als assistents, i les imprescindibles Imposición de Bandes, Processó i Castell de focs artificials.

Sant Adreu a Les Baies

El 30 de novembre és la festivitat de Sant Andreu, Patró de les Baies. Per tal com en estes dates en plena primavera d’hivern quasi sempre el clima impedix les celebracions en el carrer, a les Baies, els actes de les festes que són a l’aire lliure se celebren els últims dies d’agost i primers de setembre.

Són les Festes d’Estiu. Així ocorre amb la Xaranga, el Concurs de Paelles, els jocs infantils, els torneigs de futbol i la Imposició de Bandes, quedant per a finals de novembre en les Festes d’Hivern la Processó en honor al Patró, l’Ofrena de Flors i altres activitats lúdiques.

no_imagen_grande
Sant Francesc d´Asís en La Marina i L´Altet

L’ALTET

Celebra les seues festes en honor a Sant Francesc d’Assís. Esta important partida il·licitana gaudix d’uns grans festes al voltat del 4 d’octubre, en les quals tota la población participa, tant en  les desfilades de Moros i Cristians com en els seus tradicionals actes, com ara la Imposició de Bandes, Processó, la sardinada, el dia de les paelles, la mascletà i el Castell Fi de Festa.

Són famoses les barraques de l’Altet, que compten amb vora trenta anys d’antiguitat: Els Solitaris, Sense Penes i Els Renegats.

LA MARINA

El 4 d’octubre també celebra les seues Festes Patronals la Marina d’Elx, encara que les festes comencen en realitat l’estiu, amb actuacions i balls els caps de stemana. No hi falten el tipic “sopar del cabasset” i altres divertits actes com la Xaranga, la mascletà, “la nit del veí”, a més de la tradicional Imposició de Bandes, ofrena de flors i processó. En maig se celebra el Mig Any, tradicionalment amb una paella gegant.

no_imagen
Santa Bárbara en Saladas i Jubalcoy

La festivitat de Santa Bàrbara és el 4 de desembre. Se celebra en esta singular partida el cap de setmana posterior, al voltant de la seua ermita tan bonica.