La XVII Nit d’Escola Valenciana premia el Misteri en la seua primera gal·la a Elx

La XVII Nit d’Escola Valenciana premia el Misteri en la seua primera gal·la a Elx

El vicepresident segon del Consell, Martínez Dalmau, la regidora de Gestió Financera, Patrícia Macià, i el regidor de Comerç, Felip Sànchez, recolzen l’esdeveniment

Al voltant de 300 persones es donen cita al Centre de Congressos, en un acte marcat per la reivindicació de la normalització lingüística i el reconeixement a la promoció i defensa del valencià

La XVII Nit d’Escola Valenciana ha premiat el Misteri d’Elx en la seua primera gal·la a la ciutat de les palmeres, a la qual han assistit prop de 300 persones, en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx. Fins al moment, mai s’havia celebrat a la capital del Baix Vinalopó.

El vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, la regidora de Gestió financera, exedil d’Educació i Cultura, Patrícia Macià, el responsable de l’àrea de Comerç, Felip Sànchez, i el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, acompanyats per nombrosa representació institucional, docent, acadèmica i per altres persones i entitats que lluiten pel valencià des de diversos àmbits, a més de les vinculades a Escola Valenciana –que treballa per la normalització lingüística en la Comunitat, especialment des de l’educació pública–, han passat una vetlada de reivindicació i reconeixement que ha comptat amb performances i la interpretació de dos temes del Misteri.

“Som un territori unit i que compartim elements vertebradors comuns com la llengua, la història, els símbols i les concepcions socials que formen el nostre esdevenir com a poble diferenciat durant segles”, ha manifestat Macià, que ha inaugurat l’acte donant la benvinguda a Elx i felicitant per la seua labor les 24 coordinadores que formen Escola Valenciana, així com a associacions cíviques com El Tempir per la seua labor. “Escola Valenciana proclama allò que no hauríem d’oblidar cap dia de l’any: que el valencià és el principal senyal d’identitat que ens uneix”, ha reiterat.

Posteriorment, s’ha efectuat el lliurament dels diferents premis. En primer lloc, el d’Ús Social del Valencià a “Com sona l’ESO”, un projecte musical que promociona la utilització social i que es realitza tant a la Comunitat com a Balears i a Catalunya. El Josep Vicent García a la trajectòria individual ha recaigut en la docent universitària María Conca, per la seua labor en defensa del valencià. El premi extraordinari ha sigut per al Misteri d’Elx, per mantindre viva la llengua a través del temps. L’acadèmica Tudi Torró, el recorregut de la qual ha sigut lloat per la regidora d’Hisenda, ha entregat el premi a Francisco Borja, president de la Junta Rectora del Patronat del Misteri.

Elx és la localitat valecianoparlant més important del sud de la Comunitat; ciutat pionera i avantguarda des dels huitanta en l’ensenyament de la nostra llengua, encara que l’educació en valencià naix en temps de la II República. Escola Valenciana es marca com a objectius a tractar en el seu pròxim congrés la coeducació i el feminisme, les noves tecnologies i el model de plurilingüisme; tot això enfocat al fet que l’alumnat del territori siga competent en els dos idiomes oficials. De fet, “arrels de vida, llavors de futur” ha sigut el lema d’aquesta XVII trobada.