Conselleria i Ajuntament fixen amb les comunitats educatives de La Pau i de l’IES Torrellano un calendari immediat d’actuacions al col·legi i a l’institut

Conselleria i Ajuntament fixen amb les comunitats educatives de La Pau i de l’IES Torrellano un calendari immediat d’actuacions al col·legi i a l’institut

El Consistori il·licità ha acordat amb la Generalitat Valenciana i amb la direcció del centre educatiu que la instal·lació de les aules prefabricades comence a l’octubre perquè estiguen operatives per Nadal


En el primer trimestre de 2021 es derrocarà l’actual edifici per a construir un de nou i, al mateix temps, s’escometrà el projecte de reforma de la façana de l’IES d’aquesta pedania


La inversió en tots dos centres ronda els sis milions d’euros i en el conjunt del municipi arriba als 32 milions


L’Ajuntament d’Elx i la Direcció Territorial d’Educació han fixat aquesta setmana el calendari immediat d’actuacions per a la creació de les noves infraestructures educatives previstes, que tenen a Torrellano com una de les principals destinatàries de la inversió. Es tracta del col·legi La Pau i de l’IES de Torrellano els projectes del qual ja estan en marxa.

Aquests terminis han quedat establits en sengles reunions després de la inauguració de les obres de l’institut Periodista Vicente Verdú en les quals han participat l’alcalde, Carlos González; el director general d’Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana, Víctor García, la regidora d’Educació, María José Martínez, representants de les comunitats educatives i de les AMPA de tots dos centres i l’equip tècnic encarregat dels projectes.

L’actuació més immediata correspon al col·legi La Pau, que es traslladarà en bloc a unes aules prefabricades modernes a situar en una parcel·la municipal al costat del poliesportiu. L’alumnat i el professorat es traslladarà a aquestes aules prefabricades de manera provisional per a permetre l’enderrocament de l’actual centre i la construcció d’un de nou. Per a això, l’Ajuntament ha fet un treball administratiu previ per a la cessió de la parcel·la a la Generalitat, i un treball d’obra per a l’adequació dels terrenys per un import que ronda els 180.000 euros. Són labors de desbrossament, anivellat i asfaltat de la parcel·la, i posteriorment treballs d’instal·lació de les xarxes de sanejament i d’aigua potable, la xarxa de clavegueram i de pluvials, i la xarxa elèctrica i informàtica per a donar servei a les aules. A més, s’han creat accessos i s’han barrat dos fronts de la parcel·la.

Aquesta intervenció municipal està pràcticament acabada, la qual cosa permetrà que la Generalitat puga traure a licitació al setembre el projecte d’execució de les aules prefabricades per un import de 873.532 euros, i iniciar les obres a l’octubre. D’aquesta manera, les aules provisionals estaran acabades per Nadal, i el centre podrà aprofitar les vacances per a realitzar el trasllat i deixar buit l’actual col·legi, que serà derrocat.

La intenció de Conselleria és que el projecte de demolició puga iniciar-se el primer trimestre de 2021 i a partir d’aquest moment iniciar la construcció del nou centre que comptarà amb una inversió de 5,5 milions d’euros.

En la direcció correcta

“Hem fixat un calendari d’actuacions i el primer objectiu que ens proposem és que el col·legi públic La Pau es trasllade a les noves aules provisionals el pròxim Nadal amb la finalitat de poder iniciar a continuació l’enderrocament i l’execució del nou col·legi. I, d’una altra part, considerem prioritari també resoldre de manera definitiva el problema de la façana de l’institut de Torrellano, la licitació del qual es contempla per a la pròxima tardor, una vegada superades totes les dificultats administratives derivades de la fallida de l’empresa adjudicatària. Es pretén, per tant, que les obres puguen començar a l’inici de l’any. Es tracta de continuar avançant en la resolució de les necessitats educatives de Torrellano. Hem informat de tot això a la comunitat educativa i crec que anem en la direcció correcta i que prompte es produiran millores substancials”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Carlos González.

Per part seua, l’edil d’Educació, María José Martínez, ha destacat la fluïdesa de la negociació i l’intens treball previ que l’Ajuntament ha fet tant amb la direcció del centre com amb la Direcció Territorial d’Educació per a arribar a acords que agiliten la posada en marxa de totes aquestes infraestructures necessàries per a Torrellano.

Nova façana per a l’institut

Les inversions en infraestructures educatives a la pedania de Torrellano es completen amb el projecte de reforma de la façana de l’institut de secundària, en el qual s’invertiran 409.000 euros. En aquest moment, l’equip tècnic de la Conselleria d’Educació està ultimant els treballs de supervisió del projecte de reforma de la façana amb la intenció que poder ser licitat la pròxima tardor, i iniciar els treballs a principis del pròxim any. Així mateix, es procedirà a la retirada d’enderrocs en diverses zones del pati, tal com s’ha compromés la Conselleria amb la comunitat educativa del centre.

En el seu conjunt, la inversió de la Conselleria d’Educació a Elx ascendeix a uns 32 milions d’euros, i, a més de les obres citades a Torrellano, inclou també la creació del nou IES “Vicente Verdú i les obres incloses en el Pla Edificant, l’import del qual ascendeix a 15,7 milions d’euros. Aquest pla inclou les obres del nou CEIP núm.37, també el nou CEE Verge de la Llum, i la creació d’un nou aulari infantil i d’un gimnàs al CEIP Rodolfo Tomás Samper, entre altres obres.