L’Ajuntament d’Elx habilitarà 39 parcel·les a l’Hort de Felip per al seu ús agrícola després de l’estiu

L’Ajuntament d’Elx habilitarà 39 parcel·les a l’Hort de Felip per al seu ús agrícola després de l’estiu

L’alcalde, Carlos González, la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; la d’Urbanisme, Ana Arabid i el regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, visiten les obres de la primera fase de l’hort en la qual es preveu la construcció d’un pavelló amb vestuaris, lavabos, zona de magatzem i un hivernacle


González destaca que “aquesta actuació suposa avançar en la consecució de l’objectiu de la Capitalitat Verda Europea, així com afavorir la vinculació d’espais naturals amb la ciutadania”


La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, incideix en què “es tracta d’un projecte pioner en el Patrimoni de la Humanitat impulsat per l’Associació Veïnal del Raval, encarregada de gestionar el servei”


 

L’alcalde, Carlos González, la regidora de Medi Ambient, Esther Díez; el de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, i la d’Urbanisme, Ana Arabid, han visitat les obres de la primera fase de l’Hort de Felip amb la qual es pretén posar al servei de la ciutadania 39 parcel·les destinades a l’autogestió agrícola ecològica, que seran gestionades pel veïnat de la zona. Una ambiciosa actuació en el cor de palmerar històric, finançada amb fons EDUSI i que ascendeix a més de 180.000 euros.

Segons ha explicat l’alcalde l’execució prevista de l’obra acabarà a finals de juliol o començament d’agost, i inclou la construcció d’un pavelló amb serveis comuns com vestuaris, lavabos, zona de magatzem i un xicotet hivernacle. “L’obra afecta al 25% de la superfície total dels 29.000 metres quadrats que conformen l’hort”, ha assenyalat González, qui ha destacat “ens sentim satisfets perquè aquesta actuació suposa avançar en la consecució de l’objectiu de la Capitalitat Verda Europea, així com afavorir la vinculació d’espais naturals amb la ciutadania”.

Per part seua, Díez ha incidit en què es tracta d’un projecte pioner en el Patrimoni de la Humanitat dividit en tres vessants. “D’una banda, la social amb la integració i cohesió entre els veïns i les veïnes del Raval i Portes Encarnades. També el cultural, perquè recuperem l’ús agrícola d’un hort cultural, i finalment, el vessant ambiental perquè es fomenta una pràctica agrícola ecològica amb beneficis per al medi ambient”, ha assenyalat.

 

 

També la regidora ha recordat que ha sigut l’Associació Veïnal del Raval la que ha impulsat aquest projecte, i serà l’adjudicatària durant una dècada –prorrogable a cinc anys després d’aquest període–. Respecte a les concessions de parcel·les, l’edil ha explicat que l’associació disposarà del 70%, les quals assignarà a les persones interessades mitjançant un reglament supervisat per l’Ajuntament. El 30% restant estarà obert a veïnat de la resta del municipi i el tràmit també el durà a terme l’associació. Una vegada conclosa la primera fase, es preveu que a partir de setembre l’associació puga gestionar l’hort amb la plantació dels productes d’hivern.

En definitiva, el regidor de Desenvolupament Rural ha recalcat que l’objectiu és que les mateixes persones residents de l’àrea, mitjançant l’Associació de Veïns El Raval, o a títol individual, s’encarreguen de la plantació i el manteniment de les hortalisses, flors i arbustos aromàtics simbiòtics amb el particular context ambiental, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i així retornar l’ús agrícola a l’hort sense modificar la seua configuració tradicional.

En la visita també ha estat present l’arquitecta municipal, Inés Tabar, i tècnics/ques.

D’altra banda, l’edil també ha informat que des de la Regidoria de Medi Ambient s’elaborarà la redacció del projecte del model d’hort urbà d’autogestió agrícola ecològica de Trabalon, perquè l’any vinent es duguen a terme les obres, i d’aquesta manera continuar estenent aquest model a altres horts del nucli urbà.