L’alcalde alerta d’un “risc cert d’agreujament de la pandèmia” a Elx i apel·la a la responsabilitat individual per a evitar la propagació

L’alcalde alerta d’un “risc cert d’agreujament de la pandèmia” a Elx i apel·la a la responsabilitat individual per a evitar la propagació

Carlos González demana a la ciutadania extremar les mesures de prudència i evitar aglomeracions, principalment en reunions familiars i d’amics en camps, xalets i terrasses, on es localitzen la majoria dels contagis


Les últimes dades facilitades per la Conselleria de Sanitat revelen un increment preocupant de casos, amb 92 en tan sols dues setmanes, fet que eleva la quantitat d’afectats a 509


El canvi dràstic de l’evolució de la pandèmia a Elx ha encés les alarmes, i les dades són reveladores: a Elx s’han produït 92 casos de contagi en tan sols dues setmanes, del 13 al 27 de juliol, dels quals 41 positius es van concentrar en el passat cap de setmana. Aquest augment fa que Elx represente més del 10% del total de contagis registrats en el conjunt de la Comunitat Valenciana en aquest mateix període de dues setmanes, fet que crida l’atenció en representar el municipi únicament el 5% de la població de la comunitat.

L’estadística registrada eleva la quantitat total de contagis a Elx a 509, i els últims casos detectats es relacionen fonamentalment amb reunions familiars i d’amics en l’àmbit privat, com són festes, paelles, barbacoes o trobades de celebració en espais com cases de camp, xalets o terrasses. El perfil del contagiat és el d’una persona menor de 40 anys, amb símptomes lleus i que no requereix hospitalització.

Aquestes dades han sigut oferides aquest matí per l’alcalde, Carlos González, que ha assenyalat també que aquesta situació revela una realitat preocupant d’acceleració del virus en molt poc temps. “L’increment de propagació del virus s’ha accelerat vertiginosament, i això revela relaxació i que hem abaixat la guàrdia. Hi ha un risc cert d’agreujament de la pandèmia a la nostra ciutat”, ha assenyalat el responsable de l’Equip de Govern.

La realitat estadística, d’una banda, i, per un altre, la proximitat del primer cap de setmana d’agost, quan molts ciutadans inicien vacances, ha encés l’alarma. Després de consultar amb tots els grups polítics de la corporació municipal, l’alcalde ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació, acompanyat dels edils de Sanitat, Mariola Galiana, i d’Emergències, Ramón Abad, per a fer una crida d’urgència a la ciutadania per a extremar les mesures de prudència davant el virus.

La crida és general, però té una especial focalització en les reunions familiars en camps i xalets per a celebrar barbacoes o paelles amb amics, ambients que ha quedat demostrat ser origen de bona part dels contagis. “Faig una crida especial de cara a aquest pròxim cap de setmana perquè cal evitar un altre repunt que ens pot portar a reculades importants de fases anteriors”, ha assenyalat González.

Bon comportament del sector serveis

Pel contrari, el sector dels locals d’oci, hostaleria i restauració estan demostrant una actitud de responsabilitat molt destacables, complint estrictament les mesures de control per a evitar la propagació de la COVID. Són mesures d’higiene estricta, manteniment de distància social o compliment d’aforaments. Segons l’alcalde, aquest sector “està fent les coses bé”, i això demostra que no hi ha repunts significatius amb origen en aquest àmbit.

Els hospitals en situació estable

L’única lectura positiva d’aquest increment de contagis a Elx resideix en el fet que són casos lleus i que no es tracta de contagis comunitaris, sinó de casos aïllats que no requereixen hospitalització. D’aquesta manera, la situació dels centres hospitalaris és estable, amb cap cas d’ingrés en UCI, amb tan sols un cas d’ingrés en planta en l’Hospital del Vinalopó i tres en el General, i amb tractaments en domicili en les zones d’influència de cada un dels hospitals, 40 en el cas del Vinalopó i 50 en el General.

El responsable de l’Equip de Govern adverteix que hem abaixat la guàrdia en els nostres comportaments davant del virus i assenyala que “cal evitar un altre repunt que ens pot dur a retrocessos importants”
Conviure amb el virus

Segons l’alcalde, “el que més ens preocupa és la tendència que el municipi il·licità ha experimentat en molt poc temps, i això ens obliga a extremar les mesures de seguretat i control per a evitar una major propagació”. Va assegurar que la situació és preocupant i que “haurem de conviure amb el virus, però no hem de tindre-li por, però tampoc podem perdre-li el respecte”.

D’aquesta manera, des de l’Ajuntament d’Elx es farà un esforç per a augmentar la tasca informativa de prevenció i també el rigor sancionador com a mesura dissuasiva que evite relaxació de costums. Fins ara, la policia ha interposat a Elx un total de 981 sancions, però la majoria es concentren en el període transcorregut des de divendres passat dia 24, amb més de 500 sancions.

L’alcalde ha afirmat que les sancions són importants per a evitar la relaxació en el compliment de les normes bàsiques de relació social davant del virus, però –va afegir- “això solament es para mitjançant la conscienciació individual i col·lectiva que evite situacions de risc, perquè no podem posar un agent de policia darrere de cada ciutadà o de cada casa de camp”. És per això que va insistir a fer una crida al civisme. “Faig una crida a tota la ciutadania perquè mostre un comportament modèlic com ja vam fer en l’inici de la pandèmia, quan Elx va demostrar estar a l’altura de la situació”.

L’Ajuntament, va assegurar l’alcalde, continuarà treballant en estreta col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, i realitzarà seguiment diari de la situació amb balanços setmanals de l’evolució de la pandèmia en el municipi.