El científic il·licità Francis Mojica i l’Ajuntament organitzen la I jornada ‘Sorprén-te amb la ciència’

El científic il·licità Francis Mojica i l’Ajuntament organitzen la I jornada ‘Sorprén-te amb la ciència’

L’alcalde i l’investigador han presentat una iniciativa que es desenvoluparà en línia dijous que ve, 22 d’abril, i en la qual es pretén acostar la ciència als estudiants il·licitans de secundària


La ciència té una cita a Elx dijous que ve, 22 d’abril, de la mà del prestigiós investigador il·licità Francis Mojica. La primera edició de la jornada en línia ‘Sorprén-te amb la ciència’, dirigida a més de mil alumnes de huit instituts del municipi, s’ha presentat aquest matí a la Sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx. El mateix doctor Mojica —descobridor de la revolucionària tècnica CRISPR d’edició genètica i Fill Predilecte de la ciutat—, juntament amb l’alcalde, Carlos González; la regidora d’Educació, María José Martínez; i, per videoconferència, des d’Irlanda i dels Estats Units, les investigadores il·licitanes Enriqueta Gutiérrez —doctora en Microbiologia— i Laura Campello —doctora en Genètica i en Neurociències—, han presentat un esdeveniment que pretén acostar als més joves la importància de la ciència, la tecnologia i la innovació per al desenvolupament social, a més de transmetre la realitat dels que dediquen la seua existència a això.

L’alcalde il·licità, que ha agraït a Mojica l’impuls d’una activitat que busca vincular estudiants de quart de l’ESO i batxillerat amb investigadors que efectuen valuoses i interessants aportacions al coneixement humà, ha expressat que “aquesta jornada tracta d’evidenciar la rellevància i la transcendència que posseeix la ciència per al progrés i el benestar col·lectiu”, i destacar el seu impacte directe en les nostres vides. “A més, ‘Sorprén-te amb la ciència’ pretén ‘desdramatitzar’ els científics i mostrar-los com a persones al servei dels desafiaments als quals s’enfronta el món; i que, com els esportistes o els investigadors formen part i siguen ídols de la joventut pels reptes que aconsegueixen”.

Mojica, per la seua part, ha reconegut que portava quasi un lustre rumiant una sèrie de xarrades presencials en pro de “la ciutat que tant m’ha donat”, però va anar deixant la idea per falta de temps i la indecisió de com estructurar-la. Fins que Gutiérrez li va traslladar la seua inquietud per fer una cosa semblant, la qual cosa va brindar un nou empenyiment a l’anhel de l’il·licità d’“ensenyar a la joventut que els científics no som gent rara ni esperits inassolibles”, i ha afegit que “quan ingresses en el sector de la investigació, t’adones que fins els que no treien matrícules d’honor poden fer grans coses, i això ha d’explicar-se: la realitat d’un col·lectiu, d’una tasca, que té cabuda per a tots i on es beneficia la societat”. La pandèmia va canviar finalment el format original de les sessions, que van passar a ser de menor duració i telemàtiques, “però que ens permet arribar a més gent de la que desitjàvem al principi”.

La doctora Gutiérrez, ha enaltit la implicació de l’Ajuntament i de la Regidoria d’Educació —la regidora de la qual ha valorat positivament la iniciativa i ha convidat més centres educatius a sumar-se a aquesta, perquè “encara són a temps d’inscriure’s”—, mentre que la doctora Campello s’ha mostrat “orgullosa de participar en una jornada” que, ha assegurat, “els alumnes gaudiran” en dissenyar-se perquè siga amena i perden la por de resoldre els seus dubtes, “que descobrisquen qui som, què fem els científics i que coneguen com treballem en el laboratori”.

L’esdeveniment, que començarà el dijous a les 11.00 hores amb la benvinguda de l’alcalde il·licità als participants i la xarrada inaugural ‘Sabies que els bacteris també es vacunen?’, impartida per Mojica, comptarà amb sis xicotetes ponències a càrrec de doctorands i d’investigadors júnior i sènior de diferents branques del saber —amb la condició d’oferir una visió global del panorama científic— i en les quals l’alumnat hi podrà interactuar. El Fill Predilecte d’Elx ha conclòs amb l’agraïment a l’Ajuntament i a les doctores Gutiérrez i Campello pel seu suport, i ha augurat èxit a la jornada i el seu desig que es prolongue durant anys amb successives edicions.