La Regidoria de Medi Ambient col·labora en dues campanyes per a eliminar els residus plàstics a les platges d’Elx

La Regidoria de Medi Ambient col·labora en dues campanyes per a eliminar els residus plàstics a les platges d’Elx

La primera de les iniciatives està organitzada per Margalló Ecologistes en Acció i la Colla Ecologista d’Alacant per a aquest dissabte 5 de juny a la platja de l’Altet mentre que la segona està promoguda per l’Oficina Ambiental de la UMH i tindrà lloc el 12 de juny a la platja dels Arenals del Sol


A causa dels elevats índexs de contaminació que el plàstic produeix en els oceans, la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx, Esther Díez, ha presentat aquest matí dues campanyes de neteja de platges amb la finalitat de sensibilitzar la població sobre la importància de no llançar residus a la mar. La primera de les iniciatives, que està organitzada per Margalló Ecologistes en Acció juntament amb la Colla Ecologista d’Alacant, es durà a terme dissabte que ve, 5 de juny, a la platja de l’Altet; mentre que la segona està promoguda per l’Oficina Ambiental de la Universitat Miguel Hernández i tindrà lloc el 12 de juny a la platja dels Arenals del Sol.

La regidora de l’àrea ha destacat que “és especialment interessant que se celebren aquest tipus de campanyes per a traslladar a la ciutadania que les platges, més enllà de ser un recurs turístic i d’oci, posseeixen un gran valor ambiental, ja que formen part de rics ecosistemes que acullen bona part de la biodiversitat del municipi”.

En aquest sentit, la representant de Margalló Ecologistes en Acció , Manuela Campello, ha explicat que amb motiu del Dia del Medi Ambient s’ha organitzat la campanya “Posa un gra d’arena contra la basuraleza amb la qual es pretén conscienciar sobre el problema de la contaminació marítima i les conseqüències de l’abocament de residus de pots de refrescos, bosses de plàstics, piles, i burilles de cigarrets, entre altres. L’activitat es realitzarà aquest dissabte de 10 a 12.30 hores amb eixida des de la platja de l’Altet. Els interessats hauran d’emplenar un formulari d’inscripció que estarà disponible en les xarxes socials de l’associació.

La regidora de l’àrea, Esther Díez, destaca “la importància que es realitzen aquest tipus d’activitats per a sensibilitzar la població sobre la cura de les platges que, més enllà de ser un recurs turístic i d’oci, posseeixen un gran valor ambiental”

Campello ha agraït la implicació del consistori que col·locarà carpes en la zona per a garantir ombra i microscopis perquè els participants puguen observar els microplàstics.

Per la seua part, la representant de l’Oficina Ambiental de la UMH, Lucía Pérez, ha assenyalat que per a commemorar el Dia Mundial dels Oceans s’ha programat per al 12 de juny la campanya “La cara invisible del Planeta” amb la qual multitud d’organitzacions realitzaran voluntariats per a posar de manifest la importància de mantindre les mars netes.

Aquesta iniciativa, que es desenvoluparà de 10 a 13 hores, contribueix a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposats per l’ONU i compta amb el suport de Sufrider Foundation Europe, així com de l’Ajuntament que proporcionarà tota la infraestructura necessària i gestionarà tot el material recollit durant l’activitat.

Segons ha detallat Pérez, la neteja del fons de la mar la realitzaran bussejadors acreditats amb equip de busseig autònom amb la col·laboració del Centre de Busseig La Sal Diving Center. A més, nadadors experimentats en apnea recolliran el fem semisubmergit. També es disposarà de caiacs amb els quals es podrà facilitar el transport dels residus recollits fins a la vora de la mar.

Per a poder participar en la neteja del fons marí els participants hauran de tindre la certificació d’Open Water Diver. Així mateix, per a poder fer-ho en apnea s’haurà de pertànyer a un club de natació i tindre mínim 3 anys d’experiència nadant en aigües obertes. També es podrà netejar la platja des de la seua vora i el punt de trobada serà des de l’antic hotel dels Arenals del Sol. Per a realitzar la inscripció s’haurà de consultar la informació proporcionada per l’Oficina Ambiental en la seua pàgina web www.umhsostenible.com.

La regidora també ha esmentat la campanya de neteja que ha posat en marxa ACD La Foia a la platja de la Marina que tindrà també lloc el 5 de juny de 8 a les 10.30 hores. El punt de partida serà l’aparcament del restaurant “El Gallego” i amb aforament de 30 persones com a màxim. Els interessats podran inscriure’s a través del correu acdlahoya@gmail.com.

D’altra banda, Díez ha recordat que a partir de hui comença el concurs “Photoclot” fins al 30 de setembre sota el lema “Les dunes i les platges del Clot” i ha esmentat també la campanya juntament amb Visitelche “Platges Sense Fum” posada en marxa en totes les platges del territori municipal per a evitar el consum de tabac en el litoral il·licità.