Igualtat instal·larà dos ‘Punts Violeta’ en la Nit de Cap d’Any per a promoure l’oci segur i els espais lliures de violències cap a les dones

Igualtat instal·larà dos ‘Punts Violeta’ en la Nit de Cap d’Any per a promoure l’oci segur i els espais lliures de violències cap a les dones

El primer d’aquests se situarà en el quiosc del passeig dels Eres de Santa Llúcia de 18.00 a 02.00 hores i el segon en el polígon d’Altabix de 00.30 a 08.00 hores


La Regidoria d’Igualtat ha anunciat que Casa de la Dona instal·larà dos ‘Punts Violeta’ en la Nit de Cap d’Any. El regidor de l’àrea, Mariano Valera, ha informat que el 31 de desembre es col·locaran al centre del nucli urbà i a Altabix en ser “llocs claus per a l’oci nocturn a la nostra ciutat”. En concret, el primer d’aquests se situarà en el quiosc del passeig dels Eres de Santa Llúcia, enfront de les Clarisses, de 18.00 a 02.00 hores; el segon, en el polígon d’Altabix, a la cantonada del carrer Mallorca amb Sabadell, de 00.30 a 08.00 hores.

“Els Punts Violeta són espais en els quals sensibilitzar tota ciutadania”, ha explicat el regidor. “En aquests, s’atén, informa i ajuda a víctimes de qualsevol mena d’agressió sexista. La seua finalitat, per tant, és conscienciar, previndre i promoure l’oci segur i els espais lliures de violències cap a les dones”, ha afirmat, i subratlla la importància d’aquests en activitats o llocs amb gent “en un ambient festiu, que serveix no sols de protecció com a element dissuasiu i de sensibilització, sinó per a donar suport al model de socialització igualitària, i que constitueix un factor de tranquil·litat i confiança per a les dones”.

“Desgraciadament, hem de sumar l’alarmant augment, en tot el país, dels casos de violacions per submissió química, que, com sabem, consisteix a anul·lar la voluntat de la víctima per mitjà d’alguna mena de substància subministrada sense que en siga conscient”, ha agregat el regidor.

En aquest sentit, tal com ha recordat Valera, diversos estudis assenyalen les macrofestes com a llocs on les dones pateixen gran quantitat d’agressions sexistes pel fet que són espais on hi ha molta confusió i anonimat. “Les violències aparentment més subtils poden passar desapercebudes quan són normalitzades si es donen en contextos d’oci nocturn, on tendeixen a justificar-se i són conseqüència del consum d’alcohol i d’altres drogues”.

“De fet, si ens parem a pensar”, ha continuat, “moltes de les conductes violentes que els homes duen a terme quan ixen de festa no tindrien cabuda en altres ambients. Això vol dir que aquest context dona via lliure a la violència sexual. D’aquesta manera, les violències sexuals, en totes les seues formes i graus, es tornen una cosa quotidiana en l’experiència de les dones quan ixen de festa i els llocs d’oci nocturn es converteixen en espais insegurs per a elles”, ha lamentat Valera.

“Per tots aquests motius, des de la Regidoria d’Igualtat considerem imprescindible la instal·lació de Punts Violeta que oferisquen informació, seguretat i suport a totes les il·licitanes i, de la mateixa manera, activar el rebuig ciutadà a la violència sexista i cridar l’atenció sobre la necessitat que els espais festius i la resta de la ciutat siguen segurs, en els quals el respecte permeta gaudir a les dones de la festa sense risc d’agressions sexistes ni d’agressions sexuals”, ha conclòs el regidor.