L’alcalde i els directors dels hospitals apel·len a la responsabilitat de la població per a frenar els contagis i per a evitar noves restriccions

L’alcalde i els directors dels hospitals apel·len a la responsabilitat de la població per a frenar els contagis i per a evitar noves restriccions

L’Ajuntament ha acollit una reunió entre l’alcalde, els regidors de Seguretat i de Sanitat, representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, els gerents de l’Hospital General i de l’Hospital del Vinalopó i la directora de Salut Pública per a abordar l’increment de contagis de l’últim mes


“Hem de ser capaços d’adoptar mesures de responsabilitat individual i col·lectiva que eviten repetir un gener de 2021 en el qual, entre els dos departaments de salut, hi havia una mitjana de 80 ingressos diaris. Cal evitar això com siga i estem en condicions de fer-ho”.

Aquesta declaració realitzada per l’alcalde d’Elx, Carlos González, resumeix les conclusions de la reunió mantinguda a l’Ajuntament a la qual han assistit, a més de l’alcalde i dels regidors de Seguretat, Ramón Abad, i de Sanitat, Mariola Galiana, representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, els gerents de l’Hospital General, Carlos Gosálbez, i de l’Hospital del Vinalopó, Rafael Carrasco, i la directora de Salut Pública, Antonia Soriano.

Una reunió convocada dies després d’aquella que l’alcalde va mantindre amb el president de la Generalitat i amb les conselleres de Sanitat i de Règim Interior i en la qual es va posar sobre la taula la preocupació per la situació sociosanitària de la Comunitat Valenciana així com l’entrada en vigor a partir de divendres 3 de decembre, del ‘Certificat de vacunació’.

Tal com ha explicat l’alcalde, en els últims 30 dies s’ha produït un canvi brusc, un important creixement de la incidència de la pandèmia. “A Elx hem passat d’una incidència de 15 casos per cada 100.000 habitants del 25 d’octubre a una incidència acumulada actual de 120 casos. Hem multiplicat per huit en 30 dies la incidència acumulada a la nostra ciutat. I encara que és cert que estem per davall de la mitjana de la Comunitat Valenciana, d’Espanya i de la UE, la tendència de creixement ens preocupa i per a evitar una situació més complexa cal tindre una resposta institucional i una resposta social”, ha declarat González.

L’alcalde ha assenyalat que l’altre assumpte abordat ha sigut l’entrada en vigor del ‘Certificat de vacunació’. Tal com ha indicat, “la posada en marxa d’aquesta mesura exigeix un treball institucional orientat al fet que es pose en funcionament i que complisca la seua funció”.

Carlos González fa una crida a les persones no vacunades perquè completen la seua pauta i anuncia una reunió amb els responsables de l’hostaleria i de la restauració davant la posada en marxa del ‘Certificat de vacunació’

“Estem a les portes d’un pont i de les festes de Nadal que propicien les relacions socials, la mobilitat i que, com va ocórrer l’any passat, han sigut el caldo de cultiu per a afavorir l’expansió del virus. Per això, és absolutament necessari extremar les mesures preventives per a evitar que tornem viure un gener 2021 que, des del punt de vista sociosanitari, va ser extraordinàriament complex”, ha dit el regidor, que ha afegit que “és cert que enguany tenim l’avantatge que més del 90% de la població vacunable compta amb la pauta completa, la qual cosa és un avantatge respecte a la situació de l’any passat. Davant l’evolució de la pandèmia és absolutament necessari la implementació en totes les activitats obligades del ‘Certificat de vacunació’”.

Per a posar en marxa d’aquesta mesura, l’alcalde ha anunciat la participació de la Policia Local i de la Policia Nacional que, en primer lloc, faran tasques d’informació sobre la conveniència, la necessitat i l’obligació que s’implante aquesta mesura.

González ha afegit que “serà necessari també dur a terme un esforç pedagògic amb el conjunt de la població orientat al fet que en aquestes dates s’extremen les mesures de precaució de sempre: ús de la màscara, ventilació d’espais, distància social i higiene de mans”.

Missatge als no vacunats

L’alcalde ha volgut enviar un missatge per a les persones que encara no s’han vacunat. “Encara hi ha una franja de població que no s’ha vacunat i que és imprescindible que prenga consciència de la importància individual i col·lectiva que duguen a terme la seua vacunació”.

En aquest sentit, la directora de Salut Pública, Antonia Soriano, ha destacat que al fet que les persones no vacunades pateixen les conseqüències més greus si contrauen la malaltia s’uneix que els estudis han demostrat que els no vacunats són més transmissors del virus que els que sí que s’han vacunat.

En la mateixa línia que l’alcalde, Soriano ha dit que “vacunar-se és un fet de responsabilitat individual i també col·lectiva”.

“Hem de ser capaços d’adoptar mesures de responsabilitat individual i col·lectiva que eviten repetir un gener de 2021 en el qual, entre els dos departaments de salut, hi havia una mitjana de 80 ingressos diaris”, assegura l’alcalde

D’altra banda, tant Carlos Gosálbez com Rafael Carrasco han incidit en el fet que més de dos terços de les persones ingressades en planta i a les UCI per covid no estan vacunades.

L’alcalde ha destacat que “al fet que les persones no vacunades tenen un 20% més de possibilitats d’acabar ingressades per covid, se suma que la seua vida social es veurà severament limitada ja que no podran gaudir de determinades activitats ni podran accedir a locals d’oci, d’hostaleria o de restauració”.

Carlos González ha anunciat que en els pròxims dies mantindrà una reunió amb representants del sector de l’oci, de l’hostaleria i de la restauració, ja que la seua col·laboració és imprescindible perquè el ‘Certificat de vacunació’ siga una mesura efectiva.

“Ells seran essencials per a demanar aquest certificat, que aquesta mesura faça efecte i que així es limite la capacitat de transmissió del virus i, d’altra banda, forçaran els no vacunats a fer-ho”, ha dit el regidor.

Celebració del Nadal

L’alcalde ha anunciat que “hem d’extremar les mesures perquè si la incidència es manté en paràmetres raonables podrem desenvolupar amb totes les mesures de prevenció les activitats previstes per Nadal. Però tots els esdeveniments estan condicionats a l’evolució de la situació sanitària, i aquesta evolució depén de nosaltres, de la nostra responsabilitat individual i col·lectiva”.

Finalment, Antonia Soriano ha fet una crida a l’ús de la màscara també en espais a l’aire lliure sempre que no es puga mantindre la distància social, com és el cas d’actes multitudinaris com les cavalcades de Reis Mags.