L’Ajuntament retira 2.400 quilos d’abocaments il·legals d’amiant en barris i pedanies

L’Ajuntament retira 2.400 quilos d’abocaments il·legals d’amiant en barris i pedanies

L’edil de Neteja, Héctor Díez, recorda que es tracta de material altament contaminant i perillós per a la salut i que ha de ser manipulat per empreses especialitzades


L’Ajuntament d’Elx, a través del servei de Neteja, ha retirat en l’últim any un total de 2.400 quilos d’amiant en abocaments il·legals, una quantitat similar a la de l’anterior exercici.

Díez ha explicat que des de Neteja un dels serveis que es presta de manera periòdica és el d’abocaments il·legals, especialment als camins rurals de les pedanies del Camp d’Elx, però també als barris del nucli urbà. “Dins d’aquesta atenció específica es procedeix a la retirada d’abocaments d’amiant amb el fibrociment i la uralita amb campanyes específiques per a aquestes labors”, ha assenyalat el regidor, que ha informat que en les últimes actuacions l’Ajuntament ha retirat 2,4 tones repartides per barris i, especialment, per les pedanies.

L’edil ha recordat que “es tracta d’una substància altament perillosa en manipular-la, anomenada per alguns experts ‘l’assassí silenciós’. L’amiant suposa un autèntic risc per a la salut pública i també per al medi ambient”.

Héctor Díez ha indicat que l’Ajuntament ha actuat en un total de tretze punts d’abocaments, com és el cas del camí de l’Almàssera, de la carretera del Lleó, de l’Algorós, de l’entorn del centre comercial L’Aljub, de la carretera de Dolors, de les carreteres de la Foia i de la Marina, la de l’Altet, la d’Asp (al costat de la ITV) o el camí de Bevanent. Al costat d’aquests, els dos punts més conflictius quant a la recollida d’amiant són l’assut dels Moros i l’ermita del Molar, a la Marina. “Es tracta de dos punts que criden poderosament l’atenció perquè són dos llocs emblemàtics del Camp d’Elx”, ha afegit.

L’Ajuntament realitzarà en 2022 millores al Parc Agroalimentari i adquirirà una trituradora per al tractament de les podes

El regidor ha recordat que es tracta d’un acte delictiu realitzat fonamentalment per professionals que no segueixen la normativa, ja que l’amiant només pot ser retirat per empreses especialitzades i per especialistes degudament acreditats perquè el seu trencament és altament contaminant i perillós per a la salut pública.

Respecte als punts conflictius, el regidor ha dit que alguns dels punts d’abocaments localitzats l’any passat s’han eliminat, fruit de la col·laboració amb la Policia Local que ha intensificat la vigilància en aquests enclavaments.

“A més, des de la Regidoria hem dut a terme labors de senyalització per a dissuadir els infractors i per a informar-los que no es poden produir eixos abocaments i de les alternatives que tenen a l’hora de realitzar la gestió correcta d’eixe residu”, ha apuntat el regidor, que ha indicat que “ja s’han senyalitzat fins a 60 punts i en molts d’ells s’ha aconseguit que no es realitzen abocaments o que es reduïsquen notablement”.

Obres al Parc Alimentari i una nova trituradora

El responsable de Neteja ha apuntat que “en 2022 des d’aquest departament continuarem treballant per a reduir els abocaments que es produeixen especialment al Camp d’Elx”.

Díez ha recordat que fins ara s’han instal·lat nou punts nets de proximitat, mini ecoparcs als mercats ambulants i cinc microparcs i ha afegit que “enguany es realitzaran obres a l’ecoparc del Parc Agroalimentari amb el propòsit d’elevar-lo de categoria i que es puguen depositar major nombre de residus i més varietat d’aquests. En aquest, cas es podran depositar els plàstics agrícoles mitjançant els acords que tenim amb les entitats agràries”.

“Juntament amb això -ha afegit- posarem en marxa un nou servei de gestió de les podes, ja que el servei de Neteja adquirirà una trituradora que ens permetrà donar una nova possibilitat als particulars perquè puguen gestionar les seues podes adequadament”.

El regidor ha conclòs i ha assenyalat que “estem obstinats a donar més possibilitats i a generar més serveis de proximitat per a reduir els abocaments al camp, però al mateix temps, la ciutadania ha de ser conscient que aquests abocaments il·legals no queden impunes i que les multes poden ser quantioses, en el cas de l’amiant”.