La processó de les Al·leluies és la protagonista del cartell anunciador de la Setmana Santa il·licitana de 2022

La processó de les Al·leluies és la protagonista del cartell anunciador de la Setmana Santa il·licitana de 2022

El sevillà Antonio Díaz Arnido, llicenciat en Belles arts amb una dilatada experiència en cartelleria per a esdeveniments religiosos, signa una acolorida obra en la qual destaca l’efígie de la Mare de Déu sota una pluja de les populars estampes


La processó de les Al·leluies és la protagonista del cartell anunciador de la Setmana Santa il·licitana de 2022. A última hora de la vesprada del dimarts 1 de març es va revelar al Saló de Plens de l’Ajuntament l’acolorit treball signat pel sevillà llicenciat en Belles arts Antonio Díaz Arnido, en el qual destaca l’efígie de la Mare de Déu sota una pluja de les populars estampes.

La regidora de Festes, Mariola Galiana, acompanyada pel president de la Junta Major de Confraries i Germandats, Joaquín Martínez, pel seu consiliariVicente Sáez, per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal i per autoritats d’entitats festeres, va presidir l’acte de presentació de l’obra que anuncia l’esperada festivitat després del parèntesi pandèmic i va traslladar la seua enhorabona a l’artista per l’“extraordinari” treball en el qual “ha aconseguit un fantàstic contrast entre allò clàssic i allò contemporani”.

En concret, el cartell creat per Díaz Arnido s’ha elaborat amb una tècnica mixta sobre un llenç de 81×65 centímetres, i conté oli acrílic, tremp i collage, ja que l’original porta al·leluies autèntiques. L’artista va agrair a la Junta Major la confiança i la llibertat creativa depositades en la seua persona per a un encàrrec en el qual, va explicar, ha volgut plasmar el concepte d’alegria i il·lusió pel retorn de les processons als carrers, que “és com els confrares vivim la Setmana Santa”. “No hi ha res més alegre i il·lusionant que un diumenge de Pasqua, d’al·leluies”, va afegir.

Igualment, es va presentar al Saló de Plens les portades del programa de les activitats de Quaresma il·lustrades amb el Santíssim Crist de la Fe i amb el gall del pas de la Negació de Sant Pere, la qual cosa, segons va relatar Díaz Arnido, vinculen la Setmana Santa il·licitana amb la sevillana en recordar-li, respectivament, als passos del Crist de la Bona Mort i de Misteri; una “xicoteta llicència artística per a unir la meua Setmana Santa amb la d’Elx, que a partir d’ara també forma part de la meua essència com a confrare”, va expressar el cartellista.

“El cartell anunciador és una de les principals mostres de la labor de difusió i promoció de la Setmana Santa il·licitana dins i fora de la nostra ciutat”, va assenyalar Mariola Galiana. “És un element primordial, d’importància indubtable en l’objectiu de perpetuar i difondre la nostra benvolguda Setmana Santa en l’àmbit nacional i internacional”, va agregar. A més, va definir el de 2022 com “una obra que impacta per la seua composició i força, amb una referència explícita als símbols de la nostra tradició”.

La regidora de Festes, Mariola Galiana, acompanyada pel president de la Junta Major de Confraries, Joaquín Martínez, trasllada la seua enhorabona a l’artista per aconseguir un “fantàstic contrast entre allò clàssic i allò contemporani”

Galiana, que va mostrar la seua gratitud a la Junta Major pel seu treball en “aquests anys tan complicats” i a la generositat dels “homes i de les dones que en diferents confraries i germandats són responsables que aquestes celebracions siguen cada any més conegudes i sentides per tot el poble il·licità”, es va congratular que ara mateix la societat s’encamine a una situació de normalitat: “Ens estem retrobant amb les nostres celebracions més entranyables després de dos anys en què la situació sanitària va impedir la realització de les processons”.

Joaquín Martínez, per la seua part, va avançar que els il·licitans i les il·licitanes “tindrem una Setmana Santa amb adaptacions”, però que després de més de dos anys de restriccions “ens permetrà expressar el sentiment confrare”. D’ací la representativitat del cartell de Díaz Arnido, “carregat de simbolisme” en congelar l’última celebració de la Setmana Santa il·licitana en 2019: la processó de les Al·leluies.

“Quina alegria tornar a començar”, va reiterar Martínez, “quina millor imatge que la Mare de Déu amb les seues al·leluies en la jornada en què tot Elx es llança als carrers per a acompanyar-la”, va indicar, agraint a la Regidoria de Festes “el suport continu i ferm gràcies al qual podem emprendre moltes accions i activitats”. “Aquest cartell ja és història de la Setmana Santa d’Elx”, va recalcar el president de la Junta Major. Una obra alegre i que recull a la perfecció un moment que “no necessita explicació cap, perquè és per a sentir-lo”.

Cartel de la Semana Santa de Elche 2022

Amb la presentació del cartell en la vespra del Dimecres de Cendra arranca la Quaresma, els actes i els preparatius conduents a reviure la passió, mort i resurrecció de Crist als carrers d’Elx, amb clàssics singulars com el Diumenge de Rams –Festa d’Interés Turístic Internacional–, la Trencà del Guió o la mateixa processó de les Al·leluies, que ha servit d’inspiració a Díaz Arnido per a il·lustrar el cartell de 2022.

Un art que naix del fervor

Antonio Díaz Arnido és confrare en les germandats sevillanes de la Hiniesta i del Carmen Omnium Sactorum. En la seua faceta de cartellista, Díaz Arnido compta amb una àmplia experiència des de l’any 2005. En el seu haver, més de mig centenar de cartells relacionats amb festivitats i cites religioses vàries entre els quals destaquen els dedicats a anunciar oficialment la Setmana Santa de Conca (2020), Almeria (2021) Huelva (2018), Jerez de la Frontera (2017) o a Sevilla els de Triana (2016) o Osuna (2016), etc.

Les seues obres il·lustren diverses portades de publicacions natzarenes són també molt conegudes i benvolgudes. Seues són les portades del Pregó de les Glòries de Sevilla (2018), del programa de mà Cruz de guia de la Cadena Ser de Sevilla (2018), del butlletí Dulce Nombre de Sevilla (2018), del programa de mà de la Setmana Santa de Sevilla 2016 del Grup Blogosur, de la revista Hiniesta (2015) o del butlletí Santa Cruz de Huelva (2015), entre altres.

Amb el seu estudi-taller emplaçat a Sevilla, a més, és especialista en restauració i conservació d’obres d’art i pintura i col·laborador habitual de l’Institut Andalús de Patrimoni Històric (IAPH) i d’institucions com l’Ajuntament i de l’Arxidiòcesi de Sevilla i de Casa Ducal de Medinaceli. La seua activitat pictòrica no es redueix a la Setmana Santa. Díaz Arnido és artífex d’obres de diversa temàtica en col·lecció dins i fora d’Espanya.