El projecte ‘Bicis Solidàries’ del col·legi San José Artesano lliura als més necessitats un total de 408 bicicletes en deu anys

El projecte ‘Bicis Solidàries’ del col·legi San José Artesano lliura als més necessitats un total de 408 bicicletes en deu anys

L’alcalde, Carlos González, i l’edil d’Educació, María José Martínez, participen en l’aniversari de la iniciativa, celebrat a les instal·lacions salesianes de Matola a les quals, acompanyats pel seu director, Miguel Gambín, i pel docent Pedro Moreno, visiten els tallers on els alumnes arreglen les bicicletes en desús


El projecte “Bicis Solidàries” ha complit el seu desé aniversari. Impulsat pel col·legi Salesianos San José Artesano, l’alumnat de formació professional bàsica de Manteniment de Vehicles aplica l’aprés en els diferents mòduls per a reparar bicicletes en desús i donar-les a famílies i persones necessitades, fora o dins d’Espanya, a través de diferents oenegés.

L’alcalde, Carlos González, i la regidora d’Educació, María José Martínez, han visitat el centre per a participar en la commemoració i el lliurament de les bicicletes que, posteriorment, arribaran a persones i famílies necessitades, incloent-hi les ucraïneses acollides a la ciutat. González i Martínez, acompanyats pel director de les instal·lacions, Miguel Gambín, i pel docent coordinador de la iniciativa, Pedro Moreno, han pogut entrar, juntament amb membres de la comunitat educativa del centre, i de diferents representants d’entitats solidàries, als tallers on es forja un projecte que en deu anys ha entregat un total de 408 bicis reparades per més de 150 estudiants.

“Estem encantats de vindre una vegada més a Salesianos i comprovar el bé que feu les coses i quant aporteu a la societat, en particular a la il·licitana”, ha manifestat González, que ha definit “Bicis Solidàries” com “una iniciativa excel·lent” que atresora “tots els ingredients per a això” i contribuir a la capacitació de l’alumnat i al seu aprenentatge en valors “amb l’objectiu de forjar bons ciutadans i formar bones persones”. El regidor il·licità ha indicat que, amb talent i treball, les bicicletes rehabilitades serveixen “perquè un xic o una xica puga anar a escola, o un pare o una mare puguen anar a agafar els deu litres d’aigua diaris que li toquen en un llogaret a milers de quilòmetres d’ací, cosa que contribueix a un món millor”.

Per això, l’alcalde ha traslladat la seua felicitació no solament al director, a l’alumnat i als professors partícips en el projecte, sinó a les oenegés que “tanquen el cicle” i possibiliten que el fruit d’eixe esforç col·lectiu “vaja a llocs del món on tenen utilitat i molt valor”. Igualment, González ha emfatitzat que la recuperació de materials caiguts en desús “amb enginy talent i treball poden tindre una segona vida, alguna cosa en aquesta societat té una importància real: ser capaços d’apostar per la sostenibilitat”.

Així mateix, els assistents a l’acte han pogut gaudir d’una exposició fotogràfica que repassa la dècada d’història del projecte i algunes de les bicicletes restaurades, fruit de l’esforç conjunt de l’alumnat i del professorat, en l’edició del present any; mitjans de locomoció ecològics recuperats que distribuiran organitzacions com l’escola El Palmerar de Guinea Bissau, la Caseta de Repòs d’Elx, Kasumai, Llogarets Infantils de Granada, Càritas Elx, Creu Roja Alacant, Rafiki Àfrica, Toubabs Teams o la Fundació Ángel Tomás, entre altres, així com a diferents pisos d’emancipació per a joves i diferents particulars.

Nombroses oenegés distribueixen a persones i famílies dins i fora d’Espanya el fruit de l’esforç dels estudiants i docents del mòdul de taller de la formació professional bàsica de Manteniment de Vehicles

Moreno ha explicat que el projecte que coordina és d’aprenentatge-servei, en el qual al mateix temps que l’alumnat desenvolupa el contingut curricular del mòdul de taller amb tasques d’escatat, pintura o mecànica, alhora donen un servei a la societat. També ha aprofitat per a recordar i donar les gràcies a les oenegés, als professors i als estudiants que han passat pel projecte i ha destacat que són aquests últims “els vertaders protagonistes” de la commemoració de l’aniversari de “Bicis Solidàries”, perquè “feu que aquest modest projecte vaja cap avant i es faça més gran” al costat de les organitzacions solidàries. “El meu amic i company Miguel diu una frase als xavals: ‘Estudia, forma’t, aprén… però no oblides que el títol més important que obtindràs en la vida és el de ser bones persones”, ha postil·lat Moreno.

“En aquests cinquanta anys de Salesianos a Elx han passat moltes coses. I l’acte que hui celebrem és una mostra del que som: una comunitat educativa amb moltes idees, que posa en marxa projectes sempre pensant en els qui més ho necessiten implicant els alumnes, una formula molt nostra”, ha dit Miguel Gambín, que ha agraït als qui participen en “Bicis Solidàries” el seu compromís i passió, i a l’alcalde i a l’edil pel suport que brinden a les iniciatives empreses pel centre.

Les persones interessades a donar bicicletes al projecte, sense importar el seu estat de conservació, poden contactar amb el col·legi Salesianos San José Artesano o portar-les directament al centre.