L’Ajuntament dedicarà un espai públic a Protecció Civil d’Elx perquè la seua labor quede per sempre en la memòria col·lectiva de la ciutat

L’Ajuntament dedicarà un espai públic a Protecció Civil d’Elx perquè la seua labor quede per sempre en la memòria col·lectiva de la ciutat

El Centre de Congressos acull l’acte de reconeixement a voluntaris, exregidors d’emergències, ens festers i associacions de diversos àmbits amb motiu del 25 aniversari de l’agrupació local


L’Ajuntament dedicarà un espai públic a Protecció Civil d’Elx perquè la seua labor quede per sempre en la memòria col·lectiva de la ciutat. Així ho va anunciar l’alcalde, Carlos González, acompanyat del regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, en l’acte de reconeixement a voluntaris, exregidors d’emergències, ens festers i associacions de diversos àmbits amb motiu del 25 aniversari de l’agrupació local.

El Centre de Congressos va acollir aquest esdeveniment que, a més, va comptar amb la presència dels regidors Héctor Díez i Felip Sànchez, del cap de Protecció Civil, Moisés Durá, i d’entitats i associacions del municipi, així com de membres de la Corporació Municipal.

Durant aquesta trobada, l’alcalde va posar en valor el compromís de tots els guardonats i especialment dels voluntaris de Protecció Civil, considerada com una de les millors agrupacions d’Espanya.

El regidor il·licità va reafirmar el compromís de l’Equip de Govern amb aquest col·lectiu a través de la inversió en més mitjans i recursos, imprescindibles per a l’adequada prestació del servei. Així mateix, va anunciar que l’Ajuntament dedicarà un espai públic a l’agrupació local, perquè la seua labor quede per sempre en la memòria col·lectiva d’Elx.

González va destacar el quart de segle en el qual els voluntaris, homes i dones, han treballat al servei de la seguretat de la ciutat amb la finalitat de contribuir a garantir la protecció de les persones i dels béns davant les eventuals emergències i catàstrofes, a més de per cooperar en l’organització dels diferents esdeveniments que es realitzen al municipi.

“Sou un servei fonamental quan se us necessita; especialment en els moments difícils, a l’hora d’afrontar successos de risc, perill, amenaça o catàstrofe”, va assenyalar el responsable de l’Equip de Govern, que va agrair “la vocació de servei, l’altruisme i la profunda humanitat dels voluntaris”.

L’alcalde, Carlos González, acompanyat del regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, assisteix a aquesta trobada en el qual reafirma el compromís de l’Equip de Govern en la inversió en més mitjans i anuncia que es rendirà un homenatge al col·lectiu per la seua valuosa aportació a la societat il·licitana

A més, va manifestar el que els seus uniformes blaus i taronja signifiquen per a la ciutat “entrega, esforç, sacrifici, i generositat”. “La vostra presència als nostres carrers simbolitza el valor, la responsabilitat i l’exemplaritat amb els quals exerciu les vostres funcions”, va indicar.

Per part seua, Moisés Durá, que va pronunciar un emotiu discurs, va fer un repàs històric de l’agrupació, l’origen de la qual data de l’any 1996, quan va prestar servei a la Romeria de la Vinguda de la Verge.

Hui dia l’agrupació es compon de 84 voluntaris, més de la meitat d’ells amb menys de cinc anys d’antiguitat. El percentatge de dones s’ha incrementat al llarg del temps, ja que al començament estava entorn del 5% i actualment un 25%. La mitjana d’edat també ha evolucionat i ha baixat de 50 a 35 anys.

Els primers distingits en aquesta jornada van ser entitats col·laboradores com la Unió de Festers del Camp d’Elx (UFECE), la Federació Gestora de Festejos Populars, la Societat Vinguda de la Verge, l’Associació de Moros i Cristians d’Elx, la Junta Major de Germandats i Confraries de la Setmana Santa, l’Associació de Periodistes d’Elx i l’Associació d’Informadors d’Elx.

Seguidament es van atorgar les plaques d’agraïment a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat: Policia Local d’Elx, Policia Nacional d’Elx, DYA, Parc de Bombers Elx i Creu Roja Elx.

Protecció Civil també lliurar distincions per la seua labor demostrada durant la crisi sanitària de la pandèmia per la Covid-19 a Movilsa, Telepizza, Geovoluntarios, 3DMakers Elx, Menjador Social Al- Taufik, i a dos agents forestals.

A més, es va reconéixer la labor dels exregidors de seguretat ciutadana: Alejandro Soler, Antonio Amorós, Emilio Martínez, Manoli Mora i Pepe Pérez. Així mateix, es va destacar un grup de voluntaris col·laboradors amb més anys de servei i que compleixen 10 i 25 anys en l’agrupació.

Durant la celebració es va projectar un vídeo sobre l’evolució de Protecció Civil d’Elx i les seues diferents fites històriques.

Formació i funcions de la Protecció Civil

Entre les funcions de l’agrupació de Protecció Civil d’Elx destaca la col·laboració amb Emergències en la detecció i l’estudi dels riscos a les zones inundables de la ciutat.

Una altra funció seria la prevenció en els actes que es desenvolupen al terme municipal com ara els esdeveniments esportius, de festes, religiosos, culturals i grans concentracions humanes. També s’intervé en preemergències i emergències com ara fortes pluges, inundacions, cerca de persones desaparegudes o incendis forestals.

A més, els voluntaris es preparen amb formacions, pràctiques i simulacres per a poder actuar de la forma més eficaç i eficient.

Com a fites de l’agrupació destaquen la primera unitat canina de la província d’Alacant l’any 2010 fins a 2012 i són pioners en la formació als aspirants a voluntaris des de 2007.

Així mateix, Protecció Civil va participar en 2006 en la V Trobada Mundial de les Famílies a València, en 2011 va organitzar les 4t Jornades Formatives de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana i més recentment ha intervingut en la Dana de 2019 i en tot el procés de la pandèmia per Covid-19.

Actualment, estan actius en les xarxes socials i cada setmana proporcionen un vídeo amb consells per a la població. La intenció de futur és la digitalització i han començat amb la utilització d’una plataforma digital per a la gestió d’esdeveniments i de voluntaris. Des de l’agrupació es pretén continuar formant els voluntaris i continuar creixent per a ajudar la ciutadania.