Una finca de la pedania de Santa Anna d’Elx acull el desenvolupament d’un projecte d’investigació d’agricultura intel·ligent pioner al món

Una finca de la pedania de Santa Anna d’Elx acull el desenvolupament d’un projecte d’investigació d’agricultura intel·ligent pioner al món

La iniciativa està impulsada pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH) d’Elx i té com a objectiu produir ingredients de manera ecològica procedents d’espècies vegetals locals com la magrana mollar


Una finca de la pedania de Santa Anna d’Elx acull el desenvolupament d’un projecte d’investigació d’agricultura intel·ligent pioner al món. La iniciativa, impulsada per la spin-off Innovation Labo Technologies del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH) d’Elx, s’ha presentat al restaurant Alfonso Mira d’Asp i a l’acte han assistit, l’alcalde, Carlos González, al costat dels regidors de Promoció Econòmica, Carles Molina, i de Comerç, Felip Sànchez, el vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), Vicente Micol, el president de la DOP Granada Mollar d’Elx, Francisco Oliva, i més d’un centenar de tècnics i científics del Japó, que han acudit prèviament a la finca per a conéixer el projecte i establir col·laboracions amb científics de la UMH.

La iniciativa està basada en agricultura intel·ligent, que utilitza el microbioma autòcton (Microbiome smart farming), i persegueix l’objectiu de produir ingredients de manera ecològica, procedents d’espècies vegetals locals com el magraner i l’olivera, ja que compten amb nombrosos beneficis per a la salut humana.

Segons ha manifestat el responsable de l’Equip de Govern “activitats com aquesta, orientades a l’impuls del cultiu de les nostres espècies autòctones, com és el cas de la magrana mollar, i al desenvolupament d’ingredients funcionals dirigits al sector de l’alimentació saludable utilitzant tecnologies innovadores i respectuoses amb l’entorn sempre seran benvingudes a la nostra ciutat”.

González ha assenyalat que “Elx posseeix un dels exemples de transferència sostenible del paisatge d’una cultura a una altra, el Palmerar d’Elx, reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000”.

La spin-off Innovation Labo Technologies està impulsada pel catedràtic de l’Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular de la UMH i investigador de l’Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d’Elx de la Universitat (IDiBE) Vicente Micol Molina i per Bejit Idees, expert en microbioma d’Innovation Labo Tòquio (el Japó).

L’alcalde, Carlos González, que assisteix a la presentació de la iniciativa al costat dels regidors de Promoció Econòmica, Carles Molina; de Comerç, Felip Sànchez, i més d’un centenar de tècnics i científics del Japó, destaca la labor de l’empresa per promoure tècniques de cultiu sostenibles

L’empresa compta, a més, amb altres socis amb àmplia experiència en el sector nutracèutic. La companyia en l’actualitat prepara les instal·lacions necessàries per a la posada en marxa del projecte, que consisteixen en una finca experimental ecològica i en un laboratori a cel obert, ambdues situades a la partida Santa Anna d’Elx.

En aquestes instal·lacions l’empresa realitzarà estudis científics, dirigits a conéixer aquells microorganismes autòctons del sòl i de les plantes (fitomicrobioma) que puguen ser beneficiosos per al creixement i la resistència de les plantes. D’aquesta manera, es podran enriquir els sòls i estimular la concentració de molècules bioactives a les plantacions.