Blanca Paloma defineix el poble il·licità al seu pregó com a “autèntic patrimoni vivent, ànima i motor de la ciutat” i sorprén el públic interpretant una cobla ‘a capella’

Blanca Paloma defineix el poble il·licità al seu pregó com a “autèntic patrimoni vivent, ànima i motor de la ciutat” i sorprén el públic interpretant una cobla ‘a capella’

L’artista altetana es dirigeix des del balcó de l’Ajuntament a una Plaça de Baix amb més de 5.000 persones, que donen la benvinguda a les celebracions patronals més esperades


Comencen les Festes d’Elx més esperades de la història. Més de 5.000 persones han donat la benvinguda a les celebracions patronals en honor a la Verge de l’Assumpció a la Plaça de Baix, de la mà del refrescant pregó de la cantant Blanca Paloma, que ha sabut guanyar-se els cors dels presents pronunciant un apassionat discurs des del balcó de l’ajuntament entorn d’elements històrics, culturals i tradicionals que ens vinculen a tots els il·licitans amb independència de l’època, condició social i, fins i tot, lloc d’origen. Fins i tot ha sorprés els presents en el tancament de la seua intervenció entonant a capella una cobla que ha definit com el seu “particular homenatge” a Elx, a les seues festes i a la seua Verge i que ha arrancat una gran ovació.

“Il·licitans i il·licitanes, tenim set de festes. Portem dos anys sense festes i l’emoció se’ns ha acumulat. Hem passat temps complicats que ens han demostrat que som una gran família”, ha manifestat després d’agrair la confiança depositada en ella “per a donar el tret d’eixida a les Festes d’Agost”. “Perquè, encara que vinguen crisis, vull creure que cada vegada som més oberts i estem més preparats per a continuar donant-ho tot i tirar avant com ja ho van fer les nostres àvies i avis que ens van deixar el valuós llegat de regar aquesta terra amb intel·ligència i amor”, ha continuat.

L’alcalde, Carlos González, acompanyat per l’edil de l’àrea, Mariola Galiana, les reines i les dames de les festes, representants dels ens festers i els portaveus municipals, qualifica d’excepcional la labor de la cantant com a pregonera de 2022

Al costat de l’alcalde, Carlos González, la regidora de l’àrea, Mariola Galiana, les reines i les dames de les festes, representants dels ens festers i els portaveus dels grups municipals, l’artista altetana, que amb la seua participació el passat 30 de gener al Benidorm Fest va aspirar a representar a Espanya en Eurovisió 2022, ha sigut guardonada en el transcurs de l’acte amb el Ram d’Or i ha tingut paraules de record per al personal sanitari, al qual ha dedicat el pregó “per la seua àrdua i exemplar labor” en els moments més crus de la pandèmia.

En el pla més personal, Blanca Paloma s’ha definit com a amant de la seua ciutat, lloc on va començar els seus primers passos “cap a la persona que vull ser” i ha donat les gràcies a la vida, als seus pares i avis i a Elx, “perquè ací vaig començar a formar-me i encara que un sempre continua aprenent em vaig emportar el més important: el respecte i l’amor a la història que ens precedeix i les ganes i el coratge de mirar d’enfront un futur que ens encoratge a lluitar pels nostres somnis”, ha emfatitzat la graduada en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández (UMH), exalumna de l’IES Misteri d’Elx i cantant autodidacta que en l’actualitat es dedica al teatre, concretament al món de l’escenografia i del vestuari. Recentment, la seua versió de Niña de fuego —originalment composta per Manuel Quiroga i Manuel de Falla—, serà emprada per Turisme Comunitat Valenciana per a una de les seues campanyes.

“Cantar és l’idioma universal amb el qual em sent més lliure”, va assenyalar. Malgrat reconéixer que li queda “camí per recórrer” i que treballar en el sector artístic “és una de les gestes més temeràries que he experimentat”. Si bé ha acreditat l’existència de referents que l’han inspirat, impulsat i reconegut. “Des de xicoteta m’agradava ballar, pintar, cantar i a poc a poc vaig entendre que no sols ens comuniquem amb paraules. Des de llavors l’art s’ha convertit en la meua arma més poderosa”, ha destacat. I ha assenyalat que, quan les paraules no aconsegueixen expressar-se, “només ens queda brindar pels temps millors que encara estan per arribar”, amb “l’olor balsàmica de la pólvora, que fa creu i ratlla cada any” i “la llum esperançadora de la gran palmera de la Nit de l’Albà en honor a la qual va vindre per la mar: la Verge Bruna, patrona de la nostra ciutat”.

A continuació, Blanca Paloma, vestida per a l’ocasió pel jove dissenyador il·licità Yvan Andreu, ha exaltat la bellesa reunida a les pedanies i als barris del municipi i el patrimoni il·licità “construït entre tots”, i la puixança del sector industrial i agrícola. Però s’ha detingut en allò que ens identifica com a poble: les palmeres, que cadascuna d’elles, “són úniques com cadascun de nosaltres”, com eixe paisatge farcit d’elles, les palmes blanques del Diumenge de Rams, la Palmera Imperial o “la palmera de foc” de la Nit de l’Albà i el palmerar com a “un símbol místic del qual aprendre”.

D’igual manera, ha descrit com a“major símbol místic” la mateixa Mare de Déu, “protagonista del Misteri, que és tota una inspiració per la sofisticació de les seues melodies, els seus versos i la seua posada en escena”. I amb motiu del 125 aniversari de la troballa de la Dama d’Elx, commemorat la jornada d’ahir, Blanca Paloma es preguntava si aconseguirem que el bust iber a la fi torne i com el rebrem.

No obstant això, ha subratllat que el patrimoni més important d’Elx és la seua gent. “Els il·licitans som l’autèntic patrimoni vivent, l’ànima i el motor de la ciutat. I allà on existisca un il·licità, quan parla de la seua localitat, no escatima en afalacs, sempre portant per bandera la terra que el va veure nàixer”. A més, ha afirmat que, gràcies a la seua gent, “Elx és bressol de talent, cultura i passió”, i ha fet una crida al fet que “la cultura ens faça una societat menys materialista i més humana”.

Per part seua, l’alcalde, Carlos González, que s’ha congratulat per “tornar a veure la Plaça de Baix així”, ha recalcat que “viurem les millors festes de la història”. “Les nostres festes són música, pólvora, ball, amistat i tradició, i de convivència, alegria i felicitat”, ha recordat el responsable de l’Equip de Govern, que ha animat tots a viure intensament aquests dies amb passió, però, també, “amb tanta diversió com respecte i amb tanta xerinola com responsabilitat”. Quant al pregó, un èxit en part gràcies al poder de convocatòria de Blanca Paloma i els anhels de retrobament, el regidor il·licità ha qualificat d’excepcional la labor de l’artista en el paper de pregonera i li ha agraït unes paraules que “ens han encantat, ens han emocionat, ja que es tracta d’una il·licitana de l’Altet que estima la seua ciutat, les seues festes i la seua gent”.

La periodista Maje Amorós, que ha conduït l’esdeveniment, començava la vetlada a les 22.00 hores. Encara que ha estat precedida per l’encesa de l’enllumenat a la convertida en zona de vianants Plaça de Baix. Després de rebre l’alcalde els responsables de l’Associació Festera de Moros i Cristians, de la Federació Gestora de Festejos Populars, de la Unió de Festers del Camp d’Elx, de Pobladors, del Centre Aragonés i de la Comunitat Andalusa, els càrrecs del present exercici d’aquestes entitats també han eixit al balcó de l’edifici consistorial per a rebre els calorosos aplaudiments dels seus paisans.

Quant a l’apartat musical, a més de la cobla de l’altetana, la Coral Il·licitana i la Banda Simfònica Ciutat d’Elx, sota la batuta del mestre Fernando Penalva, han sigut les encarregades d’abrigallar amb concordes il·licitans la cita tan especial, amb Aromas ilicitanos a l’inici i amb l’Himne a Elx com a fermall sumat a un espectacle piromusical que ha commogut residents i visitants pels auguris de sentiments i records inesborrables que anuncia per als pròxims deu dies.

“Ens veiem pels carrers… I en el diari de la pregonera”, ha conclòs Blanca Paloma el seu pregó davant el visible entusiasme que ha destil·lat la Plaça de Baix en tot moment; així mateix ha aprofitat per a felicitar l’Elx Club de Futbol pel seu aniversari.

Dies daurats d’agost i de retrobaments

Després de quasi 1.100 dies esdevinguts des del pregó del futbolista de l’Elx Juan Francisco Martínez Modesto “Nino”, els dies daurats d’agost tornen a Elx en gran carregats de tradicions de segles d’història i grans novetats. Respecte a aquestes últimes, algunes de les més assenyalades són el canvi d’ubicació i les millores introduïdes en les mascletaes per a guanyar en espectacularitat, i que ara tindran lloc a la confluència de l’avinguda de l’Alcalde Vicente Quiles i el passeig de l’Estació. També el nou racó FestiElx. O l’ampliació del pressupost per a aconseguir la Nit de l’Albà més vistosa de la seua història en la seua primera edició com a Festa d’Interés Turístic Nacional. En eixe sentit, els fastos de Moros i Cristians també s’estrenen aquest agost com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic.

Prop de 3.000 agents de la Policia Local i Nacional en total vetlaran en els actes programats fins al dia 15 per a garantir la tranquil·litat d’unes festes que han coincidit amb el 125 aniversari del descobriment de la Dama. La Carretillà tornarà a desenvolupar-se a la zona delimitada de l’hort de Monjo i, entre acte i acte, els paladars més exquisits podran degustar la nostra gastronomia al Racó Gastronómic. Però és el Misteri d’Elx, l’esdeveniment capital d’aquestes dates, el més esperat del calendari fester, perquè després de més de dos anys de silenci en període estival, el drama sacrolíric medieval tornarà a representar-se a la basílica de Santa Maria els dies 14 i 15 d’agost i a desplegar emocions i sentiments sorgits del poble il·licità per la seua patrona i que han aconseguit captivar al món sencer en forma de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco des de 2001.

“Comencen les Festes d’Elx, fem que siguen inoblidables”, ha exclamat l’alcalde, que ha felicitat tots els il·licitans i les il·licitanes les festes en aquesta edició de 2022, de les més especials i esperades que es recorden, les del retrobament.

Bones festes d’Agost 2022.

 Cobla entonada per Blanca Paloma

Que las llamas llegan al cielo

El fuego ya está encendío’

Que las llamas llegan al cielo

Ay aquel que se queme sople

Que yo por ti no me quemo

Que yo por ti no me quemo

 

¡Viva la Mare de Déu!

¡Viva las Fiestas de Elche!

¡Viva Elche!