L’alcalde assenyala com el gran repte de la indústria del calçat il·licità atraure talent jove per a continuar liderant el sector

L’alcalde assenyala com el gran repte de la indústria del calçat il·licità atraure talent jove per a continuar liderant el sector

Carlos González, que viatja a Milà per a donar suport a les marques sabateres que assisteixen a la fira, destaca la importància d’adaptar la nova formació professional a les necessitats de les empreses


La indústria del calçat d’Elx torna a Milà i una vegada més ho fa com a màxim exponent del calçat espanyol i un dels més importants a l’àmbit internacional. L’alcalde d’Elx, Carlos González, acompanyat per l’edil de Promoció Econòmica Carles Molina, visita la fira de MICAM per a donar suport a la gran labor que estan realitzant els empresaris il·licitans.

El calçat il·licità està present a Milà en un moment en el qual les xifres d’exportacions confirmen que aquest sector ha sigut un dels que millor s’ha recuperat dels estralls causats per la pandèmia. Tal com ha destacat el regidor, en 2022 les exportacions del calçat van aconseguir els 1.320 milions d’euros, un increment de prop del 18% respecte a l’any anterior. Segons les dades facilitades per la direcció provincial de Comerç Exterior d’Alacant, el calçat continua sent el sector que més treu partit de les exportacions al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Aquesta edició de la fira de Milà compta amb la participació de 988 marques, el 46% de les quals són internacionals, que exposaran les seues noves col·leccions de l’hivern 23/24 en sis pavellons amb cinc conceptes: Contemporary, Premium, Everyday, Emerging Designers Accessories for shops.

Espanya és el segon país en nombre d’expositors, aquesta alta participació reflecteix l’aposta clara del sector del calçat per la internacionalització i posa en valor la importància de MICAM com a esdeveniment de referència en les seues estratègies d’expansió.

González ha destacat que “és significatiu que el 48% dels expositors espanyols a Milà són de la Comunitat Valenciana” i d’aquests, “el 33% són il·licitans”. L’alcalde, ha afegit que “si hi ha alguna cosa que caracteritza la indústria sabatera il·licitana és la seua aposta per la sostenibilitat i la innovació, amb un producte de qualitat i disseny”.

“Des de l’Ajuntament d’Elx som conscients de la importància del calçat per al desenvolupament socioeconòmic del municipi i per això, al marge dels convenis que cada any firmem amb Avecal i Aec, estem treballant en diferents línies d’actuació per a afavorir que Elx continue sent un referent en el sector. I sens dubte, una de les iniciatives més importants en aquests moments se centra en adaptar la formació professional a les necessitats de les empreses del calçat”. Segons González, el gran repte de la indústria del calçat il·licità és atraure talent jove per a continuar liderant el sector.

Per a això, des de l’Ajuntament d’Elx s’està col·laborant amb la patronal del calçat, la Conselleria d’Educació, a través de la direcció general d’FP, i els instituts, per a dissenyar cicles formatius que permeten l’especialització dels joves en els oficis específics que estan demandant els empresaris.

“El calçat ha sigut històricament el destí laboral de milers d’il·licitans i d’il·licitanes i ha de continuar sent-ho. Per a això és necessari donar prestigi i valor al treball en la indústria del calçat, un sector en el qual les condicions laborals han millorat significativament en les últimes dècades però que els joves han de percebre com a atractiu i com un sector de futur”, assegura l’alcalde.

 

 “El calçat ha sigut històricament el destí laboral de milers d’il·licitans i d’il·licitanes i ha de continuar sent-ho. Per a això, és necessari donar prestigi i valor al treball en la indústria del calçat, un sector en el qual les condicions laborals han millorat i que els joves han de percebre com a atractiu i com un sector de futur”, assegura l’alcalde

Precisament a Milà demà es formalitzarà un conveni entre l’Ajuntament i la Federació d’Indústries del Calçat (FICE) que presideix la il·licitana Rosana Perán, i l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat, per a la realització d’una campanya de sensibilització per a joves enfocada en el treball en la indústria del calçat.

Tal com s’exposa en el conveni, la Indústria del Calçat ha sigut i és l’autèntic motor de l’economia d’Elx des de la segona meitat del passat s. XX, generant riquesa i ocupació, al mateix temps que va propiciar una expansió urbanística i de població que han portat a Elx a situar-se en el lloc de 19 de les ciutats amb més població del territori espanyol.

És una indústria intensiva en mà d’obra, perquè en la fabricació del calçat, malgrat la mecanització, es requereix de personal especialitzat tant en la cadena de producció, com en envasament, logística, etc.

No obstant això, s’ha constatat un creixent desinterés per part dels joves a incorporar-se al món laboral en aquesta indústria, la qual cosa genera desajustaments entre demanda i oferta d’ocupació en el sector.

El 33% de les marques espanyoles que exposen a MICAM són il·licitanes i ho fan en un moment en el qual les exportacions de calçat en 2022 van superar els 1.320 milions d’euros

La indústria en general i el calçat en particular, contribueixen a dotar d’estabilitat econòmica un territori, mitjançant la generació d’ocupació de qualitat. El calçat, a més, és una indústria vinculada al disseny, a la moda, un sector modernitzat, amb projecció de futur.

La Federació d’Indústries del Calçat, l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat i l’Ajuntament firmen un acord per a impulsar una campanya de captació de talent entre els joves del municipi amb l’objectiu d’incorporar-los al sector.

La campanya pretén donar a conéixer als joves que el calçat és una oportunitat laboral real, atractiva i amb projecció i posar en valor les opcions laborals que ofereix el sector.

Aquesta campanya estarà integrada per una campanya publicitària amb una estratègia centrada en arribar al públic objectiu a través de microinfluencers, xarxes socials i altres mitjans utilitzats de manera massiva pels joves del nostre entorn.

Així mateix, des de la Federació d’Indústries de Calçat i AVECAL es pretén realitzar una campanya als centres d’Ensenyament de Secundària per a dirigir-se de manera directa a la població objectiu, amb la participació presencial de treballadors en actiu i jubilats, i empresaris, així com organitzar visites a fàbriques de calçat.

L’Ajuntament d’Elx aportarà 11.000 euros per a la realització d’aquesta campanya.