Comencen les obres de l’hort urbà de Trabalon, que comptarà amb 209 parcel·les dedicades al cultiu ecològic

Comencen les obres de l’hort urbà de Trabalon, que comptarà amb 209 parcel·les dedicades al cultiu ecològic

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, recorda que es tracta del tercer espai urbà d’aquestes característiques al municipi després de l’hort de la Cuerna i de l’hort de Felip, que s’ara s’ampliarà


La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha visitat l’hort de Trabalon, on ja han començat les obres de l’hort urbà que en el termini de quatre mesos es convertirà en un dels espais per al cultiu ecològic per part dels veïns i veïnes més grans del municipi, amb un total de 209 parcel·les.

Així ho ha anunciat Díez, que ha realitzat la visita juntament amb els representants de les dos associacions veïnals que duran a terme la gestió de l’hort, l’Associació Veïnal de Sant Antoni, i l’Associació Veïnal del Camp de Futbol.

“A més de les 209 parcel·les per a cultiu, el projecte que hui ha començat a realitzar-se inclou els elements comuns com el pavelló, la pèrgola, les zones de compostatge, dos hivernacles i la resta d’elements que són necessaris per a dur a terme el cultiu en l’hort”, ha explicat Díez, que ha afegit que finalment ha suposat una inversió de 323.700 euros amb una obra adjudicada a l’empresa Parkinsonia i que és finançada al 50% per fons europeus de l’Estratègia DUSI.

“Des de la Regidoria de Medi Ambient estem decidits a continuar ampliant tots aquests horts urbans pels diferents objectius que compleixen. D’una banda, recuperar l’origen agrícola del Palmerar, l’ús per al qual va ser creat fa ara mil anys. D’altra banda, fomentem l’agricultura ecològica, un cultiu que és respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones. I al costat de tot això, generem espais comunitaris de qualitat que fomenten l’associacionisme”.

“L’objectiu és recuperar l’origen agrícola del Palmerar, fomentar l’agricultura ecològica i generar espais comunitaris de qualitat que contribuïsquen a l’associacionisme”, explica la regidora

Les parcel·les, en un 70% s’adjudiquen a les persones segons un barem que estableix l’associació amb criteris socials, amb més opcions per a les persones jubilades, amb diversitat funcional, persones amb el curs d’agricultura ecològica o en atur. L’altre 30% s’estableix mitjançant un sorteig obert a qualsevol veí o veïna del municipi.

Les persones adjudicatàries tenen tres anys per a gaudir de la parcel·la i així també es promou la rotació perquè siguen quantes més millor les persones que gaudisquen dels horts urbans, “de fet, són molt demandats en aquelles zones en les quals les hem posat en marxa”.

Aquest és el tercer hort urbà a Elx després de la creació de l’hort de la Cuerna a Altabix i de l’hort de Felip, al Raval, que s’ampliarà.

Segons Díez, “aquest projecte és la mostra de com d’afortunats som els il·licitans i il·licitanes de comptar amb un agrosistema com és el Palmerar, Patrimoni de la Humanitat. El que fem amb aquestes iniciatives és assegurar un hàbitat que estiga viu i que compte amb aquesta participació social”.

Díez ha recordat que aquests horts ecològics naixen precisament de la demanda dels veïns i veïnes.

“Es tracta d’iniciatives que contribueixen a renaturalitzar els nostres barris i pedanies i generar espais comunitaris de qualitat que afavoreixen la socialització”, ha conclòs la regidora.