La drag queen il·licitana i finalista de l’anterior edició de ‘Drag Race Espanya’ Venedita Von Däsh pronunciarà el pregó del Festival de Cultura LGTBI+ Diversa 2023

La drag queen il·licitana i finalista de l’anterior edició de ‘Drag Race Espanya’ Venedita Von Däsh pronunciarà el pregó del Festival de Cultura LGTBI+ Diversa 2023

La responsable municipal de l’Àrea de Cultura, Marga Antón, acompanyada pel programador del CCCE L’Escorxador i director de l’esdeveniment, José Luis Mas, presenta la cita que se celebrarà en diversos espais del nucli urbà del 5 al 20 de maig


El Festival de Cultura LGTBI+ Diversa, pioner a la Comunitat Valenciana i en l’actualitat el més important de la seua categoria a la província d’Alacant, torna del 5 al 20 de maig per a donar visibilitat i mostrar la realitat del col·lectiu des d’una perspectiva cultural amb el diàleg, el debat i la diversitat per bandera. La regidora de Cultura, Marga Antón, acompanyada pel programador del CCCE L’Escorxador i director de la cita, José Luis Mas, ha desgranat al Consistori les activitats que es duran a terme en la present edició.

La regidora destaca de les activitats de la present edició, entre altres propostes, l’exposició ‘Game[in]g Problems_Queerplay’, la funció teatral Sweet Dreams, la projecció de la pel·lícula 20.000 especies de abejas i el concert de Lluna Ki i el discjòquei Àlex Marteen

Sota el lema estatal “Diversitat Familiar LGTBI+”, una idea que queda patent en una programació en la qual es pretén que “cada sigla de LGTBI+ estiga representada a través d’una activitat”, ha indicat Mas, la titular de Cultura va recordar que, a excepció d’algunes actuacions a preu simbòlic de cinc euros, les activitats són gratuïtes i que arrancaran el divendres 5 amb l’obertura a la Sala Lanart de L’Escorxador de la mostra del Grup d’Investigació Massiva sobre la perspectiva LGTBI+ en els videojocs Game[in]g Problems_Queerplay i posarà punt final el dissabte 20 a les 22.00 hores, a la terrassa del recinte cultural, amb el concert de Lluna Ki i el discjòquei Àlex Marteen i el tradicional pregó, que serà pronunciat per la finalista de l’anterior edició de Drag Race, la drag queen il·licitana Venedita Von Däsh, que estarà acompanyada per Hornella Góngora, que participarà en l’edició d’enguany.

A més, Antón ha destacat del festival els Diversa Games, un concurs pensat per a conéixer les característiques del col·lectiu que tindrà lloc així mateix a L’Escorxador el divendres 12 a les 20.00 hores; les Jornades d’Esports LGTBI+ a l’exterior del Centre de Congressos Ciutat d’Elx el dissabte 13 a les 10.00; i la presentació de llibre Ausencia y exceso: lesbianas y bisexuales asesinas en el cine de Hollywood de Francina Rives a l’Espai Hernandià a les 11.00. En aquest acte, en el qual hi haurà una taula redona moderada per la docent i escriptora il·licitana Olga Mínguez, es pretén donar la volta a l’estereotip negatiu que sempre es mostrava en pel·lícules dels noranta i algunes clàssiques sobre les lesbianes, tal com ha precisat Mas.

L’esdeveniment, pioner a la Comunitat Valenciana i el més important de la seua categoria a la província d’Alacant, va arrancar en 2009 per a donar visibilitat i mostrar la realitat del col·lectiu amb el diàleg, el debat i la diversitat per bandera

“El Diversa fa picades d’ullet a diferents disciplines artístiques”, ha indicat la regidora, que s’ha referit a aquesta presentació i a les propostes teatrals, cinematogràfiques o de cabaret programades en aquesta edició 2023. Com la funció Sweet Dreams d’Alberto Velasco, que tindrà lloc a L’Escorxador el diumenge 14 a les 19.00, que inclourà un posterior debat amb l’autor i amb els actors de l’obra; la projecció de 20.000 especies de abejas d’Estíbaliz Urresola, guanyadora de l’Os de Plata a Berlín a la millor interpretació i de la Biznaga d’Or en el Festival de Màlaga, també a L’Escorxador a les 19.00 hores, amb la taula redona Antes y después de la Ley Trans, en la qual participaran Leo Mulió i representants de l’Associació Chrysallis de famílies i joventut trans; o el teatre-cabaret Venedita y Hornella se divierten a l’Espai Escènic de L’Escorxador el dissabte 20 a les 20.00 hores.

Antón, igualment, ha volgut subratllar les activitats infantils del festival que es desenvoluparan a L’Escorxador perquè els xiquets “puguen aprendre la diversitat familiar existent”. En aquest sentit, el taller formatiu Tipi Art serà el 13 de maig a les 11.00, mentre que el de pintura de ‘Con mi papá con mi mamá’ a la mateixa hora el 20 de maig. “Totes les edicions aquests tallers tenen una participació massiva i als menors els temes que es tracten en aquests no els resulten aliens i els tenen molt interioritzats”, ha manifestat la regidora.

Antón, que ha agraït a l’equip de voluntaris i als tècnics de Cultura i de Joventut el seu treball per fer possible anualment l’esdeveniment, i la participació de la Regidoria d’Igualtat i Drets Socials, ha manifestat que el Diversa va arrancar en 2009 per iniciativa municipal, i que creix i es consolida a través del temps. Només l’any passat 3.000 persones van gaudir d’aquest festival que “no va deixar de tindre un impacte molt important en el col·lectiu i en la localitat”, ha valorat, ja que és un esdeveniment l’acció del qual no es limita al L’Escorxador. “No es concentra en un únic espai, sinó que es diversifica”, ha dit sobre aquest tema la regidora, amb l’objectiu d’acostar, més si cap, el Diversa a la ciutadania.

Multitudinari cap de setmana entorn de la música

D’altra banda, la responsable de Cultura s’ha congratulat per la resposta positiva del públic en relació als esdeveniments del passat cap de setmana, que van omplir diversos espais culturals del nucli urbà. En concret, el divendres 21 i el dissabte 22 el Gran Teatre va completar el seu aforament de 700 localitats amb els musicals Vivir así es morir de amor i Symphonic Rapshody of Queen. Així mateix el dissabte, 2.100 persones van gaudir del festival Vuelta a los 90s en la rotonda del Parc Municipal, mentre 450 van fer el mateix amb la Pop Fiction Party del conjunt d’indietrònica GLAS a la Sala La Llotja.

La regidora, que ha valorat positivament aquestes xifres, ha animat els il·licitans a consultar les xarxes socials de la Regidoria de Cultura o els programes específics de cada instal·lació que la mateixa gestiona per a conéixer totes les activitats que s’organitzen.