Iguals en la Vida, iguals en els Jocs

CAMPANYA SENSIBILITZACIÓ JOGUETS NO SEXISTES

IGUALS EN LA VIDA, IGUALS EN ELS JOCS

Volem presentar una campanya que entra dins de les línies d’actuació que la Regidoria d’Igualtat i Casa de la Dona desenvolupa, de prevenció i sensibilització, per fomentar la igualtat real entre homes i dones. Una manera eficaç per eliminar estereotips des de les edats més primerenques és utilitzar jocs i joguets no sexistes. Per això, la campanya IGUALS EN LA VIDA, IGUALS EN ELS JOCS que hem posat en marxa.

És una campanya que sorgeix a través de la comissió de treball del Consell Municipal de les Dones i per a la Igualtat de Gènere. Consta d’un fullet informatiu i un vídeo com a suport explicatiu. Aquest vídeo ha sigut gravat en l’Escola Infantil Municipal Rosa Fernández del barri dels Palmerars i en la ludoteca del Centre Social Altabix Universitat i està en aquests moments en procés de muntatge. Aquesta campanya també es reforçarà amb cartelleria en MUPIS repartits per tota la ciutat, així com publicitat en la part posterior d’autobusos que fan el seu recorregut per diferents punts dels barris i pedanies.

L’objectiu d’aquesta campanya és sensibilitzar les persones que al llarg de l’any, però de forma molt especial en les festes nadalenques, regalen jocs i joguets, que ho facen des d’una forma reflexiva, sense distinció de sexes, i valorant els jocs i joguets que contribuïsquen al desenvolupament d’actituds i comportaments de cooperació, respecte a les diferències i que fomenten relacions d’igualtat entre les xiquetes i els xiquets.

La construcció de la identitat personal i social de les xiquetes i els xiquets comença des dels primers anys de vida, etapa en la qual representa un paper molt important la funció educativa dels jocs.

Amb els jocs s’inculquen valors socials, creativitat, respecte, igualtat, tolerància, habilitats, expectatives, etc.

Per això, des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Elx i el Consell de les Dones i per a la Igualtat de Gènere, volem convidar tota la ciutadania il·licitana a reflexionar sobre la importància que té regalar joguets no sexistes ni violents. Hem elaborat aquest decàleg, inspirat en la campanya que realitza des de fa anys l’Institut Andalús de la Dona i que pot ajudar a una bona elecció de jocs i joguets no sexistes i no violents.

DECÀLEG PER A TRIAR JOCS I JOGUETS NO SEXISTES

1. No hi ha joguets de xiquets o de xiquetes. Les cuinetes, les pilotes, un escalèxtric o una Barbie poden ser joguets per a tots dos sexes. Que els estereotips no els condicionen en els seus jocs.

2. Busca joguets que no reforcen les diferències entre les xiquetes i els xiquets. No hi ha colors de xiquets o de xiquetes.

3. Intenta triar joguets que reflectisquen la diversitat de cada persona.

4. Els joguets creen persones i construeixen relacions. Amb una bona elecció de joguets també estàs educant.

5. Tria joguets que reunisquen les xiquetes i els xiquets cooperant i compartint espais tant públics com  domèstics.

6. Regala joguets que ajuden a promoure totes les capacitats i habilitats personals de les xiquetes i dels xiquets.

7. Busca jocs i joguets que potencien la igualtat en la participació i el desenvolupament de sentiments i afectes.

8. Evita joguets, jocs i videojocs violents.

9. De vegades, la publicitat mostra imatges i valors diferents dels que volem ensenyar-los. És important escoltar les xiquetes i els xiquets, cal no ignorar les seues peticions, però tampoc dir-los que sí a tot.

10. Busca llibres, jocs, videojocs i joguets en els quals les xiquetes tinguen la mateixa visibilitat que els xiquets.

(Basat en la Campanya del Joc i del Joguet no Sexista de l’Institut Andalús de la Dona)