Què són els desfibril·ladors

 

Segons el Consell Europeu de Ressuscitació Cardiopulmonar, el 80% de les defuncions per parada cardiorespiratòria es produeixen fora de l’àmbit sanitari i la majoria són presenciats per familiars o amics que, en el 80% dels casos, no realitzen cap maniobra sobre l’afectat.

La mort sobtada cardíaca consisteix en el fet que el cor deixe de bategar de forma inesperada en una persona que aparentment es troba en bon estat. És un problema de salut que afecta a persones de qualsevol edat i sexe i de forma imprevisible. L’única manera de salvar a qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador (DEA), un aparell que s’encarrega de donar una descàrrega elèctrica perquè el cor torne a bategar de forma normal.

Per a recuperar a la víctima sense seqüeles és de vital importància fer ús del desfibril·lador durant els primers minuts de la parada. Qualsevol persona amb un mínim de coneixement sobre el desfibril·lador pot fer-ne ús.

En el següent vídeo es mostra l’actuació davant una parada cardiorrespiratòria i la col·locació d’un DEA. Recorde que, a més, pot inscriure’s a les nostres xarrades gratuïtes per a conéixer el seu funcionament i aprendre la maniobra de reanimació cardíaca.