L’alcalde diu que “és una acte de justícia històrica” després que en 2011 fóra retirat de l’avinguda de la Llibertat pel Govern del PP
La regidor de Relacions Institucionals destaca la defensa dels valors democràtics de la històrica dirigent i la seua lluita per “trencar els esquemes de la dona del seu moment”
L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora de Representació Institucional, Mireia Mollà, entre altres membres de la Corporació i representants de diferents entitats i institucions socials, han inaugurat este matí el Jardí de Dolores Ibárruri “Pasionaria” en el barri il·licità d’Altabix.
“Hem volgut fer un acte de justícia històrica. Fa uns anys, l’anterior govern municipal va prendre una decisió injusta i injustificada per la qual va suprimir de la llista de carrers un monòlit que va estar diversos anys en el nostre municipi i que pretenia fer justícia a una dona lluitadora pels drets i les llibertats. El que volem és restablir-ho amb un acte senzill, de moment en l’equador de la legislatura, i amb l’única pretensió de reparar aquella injustícia, de fer que de nou estiga present en la llista de carrers de la ciutat”.
L’alcalde va qualificar esta inauguració com “un acte de justícia històrica” i va confirmar la intenció de l’equip de govern de dedicar més carrers a dones en el present mandat, tal com va avançar durant la recent obertura del jardí dedicat a la professora d’anglés Mari Paz Hernández.
Va trencar esquemes de la dona
Per la seua banda, Mireia Mollà assenyala que “no és casual el dia d’avui per a recuperar el nom de Pasionaria en els carrers de la ciutat, en este cas d’un jardí. No és casual, fa 40 anys que La Pasionaria va poder tornar de l’exili, és una manera també de reconéixer a totes aquelles persones que per la defensa de la llibertat i la democràcia van haver d’eixir del país perquè veien perillar la seua situació. Crec que tampoc és casual, tenint en compte que hui és 15-M i fa pocs anys que milers i milers de persones van eixir als carrers reivindicant major democràcia, somnis i anhels d’aquells que volen vetlar per la justícia social, qüestions que també van dirigir la vida política de La Pasionaria. Tampoc és casual que estiga prop d’un centre educatiu, creiem que educar en valors democràtics és important per als nostres xiquets i xiquetes, per a créixer en una societat molt més consolidada, solidària i justa. És evident que aqueixa recuperació havíem de realitzar-la des d’aquest Govern municipal. La Pasionaria va trencar els esquemes de la dona en el seu moment, no va voler sotmetre’s a les estretors que se’ls oferia i les dones d’Elx es van veure reflectides en ella. Per açò tenia un deure amb La Pasionaria, de fet va estar 20 anys en els carrers de la ciutat sense cap problema i va ser llevat de forma sectària”.
“Elx tenia un deure amb La Pasionaria”, va dir Mollà, que va precisar que “el jardí es va llevar de forma injusta” a pesar d’haver estat 20 anys en els carrers de la ciutat “sense cap problema”. La regidora va llegir en finalitzar la seua al·locució l’emotiu poema Una Pasionaria per a Dolores, de Rafael Alberti, escrit en 1963 en honor a la històrica dirigent.
Incansable lluitadora
Dolores Ibárruri (Biscaia 1895, Madrid 1989) va ser una històrica dirigent del Partit Comunista d’Espanya (PCE) que va destacar com a dirigent política en temps de la Segona República i de la Guerra Civil. Va viure exiliada en la URSS i, després de la mort de Franco, va tornar a Espanya el 13 de maig de 1977, sent elegida diputada per Astúries en les primeres eleccions democràtiques. La Pasionaria va ser una incansable lluitadora pels drets de les dones.
En el mes de juliol de 2011 el monument en honor de La Pasionaria, situat en l’avinguda de la Llibertat, va ser retirat per decisió del Govern municipal del PP, i rebatejat el lloc com a “Jardí de la República Argentina”.