- L’acció coordinada entre les unitats UMA i GAO en diversos punts de la ciutat s’ha desenvolupat en el període d’una setmana
- Recopilats els punts de major incidència denunciats per veïns a través de les queixes en l’OMAC i xarxes socials, s’ha realitzat un especial seguiment sobre aquests.
Entre els dies 22 i 29 de novembre, per donar resposta a les múltiples queixes rebudes en aquesta Policia Local a través de Registre en l’OMAC i en xarxes socials, es va realitzar una valoració dels punts més conflictius i de major incidència de molèsties en diferents places o horts de ciutat i pedanies.
Les dades més destacables d’aquesta campanya es resumeixen en 528 actes-denuncia a diversa normativa relativa a tinença d’animals de companyia, de manera quasi exclusiva a l’ordenança municipal. D’aquestes, la majoria han sigut per mancar o no exhibir documentació, cartilla o inscripció al cens. Malgrat agilitar aquestes comprovacions amb la dotació d’un lector de xips, quasi un 42% de les denúncies han sigut per aquest motiu, i es van localitzar 8 animals (2%) sense xip.
Les següents infraccions més comunes han recaigut sobre el passeig d’animals de companyia solts sense corretja i per defecacions o miccions de forma contrària a l’ordenança, que van suposar 159 (30%) i 95 (18%) informes-denúncia, respectivament. Malgrat la sensació transmesa per veïns, el percentatge de propietaris que recollien els excrements era molt alta, encara que lamentablement n’hi ha prou que un escàs nombre de propietaris no ho faça per a generar situacions visualment indesitjables. Per contra, es va apreciar una falta de conscienciació amb les miccions en llocs no permesos i, en molts casos, un ineficaç ús de botelles d’aigua.
Quant als gossos catalogats com potencialment perillosos, es va actuar sobre 27 propietaris per falta de col·locació de morrió i sobre 14 per anar conduïts per persona no habilitada per a això. Cal destacar que un gos d’aquesta categoria va ser intervingut i traslladat a la Protectora d’Animals per mancar de qualsevol tipus de documentació o morrió, a l’espera que el seu amo regularitze la situació.
Pese a l’especial bon caràcter de moltes d’aquestes races, la seua reacció no deixa de tindre un caràcter impredictible, sobretot davant altres animals. En l’últim mes s’ha registrat la mort d’un gos, que passejava amb el seu amo per Penya de les Àguiles el passat dia 31 d’octubre, després de l’atac d’altres dos que s’havien escapat d’una finca de la zona.
D’altra banda, el 24 d’octubre una patrulla va acompanyar fins i tot en centre hospitalari als familiars d’un menor de tres anys que va ingressar de gravetat després de la mossegada al cap del gos de la família. L’animal, un labrador, va reaccionar de manera instintiva quan el xiquet es va acostar a ell mentre menjava, i li va ocasionar ferides al cuir cabellut i a la zona frontonasal. Això evidència que, encara que cap gos està exempt d’una reacció similar, els riscos potencials amb animals de certes característiques físiques són evidents i han de ser reduïts.
Aquesta vigilància i control és possible a causa de la flexibilitat horària i especial dedicació de les unitats d’Urbanitat i Medi Ambient (UMA) i Grup de Suport a Operacions (GAO), de recent creació. L’alt volum de treball diari en les Unitats Territorials (UTE) dificulta i, en alguns casos, impossibiliten un seguiment tan minuciós de qüestions relatives a infraccions generalitzades com aquestes.