Elx serà una de les primeres ciutats a sumar-se a l’acord econòmic entre Hisenda i la Federació de Municipis

Elx serà una de les primeres ciutats a sumar-se a l’acord econòmic entre Hisenda i la Federació de Municipis

La trobada entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Ministeri d’Hisenda ha servit, a més, per a acordar una injecció de 5.000 milions d’euros als ajuntaments espanyols per a pal·liar els efectes de la pandèmia


L’alcalde, Carlos González, qualifica d’“històric” l’acord i assegura que “suposa més recursos i més autonomia per als municipis”


L’acord aconseguit per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d’Hisenda tindrà una incidència molt directa en l’economia dels ajuntaments espanyols i suposa oxigen per a les arques locals, tal com va assegurar l’alcalde il·licità, Carlos González, que va comparéixer juntament amb la regidora de Gestió Financera i Tributària, Patrícia Macià. Segons González, “l’acord és una eina molt valuosa per al municipalisme i resulta molt útil per a l’Ajuntament d’Elx”, perquè –va afegir- “implica més recursos i més autonomia per als ajuntaments”.

Per als ajuntaments que s’hi adherisquen, l’acord aconseguit entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda suposa quedar exempts del compliment de la regla de despesa, i poder utilitzar els excedents de tresoreria de les arques municipals per a revertir-los en inversions necessàries per a la ciutat.

L’acord suposa oxigen financer per als ajuntaments en quedar exempts de complir la regla de despesa i poder al mateix temps utilitzar els romanents de tresoreria per a necessitats de la ciutat

El sistema necessita una operació administrativa per a evitar entrar en col·lisió amb l’article 135 de la Constitució i amb les previsions de la Llei d’Estabilitat Pressupostària. Per a això, els ajuntaments interessats hauran de realitzar una emissió de préstec al Ministeri d’Hisenda per l’import dels seus romanents de tresoreria, quantitat que serà retornada posteriorment de manera íntegra pel Ministeri a les arques municipals per a poder ser utilitzada com a inversió.

A més, l’acord també inclou una pròrroga en el tancament de les inversions financerament sostenibles perquè poden allargar-se i entrar en l’exercici 2021. Les parts consideren que la pandèmia ha alentit la dinàmica de les administracions locals, i per això, el Ministeri permetrà una pròrroga fins a 2021 per al tancament d’aquestes inversions corresponents a l’exercici actual.

Injecció de 5.000 milions

Els ajuntaments que se sumen a aquest programa de reutilització dels romanents de tresoreria comptaran, a més, amb una injecció de 5.000 milions d’euros del Ministeri d’Hisenda a fons perdut per a pal·liar els efectes de la pandèmia. Segons l’alcalde, Carlos González, “aquesta decisió d’inversió de 5.000 milions a fons perdut no té precedents en la història recent del municipalisme, podem mirar arrere, però no trobarem en els últims 20 anys una decisió d’aquesta envergadura, que representa aportar a l’àmbit de les entitats locals 5.000 milions d’euros incondicionals, que són un autèntic baló d’oxigen financer per a les entitats locals”.

La trobada entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda va servir a més per a crear a mitjà i llarg termini una taula tècnica de treball per a analitzar el finançament municipal. Serà, segons González, una eina per a redissenyar el model de finançament que actualment tenen les corporacions locals. L’alcalde va assegurar que l’Ajuntament d’Elx portarà a principis de setembre l’acord per a adherir-se al pacte de la FEMP i, per això, serà una de les primeres ciutats d’Espanya a entrar en aquest programa, que suposarà més recursos i més autonomia per als ajuntaments.


Ajuntament d'Elx
Privacy Overview

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.