La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) organitza aquesta “cita local” en el marc de la Setmana de l’Administració Oberta
La FEMP ha organitzat en el marc de la Setmana de l’Administració Oberta (17-21 de maig) la jornada Observatori del Bon Govern Local i Experiències de Transparència. Una cita on, com ha assegurat el secretari d’Estat de Política Territorial i Funció Pública, Víctor Francos, es busca acostar l’Administració a la ciutadania i posar en valor “que l’aposta pel govern obert és cuidar la democràcia i que aquesta aposta, només tindrà èxit, si arriba a tots els territoris i a totes les Entitats del país”.
La cita, inaugurada pel secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares; el president de la Xarxa de Transparència i Participació Ciutadana, Carlos González Serna; i el director general de Governança Pública, Olivié Bayón; ha posat en valor, segons han coincidit els tres, “el compromís local amb el repte d’acostar les administracions a la ciutadania per a construir, conjuntament, una societat més transparent i participativa”.
Casares, en aquest sentit, ha assegurat que aquesta Setmana de l’Administració Oberta posa de manifest tres grans reptes en l’àmbit local: promoure les polítiques de transparència, facilitar l’exercici dels drets d’accés a la informació i incrementar la confiança de la ciutadania en l’Administració. Per a aconseguir aquests reptes, Casares ha assenyalat la importància de la formació i de la col·laboració entre les tres administracions i amb tots els actors socials “per a, entre tots, conquistar el futur”. A més, ha mostrat la seua confiança que els Fons de Recuperació, Transformació i Resiliència servisquen per a enfrontar aquest desafiament i en què aquests fons arriben directament a les EL per a garantir la màxima eficàcia d’aquestes”.
Per la seua part, Olivié Bayón ha arrancat reconeixent el compromís i l’empenyiment de la FEMP i de totes les Administracions de l’Estat amb aquesta Setmana del Govern Obert. Bayón ha inaugurat aquesta jornada amb la reivindicació del “poder de l’obert”, perquè “parlem molt de tecnologia, però el que és important són els valors que hi ha darrere del concepte ‘obert’: cultura democràtica, innovació i enfortiment de l’Administració Pública”. A més, ha destacat que les polítiques de transparència i de participació naixen en la proximitat local i ha assegurat que, en 2022, la “Setmana” tornarà “amb un programa més ambiciós, de més de 1.000 activitats, per a continuar acostant a la ciutadania una Administració més forta”.
En aquesta línia, el president de la Xarxa, Carlos González Serna, ha destacat que aquesta jornada busca “posar en valor el compromís local amb el bon govern, la transparència i la participació”. En aquest sentit ha celebrat que la FEMP posarà a la disposició de totes les entitats l’Observatori de Bon Govern Local, gràcies a la Diputació de Guipúscoa, per a avaluar i obtindre recomanacions en matèria de govern obert de manera senzilla i intuïtiva. A més, l’alcalde d’Elx ha destacat el paper “excel·lent” del món municipal en el Tercer Pla de Govern Obert i la participació d’aquest en el quart. Abans de concloure, ha fet una crida a millorar la democràcia i les seues institucions des de la transparència.
Després de la jornada inaugural, ha tingut lloc una taula redona integrada per representants de les ciutats de Còrdova, Oriola i Elx, i de la Diputació de Pontevedra. Carlos González Serna ha arrancat aquesta intervenció animant que “en cas de dubte, s’aplique la transparència, perquè el govern obert és, abans de res, actitud i voluntat política. Aconseguir una Administració amb parets de cristall, depén de creure-s’ho”. En aquesta mateixa línia, el vicepresident de la Xarxa i alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, ha parlat que estem davant “una nova manera de gestionar, una gestió que mira la ciutadania”. En aquest sentit, ha exemplificat el compromís local amb el govern obert amb mesures com el defensor de la ciutadania o la transparència en la contractació. Abans de concloure, Bascuñana ha asseverat que el repte de la transparència i de la proximitat “no és una càrrega, és una cosa transversal que ha d’inspirar tota actuació municipal”.
La presidenta de la Diputació de Pontevedra, Carmela Silva, ha aprofitat la seua intervenció per a assegurar que “no hi ha transparència sense participació i bon govern. No serveix de res ser líder en transparència si no es reparteixen els fons amb criteri o si no s’impulsa una participació sinònim de codecisió”. Així, Silva ha insistit en el govern obert com una oportunitat perquè “les administracions deixen de ser despatxos i siguen espais on la gent visca i participe activament”. Ha tancat la taula la regidora cordovesa, Lourdes Morales, que ha posat l’accent en la importància de la dada tant per a l’impuls turístic de les ciutats com per a l’impuls a la participació informada o la reducció de la bretxa de gènere. En aquest últim punt, ha destacat el treball del seu ajuntament “per a generar algorismes forts sense biaix de gènere”.
Els Ajuntaments d’Elx, d’Oriola i de Còrdova, a més de la Diputació de Pontevedra, presenten les seues experiències de Transparència
Després d’aquesta taula, s’ha presentat l’Observatori de Bon Govern desenvolupat per la Diputació de Guipúscoa que, a través de la FEMP, es posarà a la disposició de totes les entitats. Després de recordar l’origen d’aquesta eina i presenciar una demostració pràctica gràcies a Goizeder Manotas, de la Diputació Foral de Guipúscoa, i Borja Colón de Carvajal, de la Diputació de Castelló.
La jornada ha sigut clausurada per la directora general de Serveis Jurídics i Coordinació Territorial, Judit Flórez, i el secretari d’Estat de Política Territorial i Funció Pública, Víctor Francos. Flórez ha assegurat que “es pot comptar amb els governs locals” i ha destacat “la inquietud del món local, de les entitats que formen la xarxa, per impulsar el govern obert, perquè en fer-ho s’enforteixen la democràcia i les institucions”. Per la seua part, Francos ha destacat la “imprescindible” participació de la FEMP en el Quart Pla de Govern Obert i ha instat a impulsar la cooperació entre administracions perquè “si anem coordinats, anem millor”. Abans de concloure, ha agraït al món local el seu treball diari per la seua gran labor “per connectar la ciutadania amb les institucions, per cuidar i millorar la democràcia”.