L’afluència de milers de persones i l’elevat nivell de vendes a la Fira de Sant Jordi a la Plaça de Baix avalen la iniciativa per a futures edicions

L’afluència de milers de persones i l’elevat nivell de vendes a la Fira de Sant Jordi a la Plaça de Baix avalen la iniciativa per a futures edicions

L’alcalde, Carlos González, i l’edil de Comerç, Felip Sànchez, reben a l’ajuntament els escriptors Espido Freire, Carlos Fidalgo, Raquel Lanseros, Benjamín Prado, Carlos Salem, Nativel Preciado, Eduardo Boix, Olga Mínguez, José Luis Ferris, Mariano Sánchez Soler, Miguel Ángel Jordán i Víctor del Árbol


La Fira de Sant Jordi, iniciativa de la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Elx, ha reunit milers d’il·licitans a la Plaça de Baix pel Dia Mundial del Llibre. La ciutadania ha pogut trobar, de 10.00 a 22.00 hores, exemplars dels seus gèneres més preuats, acompanyats per les tradicionals roses, a les casetes instal·lades a l’icònic espai públic, ocupades per 14 llibreries de la localitat i per l’associació Escritores en su Tinta. Igualment, respectats autors del panorama local i nacional han fet acte de presència durant la jornada per a signar les seues obres i per a oferir xarrades i conferències als dos escenaris habilitats per a això. I, com a complement, el públic infantil ha pogut gaudir de tallers de màgia, manualitats i contacontes inspirats en l’univers de Harry Potter.

L’alcalde, Carlos González, i el regidor de Comerç, Felip Sànchez, així com membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, han visitat les parades, on han intercanviat impressions amb els llibreters. També, González i Sànchez han rebut a l’ajuntament els escriptors Espido Freire, Carlos Fidalgo, Raquel Lanseros, Benjamín Prado, Carlos Salem, Nativel Preciado, els il·licitans Eduardo Boix i Olga Mínguez, els alacantins José Luis Ferris i Mariano Sánchez Soler, Miguel Ángel Jordán i Víctor del Árbol, que han sigut obsequiats amb una xicoteta escultura de la Dama d’Elx i amb un disc amb la música del Misteri.

 

L’icònic espai públic alberga, de 10.00 a 22.00 hores, casetes ocupades per 14 llibreries de la localitat i per l’associació Escritores en su Tinta, tallers per al públic infantil inspirats en l’univers de Harry Potter i dos escenaris on autors de reconegut prestigi oferixen xarrades i conferències

“La Fira de Sant Jordi està sent un gran èxit; en paraules dels mateixos llibreters i les llibreteres, és el millor Sant Jordi que han tingut mai i les vendes van molt bé, encara que s’ha de recalcar que, per a molts d’ells i d’elles, és la primera vegada que han pogut estar a la Fira del Llibre”, ha manifestat l’edil, que ha destacat l’elevada afluència de persones. “Podem comptabilitzar per milers els qui han passat per la Plaça de Baix. I els autors estan quedant molt satisfets per l’interés mostrat pels il·licitans i les il·licitanes”, ha valorat Sànchez al migdia.

El titular de Comerç ha considerat que, tal com s’ha desenvolupat l’esdeveniment, serà “una Fira per a recordar i per a prendre com a referència en futures edicions”, ha afirmat. De la mateixa forma, ha fet èmfasi en la rellevància dels escriptors convidats; d’Elx, “com Eduardo Boix, Olga Mínguez, José Antonio Quesada o José Manuel Rodríguez, entre altres”, i de la resta del país, “autors de reconegut prestigi com Espido Freire, Benjamín Prado, Nativel Preciado, José Luis Ferris, Víctor del Árbol… Cosa que li atorga major valor a aquesta Fira de Sant Jordi de 2022 a Elx”.

En aquest sentit, Enrique Botella, Carles Fidalgo i Eduardo Boix d’una banda, i Mariano Sánchez Soler, Blas Ruíz Grau, Víctor del Árbol i Carles Salem per una altra, han protagonitzat dues taules redones. Espido Freire, llorejada amb el Premi Planeta, ha brindat al migdia una xarrada sobre dones pioneres en la literatura, mentre que José Luis Ferris, guanyador de l’Azorín de Novel·la i biògraf de Miguel Hernández, ha parlat sobre el seu nou treball que acosta la figura del poeta oriolà als xiquets.

Ja, en horari vespertí, Benjamín Prado ha donat una conferència sobre la saga de Juan Urbano, de la seua autoria. Raquel Lanseros –reconeguda per un centenar d’universitats com “la poeta més rellevant en llengua espanyola nascuda després de 1970”– va oferir un recital. I l’escriptor, crític literari i columnista Juan Manuel de Prada (Premi Planeta, González-Ruano, Primavera, Nacional de Narrativa…) va dedicar l’última conferència de la Fira a Ana María Martínez Sagi. De Prada ha volgut estar a Elx per a parlar sobre la poetessa i pionera de l’esport femení espanyol després de rebre a Zamora el Premi Castella i Lleó de les Lletres 2021.

Un municipi bolcat amb les lletres

La Unesco va proclamar el 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre en 1995, encara que la proposta de commemorar una jornada de similars característiques va sorgir a la Barcelona dels anys vint. Elx no ha faltat a la cita, amb la programació per part del Consistori d’una sèrie d’iniciatives per al foment de la lectura, la promoció dels autors i la dinamització del sector llibreter local.

Els llibrers traslladen al titular de Comerç que “és el millor Sant Jordi que han tingut mai”, Sànchez destaca el nivell dels convidats i afirma que aquest serà un esdeveniment “per a recordar i per a prendre com referència”; en cites pròxomes del Dia Mundial del Llibre a Elx

A més de la Fira de Sant Jordi, la Regidoria de Cultura, a través de les seues nou biblioteques que gaudeixen d’un fons bibliogràfic total de 170.000 exemplars, va acostar divendres el Bibliobús Manuel Vicente Segarra a la Plaça de Baix i va alliberar 1.150 llibres en la XII edició del Bookcrossing Elx. I, també, des de Casa de la Dona, es va organitzar la II edició del Sant Jordi Violeta amb autores il·licitanes a la plaça del Congrés Eucarístic.

Però el compromís municipal amb les lletres no es desenvolupa tan sols el 23 d’abril, data en la qual es creu que van morir Cervantes, Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega en 1616. El cicle La Dignitat de la Paraula, les propostes de l’Espai Hernandià o els guardons Ciutat d’Elx de la Regidoria de Cultura, o la commemoració del Dia de les Escriptores o el Certamen Literari de l’Àrea d’Igualtat són algunes de les accions impulsades per l’Ajuntament amb la finalitat que la literatura tinga major presència a Elx.

Segons la Regidoria de Comerç, el municipi il·licità compta amb 19 llibreries i tres associacions d’escriptors.


Ajuntament d'Elx
Privacy Overview

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.