L’alcalde, Carlos González, i la majoria dels regidors del govern assisteixen a la manifestació convocada per agricultors i regants en defensa del transvasament en la plaça de la Muntanyeta d’Alacant
L’Equip de Govern Municipal s’ha bolcat aquest dimarts 17 de maig en la manifestació convocada per agricultors i regants en defensa del Transvasament Tajo-Segura i està convençut que hi ha marge de diàleg per a resoldre les necessitats hídriques del Camp d’Elx. L’alcalde d’Elx, Carlos González, s’ha unit aquest dimarts al costat dels regidors de Gestió Financera, Patrícia Macià; Agricultura, Felip Sànchez; Pedanies, Vicente Alberola; Medi Ambient, Esther Díez; Urbanisme, Ana Arabid; Promoció Econòmica, Carles Molina; i Participació, Puri Vives, a la concentració que s’ha dut a terme sota el lema “Defensem Tod@s l’Horta d’Europa” en la plaça de la Muntanyeta d’Alacant, davant la Subdelegació del Govern d’Alacant, on han assistit més d’una vintena de tractoristes i més d’un miler d’agricultors i regants d’Alacant, Múrcia i Almeria.
El regidor il·licità confia que “es reduïsca de 8,6 a 7 metres cúbics per segon el cabal ecològic” i assegura que “si no es resolen les necessitats i problemes que tenim defensarem el transvasament en els tribunals”
La protesta ha comptat amb la presència del president del Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), Lucas Jiménez, el president de la Comunitat General de Regs de Llevant, Javier Berenguer, el president d’Asaja Alacant, José Vicente Andreu, i el president dels regants del Vinalopó Mitjà i de l’Alacantí, Ángel Urbina, així com representants d’altres col·lectius agraris. A més d’una nodrida representació política com les conselleres del Govern valencià de Ximo Puig: Josefina Bueno (PSPV-PSOE) i Mireia Mollà (Compromís), i la portaveu en Les Corts Valencianes del PSPV, Ana Barceló, entre altres representants de diferents partits polítics.
González ha reiterat la postura “inequívoca” de l’Ajuntament d’Elx en defensa del Transvasament Tajo-Segura. “És un recurs essencial i insubstituïble per a les comarques del sud de la província d’Alacant, així com per al camp il·licità i continuarem treballant braç a braç amb la Generalitat en el seu defensa”, ha manifestat el regidor il·licità, que ha assegurat que “si el diàleg no resol les necessitats i problemes que tenim defensarem el transvasament en els tribunals”. No obstant això, González està convençut que hi ha marge de diàleg per a resoldre les necessitats hídriques del camp il·licità i que no s’aprove tal com està concebut el Pla Hidrològic del Tajo.
En la seua opinió “la suma d’esforços i el suport als regants és essencial en un moment com aquest” i confia que “es reduïsca de 8,6 a 7 metres cúbics per segon el cabal ecològic que ara com ara limita severament les possibilitats de transvasar aigua a la nostra conca”.
González ha remarcat el compromís de l’Ajuntament en defensa dels drets de la província d’Alacant respecte a la necessitat d’aigua i contra les decisions que limitaran els recursos procedents de l’aqüeducte ja que al llarg d’aquests mesos han sigut nombroses les decisions adoptades d’aquesta naturalesa, entre les quals figura l’aprovació de més de sis declaracions institucionals que s’han dut a terme per la Corporació Municipal.
Per part seua, Felip Sànchez ha mostrat la seua preocupació per les conseqüències que poden suposar les retallades que s’estan aprovant en el Pla Hidrològic del Tajo.
“Les necessitats hídriques del sector agrícola i residencial del sud del País Valencià són imprescindibles. Demanem que hi haja diàleg i que no hi haja mesures imposades ni irreversibles. Necessitem tindre garanties de recursos hídrics de qualitat i a bon preu per a tot el sector agrícola”, ha indicat Sànchez.
El regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sànchez, demana que hi haja diàleg i que no s’imposen mesures irreversibles amb la finalitat de “garantir recursos hídrics de qualitat i a bon preu per a tot el sector agrícola”
El president de Regs de Llevant ha apuntat que continuaran treballant per defensar el transvasament i ha remarcat que l’augment dels cabals ecològics del riu i la reducció de l’aigua transvasada al Segura es traduiria en la destrucció de més 8.000 llocs de treball i més 12.000 hectàrees de regadiu.
Mentrestant, el president dels regants del Vinalopó Mitjà i l’Alacantí ha afirmat que s’han d’establir i desenvolupar els mecanismes de compensació econòmica entre els usuaris que no tenen connexió amb el transvasament.
Urbina ha valorat “positivament la mesura acordada pel Ministeri d’implantar l’energia fotovoltaica en la Comissió General Xúquer Vinalopó que contribuirà a una reducció important en els costos d’exportació que s’han de concretar amb major brevetat possible”.
Durant la concentració els regants han repartit fins a 8 tones de taronges per a mostrar les pèrdues en les quals es tradueixen les retallades en el transvasament.