L’alcalde destaca que el curs 2022-23 comença emmarcat en la millora de les infraestructures educatives i posa com a exemple l’entrada en funcionament de l’IES Vicente Verdú i l’eliminació de barracons a La Torreta
L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora d’Educació, María José Martínez, han visitat el col·legi Ramón de Llull i l’IES Vicente Verdú amb la finalitat de conéixer de primera mà el retorn a les aules en Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat després del període vacacional de prop de 32.000 alumnes.
Enguany s’incorporen al sistema educatiu 1.789 xiquets i xiquetes i s’han registrat 466 sol·licituds formalitzades en el termini extraordinari.
“Estem davant l’inici del curs de la normalitat després de dos anys molt complexos marcats per les restriccions de la pandèmia”, ha dit l’alcalde, que ha volgut agrair l’esforç realitzat en els últims anys pel professorat i els equips directius dels centres per a garantir la qualitat de l’ensenyament.
González ha destacat que es tracta d’un curs que comença també emmarcat en la millora de les infraestructures educatives que en els últims anys està experimentat la ciutat i les pedanies gràcies al Pla Edificant i a la col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat Valenciana.
“I al costat de la millora de les infraestructures, de la qual el nou IES Vicente Verdú que hui obri les seues portes és clar exemple, cal destacar un increment del professorat que a la província es xifra en 743 nous docents, la qual cosa suposa un professor o professora per cada 12 escolars i un per cada 10 alumnes d’instituts·, ha apuntat el regidor.
Carlos González destaca a més l’increment del professorat, la creació de set noves aules per a dos anys a Elx, l’auge de la Formació Professional i les iniciatives que ajuden les famílies en l’actual marc socioeconòmic, com és el cas de la gratuïtat dels llibres de text
Una altra de les principals novetats de l’inici del curs 2022-23 és que l’Ajuntament d’Elx ha condicionat set noves aules per a xiquets i xiquetes de dos anys i ha incrementat l’oferta a 1.500 places gratuïtes de cara al present curs escolar. L’objectiu és estendre la gratuïtat de l’educació en aquesta etapa no obligatòria i facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral.
D’aquesta manera, Elx compta aquest curs amb un total de 13 aules de 2 anys i a això se suma la gratuïtat en l’educació de dos anys en escoles privades.
“També és necessari destacar l’auge de la Formació Professional al nostre municipi amb prop de 7.000 alumnes matriculats i amb l’increment en l’oferta de nous cicles formatius”, ha indicat.
L’alcalde ha posat en valor iniciatives com la gratuïtat dels llibres gràcies a ‘Xarxa Llibres’, així com una nova edició de ‘Fem Escola’, “activitats extraescolars, complementàries, culturals i esportives amb la finalitat de compensar les desigualtats entre l’alumnat”.
“L’actual situació econòmica derivada de la crisi energètica fa que l’inici del curs siga més complicat per a moltes famílies, per això, la gratuïtat dels llibres en Primària i Secundària, una iniciativa que ve de 2015, cobra, si cap, major importància”. L’alcalde ha recalcat que “enguany ‘Xarxa Llibres’, la gratuïtat dels llibres cobra major importància en un any complex com aquest des del punt de vista socioeconòmic. Cal recordar que aquesta gratuïtat no ocorre en totes comunitats autònomes i que suposa una inversió per alumne d’entre 300 i 400 euros”.
D’altra banda, cal destacar que enguany hi haurà prop de 18.000 beques de menjador.
La principal novetat d’aquest curs és l’entrada en funcionament de l’institut Vicente Verdú, el principal centre de Secundària i Batxillerat de la ciutat que comença el curs amb absoluta normalitat i que ha permés reordenar el mapa educatiu possibilitant l’eliminació de barracons a La Torreta. “Després de més de 20 anys és important destacar que comença el curs en La Torreta sense barracons i amb la novetat significativa que aquest centre es converteix en centre integrat de Formació Professional en un curs en el qual aquests ensenyaments cobren especial importància a Elx on l’aposta per la FP és ferma i decidida”, ha apuntat González.
Noves i millors infraestructures educatives
Gràcies al Pla Edificant Elx està experimentant una autèntica revolució quant a la millora i ampliació de les infraestructures educatives en tot el municipi, amb una especial a atenció a les pedanies.
Es tracta en total de més de 37 milions d’euros en una clara aposta dels governs progressistes de la Generalitat i de l’Ajuntament per pal·liar les mancances en infraestructures educatives i amb això millorar la qualitat de l’educació pública.
En els últims 8 curs, només a la província d’Alacant s’han construït o ampliat un total de 211 centres els que suposa la creació de 17.600 llocs de treball.