Elx acull la trobada sobre educació, ciutadania i memòria democràtica impulsada per Cives

Elx acull la trobada sobre educació, ciutadania i memòria democràtica impulsada per Cives

Victorino Mayoral, president de la Fundació: “Una democràcia sense memòria no és sostenible”


El centre associat d’Elx de la Universitat Nacional a Distància (UNED) ha acollit la trobada territorial sobre incorporació a les aules de l’ensenyament de la memòria democràtica. En la trobada han participat més de mig centenar d’experts, alumnat i professorat i, a més del president de la Fundació, Victorino Mayoral, han intervingut el director de la UNED, Francisco Escudero, i l’alcalde de la localitat, Carlos González. Mayoral ha volgut ressaltar en la seua intervenció que “una democràcia sense memòria no és sostenible”.

Així mateix, Victorino Mayoral ha assegurat que des de la Fundació CIVES “tenim la consciència i el sentiment d’haver realitzat una contribució útil perquè la memòria democràtica haja sigut inclosa en els plans d’estudis que, per llei, han d’aplicar totes les administracions i els centres educatius d’Espanya.

En aquest escenari, el president de CIVES ha explicat que fins fa molt poc ens trobàvem amb “una anomalia històrica, i és que la memòria democràtica no li importava a ningú”. Per això, “ara estem vivint un moment molt important. Aquest país no pot deixar passar l’oportunitat, no pot perdre el tren d’incorporar la memòria democràtica al nostre sistema educatiu”.

Carlos González, alcalde d’Elx: “Introduir la memòria democràtica a les aules és una manera d’enfortir la democràcia”

“En aquest context”, ha explicat, “és en el qual CIVES està organitzant juntament amb la Secretaria d’Estat de Memòria Històrica trobades de sensibilització i d’intercanvi de bones pràctiques, així com l’elaboració d’unitats didàctiques i itineraris de memòria que ajuden la comunitat educativa a incloure aquests continguts en la seua pràctica docent”.

“Impulsar, divulgar i sensibilitzar sobre la memòria democràtica està sent la nostra tasca”, va explicar el president de CIVES en l’acte, i per a aquesta finalitat, CIVES està comptant amb la col·laboració d’algunes administracions regionals, ajuntaments, com el d’Elx, i institucions com la UNED.

En aquest context, Mayoral va recordar que la inclusió de la memòria democràtica a l’escola ja és per llei, i “la llei, que és transversal, fa especial esment a la lluita de les dones, una lluita tan invisibilitzada com la repressió específica de gènere que van patir”.

Carlos González: “Ni indiferents ni neutrals”

Abans d’iniciar-se la trobada, l’alcalde d’Elx ha mostrat el seu acord amb la labor realitzada per CIVES. Segons el parer de González, “és un fet molt rellevant i positiu que la memòria democràtica entre a les escoles i que la joventut de la nostra ciutat i de tota Espanya puga tindre accés a la memòria democràtica”, que també significa “no ser indiferent ni neutral davant les circumstàncies històriques que s’han produït al nostre país”.

En aquesta línia, l’alcalde ha destacat que “introduir la memòria democràtica a les aules és una forma de contribuir a la consolidació i a l’enfortiment de la nostra democràcia” i, ha conclòs, “el treball de sensibilització és afavorir que això puga ocórrer i guanyar la complicitat i la implicació del professorat també és una fet molt rellevant que agraïm a CIVES que s’haja realitzat a la nostra ciutat”.

La trobada ha sigut presentada i coordinada per la regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Elx, María José Martínez, i també ha comptat amb la col·laboració del director de la UNED, Francisco Escudero; del catedràtic de Batxillerat i coordinador del grup territorial memòria democràtica d’Alacant, Agustín Giménez; i del director general de Formació del Professorat de la Generalitat Valenciana, Carlos Sánchez Heras, entre altres personalitats.


 

Ajuntament d'Elx
Privacy Overview

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.