La Setmana Santa il·licitana de 2023 registra una afluència de més de 350.000 persones i s’erigeix com la més multitudinària de l’última dècada

La Setmana Santa il·licitana de 2023 registra una afluència de més de 350.000 persones i s’erigeix com la més multitudinària de l’última dècada

El president de la Junta Major de Confraries, Joaquín Martínez, acompanyat per la regidora de Festes, Mariola Galiana, destaca l’efecte positiu de la declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic i la consolidació d’Elx com a destinació turística de referència en les celebracions natzarenes


La Setmana Santa il·licitana de 2023 va registrar una afluència de més de 350.000 persones, un 16,67% més que l’any passat, i d’aquesta manera s’erigeix com la més multitudinària de l’última dècada, segons ha informat el president de la Junta Major de Confraries i Germandats, Joaquín Martínez, acompanyat per la regidora de Festes, Mariola Galiana.

Segons dades de la Policia Local, 70.000 persones van acompanyar Jesús Triomfant en la processó del Diumenge de Rams, mentre que les de la vesprada van congregar 40.000. El Dilluns, Dimarts i Dimecres Sant van reunir 25.000, 30.000 i 30.000 il·licitans i visitants, respectivament. Durant el Dijous Sant, el Crist de Zalamea va traure al carrer 40.000 persones, entretant la resta de passos 20.000. El Divendres Sant, en la processó general, van eixir 30.000. I el Diumenge d’Al·leluies, punt final de la Setmana Santa il·licitana, 70.000.

Van eixir 38 processons per a les quals es van emprar 470 agents en total i es va detectar major nombre de turistes americans i europeus que en anys anteriors, encara que els més nombrosos van ser els alemanys, suecs, noruecs, italians, francesos i belgues.

Excel·lents dades d’ocupació hotelera

Des del punt de vista d’ocupació hotelera, i segons les dades de l’Associació d’Empreses Turístiques d’Elx (AETE), l’ocupació ha sigut del 87,6% i ha superat el 80% que es va registrar l’any passat. El gran nombre de celebracions processionals, entre les quals destaca el Diumenge de Rams amb la seua declaració d’Interés Turístic Internacional, o la Processó de les Al·leluies, s’han convertit en focus d’atracció d’una demanda que identifica Elx com un destí de referència per Setmana Santa.

El president de la Junta i la regidora han destacat el fet que, novament, la Setmana Santa ha tret als carrers desenes de milers de persones i s’ha convertit en un revulsiu econòmic per al municipi. En conseqüència, s’han referit a l’impacte econòmic de la celebració confrare en el sector turístic i han destacat que s’espera superar amb escreix la xifra registrada l’any passat per AETE, que en 2022 va ser de 10 milions d’euros. En aquest sentit, han destacat que els sectors més beneficiats per la gran presència de persones als carrers i places han sigut la restauració i l’oci.

Increment de participació natzarena

Igualment, han celebrat l’increment que s’ha constatat en el nombre de portants i participants que han col·laborat amb les diferents confraries i germandats, que han superat els nivells de participació de 2019 i s’ha experimentat un important creixement en l’activitat confrare de la ciutat. Per al president de la Junta Major, aquestes dades confirmen que la Setmana Santa és el més important esdeveniment de religiositat popular de la localitat.

A tal respecte, Martínez han afegit que el gran volum de participació tant interna com externa, revelen que definitivament la celebració de la Setmana Santa il·licitana s’ha pogut celebrar amb tota la seua esplendor.

Una tamborrada que ha vingut per a quedar-se

També s’ha destacat l’èxit de la I Tamborrada Ciutat d’Elx que va ser capaç de congregar 14 formacions musicals i un gran nombre de particulars que van decidir sumar-se a la celebració, així com diverses persones d’altres poblacions que van acudir a Elx per a aquest acte. Aquesta iniciativa, que va aconseguir en determinats moments els cent decibels segons la Policia Local, va ser seguida per una gran quantitat de públic a la plaça de Baix i va congregar al voltant d’un miler de persones, “cosa que fa pensar que es consolidarà com un dels referents de la programació confrare”, ha assenyalat Martínez.

Tant el president com la regidora s’han referit a la declaració de la Setmana Santa com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic i han manifestat la seua convicció que ha sigut un autèntic revulsiu per a la celebració, i això ha comportat un increment important del nombre de visitants i turistes. A més, aquest reconeixement es convertirà en un important impuls per al creixement futur de les diferents germandats i confraries il·licitanes.

El president de la Junta Major ha manifestat el seu agraïment a l’Ajuntament per l’increment del suport econòmic i material que ha rebut en els últims anys i que s’ha vist incrementat en aquesta última Setmana Santa, la qual cosa ha permés que les confraries i germandats puguen rebre una mitjana de 1.000 euros per a sufragar les despeses que suposa treure la processó al carrer.

Per part seua, Galiana ha mostrat la seua gratitud a tota la família confrare que fa possible, any rere any, aquesta celebració i que, gràcies al seu esforç i al seu treball, contribueixen al lluïment i a l’esplendor de la Setmana Santa i a totes les il·licitanes i els il·licitans la seua participació massiva en totes les processons, ja que sense el públic no tindria sentit aquesta celebració.

D’aquesta manera, la Setmana Santa de la capital del Baix Vinalopó, Festa d’Interés Turístic Autonòmic, s’aferma gràcies a les tradicionals processons i a les tres fites singulars de les celebracions natzarenas il·licitanes: el Diumenge de Rams amb les artesanals palmes blanques, la Trencà de Guió i el Diumenge de Resurrecció amb milers d’al·leluies llançades des dels balcons al pas de Crist Ressuscitat.