El regidor de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, afirma que accions com aquesta serveixen per a continuar reivindicant la cultura i la tradició, i el tracte digne i igualitari per a la comunitat caló de la capital del Baix Vinalopó
L’acte commemoratiu pel Dia Internacional de Poble Gitano se celebrarà per primera vegada al Gran Teatre el dimecres 12 d’abril a partir de les cinc de la vesprada. El regidor de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, ha presentat l’esdeveniment central d’una efemèride ja instituïda al municipi i que inclourà, sobre les 19.30 hores, la baixada al llit del Vinalopó per a escenificar la Cerimònia del Riu, en la qual es llançaran pètals a l’aigua per a recordar les víctimes gitanes de l’Holocaust i d’altres accions d’odi contra una comunitat la primera referència de la qual a la capital del Baix Vinalopó data de l’any 1717.
“L’objectiu de commemorar aquest dia és continuar reivindicant la cultura i la tradició, i el tracte digne i igualitari per a l’ètnia caló”, ha manifestat Valera, que ha reafirmat el compromís municipal de continuar treballant per la seua integració al costat de la Taula de Treball Local del Poble Gitano, la primera constituïda a la Comunitat Valenciana i que en l’actualitat compta amb huit entitats. “Elx és un referent en la implicació de la comunitat gitana en la lluita per la visibilitat, la integració i la inclusió en l’àmbit veïnal, social, educatiu i laboral”, ha agregat el regidor, acompanyat per representants de la Fundació Secretariat Gitano, Macarena Muñoz i Manuela Fernández; de Pastoral Gitana, Dolores Fernández; de Sastipen Talí, Miguel Amador i Fuensanta Baeza; de l’Associació Camino a la Perfección, Antonio Torres; i de l’Associació Gitana Il·licitana de Carrús, Luna Cortés i Francisco Amador.
En l’acte del Gran Teatre, que amb els seus set centenars de seients es preveu multitudinari, atés que en 2021 el Centre de Congressos Ciutat d’Elx es va quedar xicotet, Valera ha explicat que Isabel Amador Moreno i Juan Fernández Cortés, estudiants del Programa Kumpania, llegiran el manifest elaborat per la Taula de Treball Local del Poble Gitano. A proposta unànime d’aquesta, a més, es rendirà tribut a dos distingides figures de la comunitat gitana il·licitana: Constantino Amador Vargas i Carlos Torres Cortés “El Fandango”. També actuaran artistes referents del poble caló com ara Miguel Fernández Amador i el grup Luna de Plata, i Suspiros de Plata entonarà el Gelem Gelem, l’himne gitano.
A més, el 8 d’abril s’il·luminarà el Molí del Real amb els colors de la bandera gitana i aquesta serà hissada al masteler del passeig de l’Estació, on romandrà fins al dia 12, quan així mateix s’instal·larà una banderola al balcó de l’ajuntament. D’altra banda, es col·locarà per primera vegada a les posteriors dels autobusos urbans cartells per l’efemèride. “Entenem que, quanta més visibilitat li donem, més conscienciarem la societat de la labor que realitzem l’Ajuntament i les entitats quant a estratègies per a una bona inclusió del poble gitano a Elx”, ha assenyalat Valera, que ha avançat que, des de l’Equip de Govern, es continuarà secundant, coorganitzant, participant i desenvolupant actes i accions al costat de la Taula Local del Poble Gitano.
Francisco Amador i Macarena Muñoz han intervingut en representació de la mateixa Taula i han agraït a l’Ajuntament il·licità tant “per donar-nos veu i que la resta de la societat conega el nostre poble, i així lluitar per la inclusió real on es respecte el valor de la cultura gitana i la seua història” com per “cedir-nos els espais en aquest dia tan important per a nosaltres, en el qual la ciutadania pot veure la vertadera cara del poble gitano”.
“Continuarem treballant en l’atenció a la comunitat gitana, en la lluita contra l’antigitanisme i en la igualtat d’accés a els recursos culturals, sanitaris, educatius, laborals, comercials, a la participació ciutadana, a l’habitatge i al treball inclusiu que desenvolupem”, ha conclòs el titular de Polítiques Inclusives, que ha convidat els il·licitans als actes organitzats entorn del 8 d’abril, Dia Internacional de Poble Gitano, data oficial instituïda en el IV Congrés Mundial Romaní de la Unió Romaní Internacional, en la primera trobada del qual, celebrada a Londres en 1971, es va establir la bandera i l’himne gitano.