La peça donada a la col·lecció del Museu Paleontològic d’Elx per José Luis Garrido prové d’una mina de carbó de Lleó de fa 300 milions d’anys
El Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) ha exposat per primera vegada al públic un holotip, un fòssil únic en la seua espècie, que ha permés reconstruir un insecte procedent d’una mina de carbó de Lleó a partir d’una ala i restes de falgueres que daten de fa 300 milions d’anys.
Este exemplar ha sigut donat per José Luis Garrido al museu i forma part de les col·leccions històriques del Grup Cultural Paleontològic d’Elx. Ara, gràcies a la investigació realitzada per un equip de paleontòlegs liderat per un investigador del Museu d’Història Natural de Suècia, juntament amb científics de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya-CSIC, la Universitat de Vigo i el museu d’Història Natural de París, han constatat que es tracta d’una nova espècie per a la ciència. Un holotip, un exemplar de referència per als científics a escala mundial.
La regidora de Cultura, Irene Ruíz, ha destacat la col·lecció paleontològica i el valor patrimonial d’este museu gràcies a la tasca que duen a terme els responsables del MUPE, la Fundació Cidaris i el Grup Cultural Paleontològic d’Elx. “Hui estem de celebració perquè sumem una nova espècie, única al món, als fons d’este museu”. Així, ha assenyalat que “amb esta ja en són 10 els holotips, espècies úniques amb què compta el MUPE i que ens fan ser referent paleontològic a escala nacional i internacional”.
Segons la directora del MUPE, Ainara Aberasturi, “en la peça es pot apreciar una xicoteta ala i restes de falgueres, i a partir de la reconstrucció podem obtindre la morfologia d’un insecte que visualment recorda a una libèl·lula. A més, les falgueres han permés la reconstrucció dels boscos de fa 300 milions d’anys en la zona de Lleó”.
Este és un dels 10 holotips amb què compta este museu i que li atorguen un valor científic excepcional
Aberasturi ha deixat clar que es tracta d’un “holotip, un exemplar a partir del qual es definix una espècie a escala mundial, per la qual cosa qualsevol investigador que vullga conéixer més sobre esta espècie ha de vindre a Elx per a estudiar-lo”.
La peça estarà exposada durant un mes en l’àrea dels Secrets del MUPE i després tornarà als fons del museu, que compta actualment amb al voltant de 60.000 exemplars fòssils.
D’altra banda, ha destacat que el museu compta amb 9 holotips més, procedents de la província d’Alacant, i ara en fase d’inventariat, que es mostraran en els pròxims mesos. “Estos holotips doten el MUPE d’un valor científic excepcional”.