En la trobada han estat representats tots els agents socials involucrats amb les polítiques hídriques que afecten el municipi
El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx ha acollit la primera Mesa Local de l’Aigua, un òrgan en què estan representats tots els agents socials i actors involucrats en les polítiques hídriques que afecten el municipi, i en la qual s’ha posat de manifest la necessitat d’actuar conjuntament per a garantir l’aigua després que el Ministeri de Transició Ecològica haja anunciat noves regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura.
Segons l’alcalde, Pablo Ruz, “es tracta d’una proposta que liquida la viabilitat del transvasament i que condemna a l’extinció la nostra agricultura, un sector estratègic, que dona ocupació a moltes famílies, i que en moments de crisi mundial com la pandèmia de 2020 va ser el que va assegurar el subministrament d’aliments a moltes famílies espanyoles”.
En aquest sentit, Ruz ha apel·lat a la unitat “per a alçar amb força la veu davant d’aquest atropellament perquè, si s’aproven les noves regles d’explotació del transvasament, estaríem assistint a la cancel·lació de la nostra agricultura, a un colp brutal al nostre desenvolupament econòmic i, el que és encara més dramàtic, s’estaria fins i tot posant en perill el subministrament d’aigua necessari per al consum humà, per a la vida dels nostres ciutadans”.
En primer lloc, en la trobada s’ha constituït la Mesa Local de l’Aigua i, després de la seua composició, s’ha encomanat a aquest òrgan la redacció d’un acord respecte a les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura amb el qual es pretén exigir al Govern d’Espanya que no es modifiquen amb l’objectiu de garantir el futur de la ciutat d’Elx i del seu sector primari, així com de tot el Llevant espanyol.
L’alcalde, Pablo Ruz, apel·la a la unitat “davant d’un atropellament que suposarà la cancel·lació de la nostra agricultura i desenvolupament econòmic i que posarà en perill el subministrament d’aigua per al consum humà”
La tercera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament d’Elx, Aurora Rodil, ha mostrat la seua preocupació davant “una decisió que pot suposar la destrucció del sector primari, que és vital per al nostre municipi i per a moltes altres regions d’Espanya que també es veuran afectades, perquè sense el sector primari no existim”.
El president de Riegos de Levante Margen Izquierda, Roque Bru, ha assistit a la convocatòria i ha assenyalat que “les retallades en el transvasament es portaran a terme tot i comptar amb més de 1.500 hectòmetres cúbics d’aigua en capçalera”. Una situació davant la qual “haurem de fer pedagogia i fer veure als nostres agricultors que, si s’apliquen les noves regles d’explotació, començarem a passar-ho malament l’any 2027”. A més, Bru ha destacat que “les alternatives que proposen des del Ministeri no es poden complir perquè a Elx no pot arribar l’aigua dessalada, ja que no hi ha infraestructures per a això”.
Per la seua part, Ángel Urbina, de la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, ha qualificat la decisió del Govern Central com “un insult quan hui dia hi ha 1.500 hectòmetres cúbics als embassaments d’Entrepeñas i Buendía i més de 9.000 a la conca del Tajo i ens arriben tan sols 100 hectòmetres cúbics d’aigua. Un insult que ni aquesta terra ni aquests ciutadans, inclosos els no regants, hem de consentir”.
Des del Sindicat Central de Regants de l’Acord Tajo-Segura, Lucas Giménez ha assegurat que “ja ens trobem en la casella d’eixida per a defensar-nos i enfrontar-nos a les decisions que prenga el ministeri des d’aquest precís moment” i s’ha mostrat disposat al diàleg per a aportar idees davant les noves regles d’explotació del transvasament.
Des de la Diputació d’Alacant, la seua vicepresidenta i diputada del Cicle Hídric, Ana Iluminada Serna, ha oferit “tota l’ajuda econòmica, judicial o social per intentar parar aquest atac brutal a la nostra província i a la nostra comunitat germana, la Regió de Múrcia”.