Programa Congrés per la llibertat d'expressió 2018
Elx, dijous 12 d'abril - Centre de Congressos
9.00 Presentació
9.30 Taula redona organitzada per l’Escola de Rock de la UMH
Moderada per Álvaro García del Castillo

Doctor en Psicologia i professor en la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Coordinador de l’Àrea Musical. Director de l’Escola de Rock UMH.
Director del Títol d’Expert en Rock.
Editor en HelikeLeuke.com
Roberto Torres Blanco

(Madrid, 1980). És llicenciat en Història, i va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) i la Suficiència Investigadora dins del Programa Espanya i el Món Contemporani: Política, Societat i Relacions Internacionals, en la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Historiador i docent, durant quatre anys va exercir com a professor de Magisteri en l’Àrea de Ciències Socials, i en l’actualitat és investigador independent. Entre les seues publicacions, poden assenyalar-se L’oposició musical al franquisme,Cançó protesta i censura discogràfica a Espanya (2010) o la seua participació en la Història de l’edició a Espanya (1939-1975) (2015).
Pepo Márquez

És madrileny, de la generació del 78, i tota la seua trajectòria professional ha estat vinculada a la música, des de tots els fronts possibles: ha treballat en discogràfiques multinacionals (Universal Music) i en distribuïdores independents ([PIAS]), i fins i tot va fundar la seua pròpia discogràfica (Gran Derby Records). Ha escrit en revistes musicals (Rolling Stone, Mondosonoro, Go Mag o Rockdelux). Ha tret 11 discos al mercat com a membre de bandes com The Secret Society, Buena Esperanza, M A J E S T A D, Garzón o Grande-Marlaska, i ha tocat en directe en sales i festivals de tres continents diferents (i ha arribat a Moscou o a Guinea Equatorial).
Actualment, Pepo Márquez divideix el seu temps entre SuenaFuerte, la seua agència de representació i agitació cultural (el lema de la qual és ”Art, Fun&Disagreement”), l’engegada de la Unión de Músicos CNT i l’escriptura del seu segon llibre, el primer de narrativa de no ficció.
Alfonso Copé

Músic promotor d’iniciatives culturals de base com Puentegramas o l’Associació de Cantautors d’Alacant “La Explanada”, referent en el panorama musical alacantí. Es troba en època d’expansió geogràfica actuant principalment en el circuit de Madrid, Barcelona, Aragó, Andalusia i obrint nous espais amb la seua gira “Dimedondeandas”.
Hakuna Tanaka

Cantant il·licitana (Torrellano) que fusiona hip-hop / rap amb bases rítmiques properes al reggae. A través d’aquest gènere musical reflecteix la seua consciència crítica amb la societat mitjançant lletres revolucionàries i carregades de missatges reivindicatius.
11.30 Taula redona artistes
Moderada per Maribel Hernández

(Elx, 1981). És periodista i investigadora especialitzada en drets humans i comunicació per a la pau. Llicenciada en Periodisme per la Universitat CEU-Cardenal Herrera amb Premi Extraordinari Fi de Carrera, posseeix un Diploma d’Estudis Avançats en Benestar Social i Desigualtats per la Universitat d’Alacant i postgraus en Cultura de Pau i Comunicació dels Conflictes i la Pau per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Col·labora habitualment en eldiario.es, on escriu sobre drets humans en la secció Desalambre. Forma part de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la Universitat d’Alacant i de la Lliga Internacional de Dones per a la Pau i la Llibertat WILPF-Espanya. El seu treball periodístic ha rebut reconeixements com el premi Joan Gomis de Periodisme Solidari, premi CUPRE de Periodisme Responsable a Iberoamèrica, Menció Especial en els premis de Periodisme en Positiu o finalista del Premi Internacional de Periodisme Colombine, entre altres.
Antonia Ávalos

Professora, dona migrada, feminista i defensora dels drets humans. Va arribar a Espanya fa 11 anys fugint de la violència masclista juntament amb la seua filla. Presidenta de l’Associació Dones Supervivents,juntament amb altres expertes ha desenvolupat un model d’intervenció integral per a dones víctimes de les violències de gènere.
Forma part de la Casa Pumarejo, de l’Assemblea Unitària Feminista de Sevilla. És una de les investigades per la performance de la Germanor del Sagrat Cony Insubmís a l’explotació i la precarietat per delicte d’ofensa als sentiments religiosos i per incitació a l’odi i la violència. El judici està previst per a 2019.
Vicente Sanchís – Txus

(Onil, 1975) ha sigut baixista, cantant i lletrista del grup espanyol de punk-rock Disidencia, que va estar en actiu des del 1995 fins al 2016. També ha sigut baixista de Banda Jachís, formació de punk-rock i ska, des del 1997 fins a l’any 2000. A més, ha format part, com a baixista i veu de The Radio Clash, grup tribut a la banda britànica Clash.
En l’actualitat, és bomber forestal i està terminant el grau de Criminologia i Seguretat en la Universitat Jaume I de Castelló.
Fernando Madina

(València, Veneçuela, 1966). Músic reconegut per ser cantant i baixista del grup de rock sevillà Reincidentes. Es tracta d’una banda molt crítica amb la societat i que tracta temes molt diversos amb lletres que parlen des del maltractament, el comunisme o el dret a l’avortament fins a l’anticapitalisme o conflictes bèl·lics.
16.30 Censura als mitjans i periodistes
Moderada per José Luis González

És periodista, professor titular de Periodisme i vicerector adjunt de Relacions Internacionals en la Universitat Miguel Hernández d’Elx (Alacant), on imparteix les assignatures de Projectes Periodístics Especialitzats i Comunicació Política/Opinió Pública. També és docent en el Màster d’Innovació en Periodisme (MIP), on coordina l’assignatura El periodisme: contingut, producte i servei, a més de ser professor en el programa de Doctorat de Ciències Socials i Jurídiques. Va ser fundador i editor de la revista científica de comunicacióMiguel Hernández CommunicationJournal (MHCJ). També ha exercit la docència a Espanya en la Universitat CEU Cardenal Herrera i en la Universitat de Castella-la Manxa. González es va doctorar en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid i és Màster en Dret Comunitari per la UCLM. En el pla docent, ha sigut també professor convidat en la NCSU (North Carolina State University-Estats Units), en la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia (Mèxic) i en la Universitat de Wroclaw (Polònia).
Ha publicat una trentena de llibres, capítols de llibre i articles en revistes científiques de comunicació amb impacte, i ha dirigit sis tesis doctorals. De la mateixa manera, durant els últims deu anys ha participat en cinc projectes I+D, un projecte europeu d’accions integrades, i té reconegut un sexenni d’investigació. José Luis González va exercir el periodisme com a redactor del diari La Verdad durant 12 anys, ha col·laborat i col·labora amb diferents mitjans de comunicació, ha impulsat projectes periodístics i, des de 2003, és editor d’eurogaceta.es.
Pere Rusiñol

(Artés, Barcelona, 1972). Va treballar en la redacció del diari Avui,El Periódico de Catalunya, El País—a Barcelona i Madrid, on va ser redactor en cap—i Público, del qual va ser adjunt a la Direcció fins que va tancar l’edició en paper el 2012. Des d’aleshores està involucrat en projectes de periodisme independent, sobretot en les revistes Mongolia i AlternativasEconómicas.
Mongòlia va nàixer el 2013 amb l’objectiu de ser un mitjà irreverent amb els poders polítics i econòmics, combinant el registre satíric i la informació penetrant (RealityNews), seguint l’estela de mitjans com Canard Enchainé (França) i PrivateEye (Regne Unit). “La revista està en mans dels que la fem, i això ajuda a entendre per què és incontrolable. Ara mateix estem pendents de la sentència per una demanda interposada pel torero Ortega Cano, per presumpta vulneració de l’honor. Exigeix 40.000 euros que, en cas de condemna, es veuria amenaçada la viabilitat del projecte”.
Magda Bandera

Periodista i escriptora, actualment dirigeix el periòdic La Marea. Ha treballat en Público i La Vanguardia, i ha col·laborat amb Cadena SER, Catalunya Ràdio, La Sexta, OnaCatalana i La Directa. Ha coordinat i impulsat diverses jornades sobre violència masclista. Ha escrit diversos llibres i és assessora literària.
Laura Ballester

És llicenciada en Ciències de la Informació i, actualment, periodista en Levante-EMV, el periòdic d’àmbit autonòmic capdavanter a la Comunitat Valenciana. Des de 2002 fins a 2015 es va especialitzar en àrees d’infraestructures i urbanisme. El 2015 va passar a ser responsable de la secció de tribunals del periòdic i des de 2006 va fer un exhaustiu seguiment de l’accident del metre de València, labor per la qual ha rebut diversos premis com el premi de l’Ateneu Cultural de Torrent el 2012 o el premi de la CarteleraTuria a la millor contribució periodística 2014.
Diego Miralles

(Elx, 1970). Va començar els seus primers treballs com a càmera en el 86, amb 16 anys, en les televisions locals. Pocs anys després va partir a Madrid a fer el servei militar i allí va començar la seua aventura.
Aquest il·licità de 47 anys ha treballat juntament amb grans periodistes com Jon Sistiaga o Juan Pedro Valentín. Entre les gestes que avalen el seu equip destaca haver sigut els únics que van donar senyal en la caiguda de l’estàtua de SadamHussein, connectar en meitat de Banda Aché (Indonèsia, la zona més afectada del tsunami) 50 hores després del desastre o oferir en directe l’arribada dels helicòpters a Palestina amb la tomba de Yasser Arafat.
Ha rebut un premi ”12 mesos, 12 causes”, a més del premi Ortega y Gasset el 2003 a la Millor Labor Informativa per la cobertura de la guerra de l’Iraq que ell i el seu equip van realitzar.
Miralles ha treballat per a TVE, Antena 3 i Telecinco, així com per a altres mitjans com Mediapro, Europa Press i diverses televisions locals.
19.00 Conferència de Joaquim Bosch (Portaveu territorial de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana).
Joaquim Bosch

(Cullera, 1965) magistrat i jurista, fou portaveu a nivell estatal de Jueces para la Democracia entre 2012 i 2016. Actualment es portaveu territorial de l’associació al País Valencià. Col·labora habitualment en vàries publicacions jurídiques i en la secció d’opinió de diversos mitjans de comunicació. També participa com expert i representant associatiu judicial en diversos programes de televisió, com “Al Rojo Vivo” de La Sexta, “Las Mañanas” de Cuatro, “El Intermedio” de La Sexta, “Espejo Público” d’Antena 3 o “Más Vale Tarde” de La Sexta.
20.30 Cloenda.
Enllaç al programa del congrés en pdf Veure enllaç
Enllaç a l'esdeveniment en l'agenda municipal Veure enllaç