Guinea Bissau
El L’Ajuntament d’Elx va desenvolupar una iniciativa de Cooperació Directa des de 1998 fins a 2011, que es va materialitzar en el Pla Municipal de Cooperació Elx-Guinea Bissau. La ciutadania il·licitana, a través dels seus impostos i des de la voluntat política de participar amb l’1% en la lluita contra la pobresa del món, es va unir al municipi de Sâo Domingos per a fomentar el seu desenvolupament social, educatiu i econòmic.
Per a portar a efecte aquest programa, es van coordinar els esforços de totes les organitzacions integrants del Consell Local de Cooperació al Desenvolupament, en un exercici de coordinació que permetera augmentar l’eficàcia de la cooperació amb els diferents agents que actuen a Guinea Bissau.
Les principals metes es van establir en el Pla de Cooperació a partir d’una identificació dels problemes per part de representants il·licitans i membres d’ONG guineanes i amb el suport d’ONGD espanyoles i portugueses, determinant-se tres sectors d’intervenció: salut, educació i economia.
Salut: Les prioritats en aquest sector es van establir en el reforçament de la xarxa sanitària, amb la millora de les condicions higièniques, d’infraestructura i equipament de l’hospital de Sao Domingos. Paral·lelament, es va estudiar la situació dels centres de salut de la zona a fi de potenciar la prestació dels serveis bàsics. Algunes de les fites que es van aconseguir en aquesta àrea són: la construcció de diverses infraestructures hospitalàries, formació de personal mèdic, dotació de material i equipament, canalització d’aigua potable en zona de manglars, etc.
Educatiu: La intervenció es va dirigir a reforçar la formació professional a través de la construcció d’aules, dotació de materials i formació del professorat en diferents àrees temàtiques, entre les quals es troben la fusteria, la mecànica, la serigrafia, el bambú o l’electrònica.
Economia: Es va realitzar una investigació profunda de les possibilitats de producció, comercialització i transformació dels principals productes locals, amb la finalitat d’adoptar mesures de foment de les activitats econòmiques per a l’increment de la riquesa del territori.
És important destacar una dimensió fonamental d’aquest Pla de Cooperació Elx-Guinea Bissau: la sensibilització social a la nostra ciutat.
Les accions de sensibilització i l’acostament dels principals problemes mundials a la població, van formar part important d’aquest programa, de cara a la generació de processos de transformació crítics en la nostra societat.
A part d’aquestes tres àrees rellevants, sobre les quals es van treballar al llarg dels anys, es va introduir una àrea més, l’àrea radiofònica, a través de la que es va dotar infraestructura i material per a la ràdio local (Kasumai): antena de 30mt., emissora, gravadores… Gràcies a aquest projecte, es van incrementar les capacitats comunicatives i es van poder generalitzar a la població notícies, campanyes de sensibilització, salut, higiene, educació; activitats culturals, etc. Des d’aquest mitjà, es van potenciar les capacitats humanes i culturals de la població beneficiària, perquè la ràdio resultava transversal a totes les accions i projectes.
Després de diversos anys amb el projecte en marxa, es va constatar de forma molt positiva la repercussió que la cooperació directa va suposar a la regió des de la seua posada en marxa. A través d’aquest programa es va fer patent el treball conjunt amb l’objectiu comú de realitzar una cooperació descentralitzada des de la participació i aportació de totes dues parts.
En el que concerneix en la mateixa ciutat d’Elx es van realitzar diferents activitats, exposicions i xarrades en diferents llocs de la ciutat, amb la finalitat d’oferir una perspectiva la més objectiva del projecte i rendir comptes a la ciutadania sobre la labor realitzada.