Elx acull una trobada tècnica d’entitats dedicades a la promoció de les Comunitats Energètiques

Elx acull una trobada tècnica d’entitats dedicades a la promoció de les Comunitats Energètiques

El passat 18 d’octubre es van reunir en el Centre de Congressos representants d’una desena d’Oficines de Transformació Comunitària (OTC) de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia per a treballar juntes en la promoció d’esta figura

Comunitats Energètiques Locals i Oficines de Transformació Comunitària

Les comunitats energètiques locals són una eina fonamental per a la promoció de la transició energètica. En oposició a un model de producció d’energia guiat per grans empreses, es basen en la participació ciutadana en el sistema energètic a través de mecanismes diversos com l’autoconsum compartit.

El reconeixement d’esta importància ha fet que la Comissió Europea, i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya estiguen apostant per la seua promoció mitjançant les Oficines de Transformació Comunitària (OTC). L’IDAE (Institut de Diversificació i Estalvi Energètic) va llançar una línia d’ajudes per a la creació d’estes oficines per a la qual han sigut seleccionades 10 entitats valencianes i 3 murcianes.

Participants i desenvolupament de la trobada

Dimecres passat es van reunir a Elx, diferents entitats que tindran responsabilitats en la creació i gestió de les OTC amb el suport dels fons Next Generation. Per la part valenciana van ser presents AVAESEN (Associació Valenciana d’Empreses d’Energies Renovables), l’Ajuntament d’Elx, el Consorci de La Ribera, la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana, Sapiens Energia o Senda. De la Regió de Múrcia van acudir l’Ajuntament de Múrcia (Agència de l’Energia), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials i la Fundació Desenvolupament Sostenible. Es va comptar també amb la participació d’investigadors de la Universitat Miguel Hernández, que estan realitzant treballs de recerca i transferència en la matèria.

La reunió va ser facilitada per AVACE (Associació Valenciana de Comunitats Energètiques) que té com una de les seues finalitats impulsar la col·laboració entre tots els agents implicats en les OTC (associacions, ajuntaments, empreses…) Va servir perquè totes les entitats es conegueren i tingueren una idea clara dels treballs a desenvolupar. Es va constatar la utilitat de la cooperació en xarxa i es van realitzar propostes concretes de treball conjunt.

Pròxims passos

La voluntat és donar continuïtat a esta trobada amb altres activitats en xarxa, en línia i presencials, que permeten la cooperació entre els participants i altres OTC que puguen estar interessades i que no van poder participar en esta primera trobada.

Per la seua part, cadascuna de les organitzacions participants en l’àmbit territorial d’actuació que tenen assignat prestaran serveis d’assessorament sobre eficiència energètica, autoconsum col·lectiu, comunitats energètiques i altres qüestions relacionades amb la transició energètica, amb equips de professionals especialitzats en formació, creació i dinamització de comunitats energètiques. Podran accedir a este servei empreses, els mateixos ajuntaments o qualsevol ciutadà o ciutadana que tinga interés per les comunitats energètiques. El servei serà gratuït i podrà sol·licitar-se de manera presencial o virtual en els horaris assignats.

El finançament concedit per l’IDAE arriba fins a setembre de 2025, i a partir d’este moment, les OTC hauran de comptar amb altres recursos per a la continuïtat dels treballs. En el cas de l’Ajuntament d’Elx, la prestació del servei es durà a terme de manera indirecta, mitjançant la contractació d’entitats que tinguen ja experiència en la matèria. Està previst per a això una licitació d’un contracte de serveis en el mes vinent, de manera que els serveis d’OTC puguen començar a prestar-se en el primer trimestre de 2024.

Ajuntament d'Elx
Privacy Overview

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.