La regidora de Turisme, Mireia Mollà, destaca que les II Jornades “Ilici 2019” permetran conéixer la història dels productes il·licitans i convertir Elx en un focus d’atracció turística a través de la seua gastronomia
La regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Elx, Mireia Mollà, ha presentat les II Jornades Gastronòmiques “Ilici 2019” que se celebren en el Restaurant Atelier de l’11 al 16 de febrer. Juntament amb Mollà han estat en la presentació l’organitzadora de l’esdeveniment, Patricia Sanz (Restaurant Atelier) i el director del Parc Arqueològic de l’Alcúdia, Alejandro Ramos, i també Santiago Orts, de Huerto Gurmet.
Es tracta d’un esdeveniment que constitueix un viatge a la cultura gastronòmica il·licitana des de l’època ibera passant per l’època romana fins a l’època islàmica, on els assistents podran degustar els productes protagonistes en els menús dels il·licitans/es durant prop de 2.000 anys.
“Aquestes jornades impulsades per Patricia Sanz han aconseguit reunir, a més d’institucions públiques, cas de Visitelche, un important nombre d’empreses que s’han sumat a aquest projecte”, ha explicat Mireia Mollà, qui ha indicat que “Patricia Sanz és una valenta que va posar l’any passat en marxa aquest projecte que ens permet a il·licitans i il·licitanes gaudir de productes de la nostra terra i conéixer la història d’aquests. També entendre la bona cuina que es fa a la nostra ciutat. I a més d’això, apostem per un esdeveniment que té atracció turística i que posa en valor la gastronomia il·licitana”.
Mollà ha explicat que “aquestes jornades es mouen entorn de la nostra cultura i la nostra història. Un recorregut per les etapes ibera, romana i islàmica. Un recorregut històric del perquè dels nostres productes que han deixat petjada en la història il·licitana”.
“Una cosa que és atractiva no solament per als de casa, que moltes vegades no coneixem les arrels del que tenim ací. Però també són unes jornades per a posar en valor l’enorme potencial de la gastronomia il·licitana, tant per als productes com per als xefs”, ha afegit la regidora. “Aquest ha de ser un esdeveniment que marque una agenda anual a Elx perquè el màxim exponent de la gastronomia il·licitana tinga un esdeveniment”.
Per part seua, Patricia Sanz ha indicat que “ja l’any passat es van celebrar aquestes jornades, a les quals espere donar continuïtat, i les vaig posar en marxa pensant que era molt interessant recuperar el nostre. No vull que deixem de pensar d’on venim. Així que vaig començar a indagar i m’estic trobant amb moltes sorpreses i molta informació que em sembla interessant plasmar en l’ambient del restaurant”.
Sanz ha dit que enguany es comptarà amb col·laboradors que narraran històries que es vivien en l’època ibera, romana i islàmica, en l’ambient del restaurant. “També els/les productors/es il·licitans/es contaran la història dels seus productes que venen d’aquelles èpoques. Productes que s’utilitzaven en aquella època i que hui dia continuen estant presents en la nostra dieta”, ha assenyalat.
Alejandro Ramos ha declarat que es “tracta d’una iniciativa molt interessant pròpia d’una ciutat cultural i turística. Cal no oblidar que la gastronomia és un dels elements de la història amb major capacitat de donar resultats. Gràcies a la cuina podem saber la manera de viure de les diferents civilitzacions”.
Finalment, Santiago Orts, en representació de les empreses col·laboradores, ha indicat que “aplaudim aquesta iniciativa perquè pensem que ens ajuda a donar visibilitat en un entorn en el qual cap de nosaltres som profetes i en el qual ens costa fer que els nostres productes es valoren”.
Les inscripcions en les jornades es poden realitzar a través de reserva@patriciasanz.es