Festes d´Agost

Moros i Cristians
Durant els dies 8, 9, 10 i 12 d’agost tenen lloc les Entrades Mora i Cristiana, les Ambaixades, l’Alardo, l’Ofrena de Flors a la Patrona i tots els dies festa en Cabiles i Quarterets.
Aquesta festa està documentada a Elx des del 1744 i amb successives modificacions i absències ha aplegat fins als nostres dies. Amb la seua forma actual es reprén el 1978 en crear-se l’Associació Festera de Moros i Cristians que propicià en aquell any la primera festivitat en el mes d’agost en honor a la patrona de l’associació, la Mare de Déu de l’Assumpció.
Com a Càrrecs actuen en les festes un Capità per cada Bàndol, a més dels personatges que prenen part en les Ambaixades, que són l’Ambaixador Moro, Sentinella Cristià, Alcaide Cristià, Ambaixador Cristià Castellà, Ambaixador Cristià Aragonés, Sentinella Moro, Alcaide Moro i Rei En Jaume I.
Les Comparses Mores són: Huestes del Califa, Benimerines, Abbasíes, Moros Sarracenos, Musulmanes Almorávides i Tuaregs
Las Comparses Cristianes són: Astures, Estudiantes, Caballeros Halcones, Filà Boscos i Caballeros Templarios.

Festejos populars
LES BARRAQUES POPULARS
Del 8 al 15 d’agost, les comissions de festes instal·len el seus recintes amb boniques portalades que participen en un concurs cada any. En aquests recintes hi ha cada dia animació, música i diversió.
PAELLA I COSTRA GEGANTS
El 10 d’agost al Passeig de l’Estació es cuina una paella i una costra gegants, exquisits plats típicament il·licitans per a milers de persones. La costra es fa en un gran perol de fang, amb arròs, pebreres carns d’au i ous. Per a realizar-la és necessària una grua que col·loca la costrera, que és un recipient amb brases que es posa sobre el perol de fang perquè quallen els ous.
LA GRAN XARANGA
L’11 d’agost la ciutat d’Elx celebra en la Gran Xaranga. Organitzada per la Gestora de Festeigs Populars, es tracta d’una desfilada multitudinària en clau d’humor on participen totes les comissions de festes de la ciutat i on se satiritza l’actualitat. Disfresses, carrosses, música, regals, molta diversió i ambient festiu.
L’OFRENA DE FLORS
El 14 d’agost totes les comissions de festes del camp i de la ciutat, en companyia de les altres entitats festeres de la ciutat, participen en una ofrena de flors a la Patrona, flors que es dipositen en un tapís situat enfront de la porta de la Basílica.

Reina i Dames d´Elx
A mitjan mes de juny té lloc l’elecció de la Reina de les Festes d’Elx. Prèviament, les candidates a reines que procedixen de les distintes comissions de festes de tots els barris i partides rurals, han realitzat una convivència i una presentació davant del jurat elegit a tal fi.
La nit de l’elecció se celebra en la Rotonda del Parc Municipal, un bellíssim marc de palmeres, un acte en el qual es combina la bellesa de les candidates amb actuacions musicals i amb l’emoció final del resultat.
Tres setmanes després té lloc la Proclamació de la Reina, un acte institucional que se celebra en el Gran Teatre, en què són homenatjades la reina i les dames de l’any anterior i en què es proclamen les noves elegides per a l’any.

Concurs de mascletaes
El concurs de mascletaes FESTES D’ELX se celebra els dies 11, 12, 13 i 14 d’agost, a l’esplanada del Palau d’Altamira (o Alcàsser de la Senyoria), enfront de la Basílica de Santa Maria a les 2 en punt de la vesprada de cada dia. Són moments emocionants en què el so del tro inunda la plaça fent vibrar a l’uníson tots els assistents.
La pirotècnia guanyadora del concurs és l’encarregada de llançar, l’any següent, la Gran Mascletà que el dia 15 d’agost es dedica a la Patrona d’Elx.

Pobladors d´ Elx
La Festa de Pobladors tracta de reviure mitjançant representacions o desfilades la cultura dels pobles que passaren per Elx: ibers, cartaginesos, romans grecs, fenicis, bàrbars, bizantins, etc.
Des de 2007 a la Rotonda del Parc Municipal, en el cor del palmerar –Patrimoni de la Humanitat-, la Asociación Histórico Artística Pobladores de Elche organitza l’ÀGORA HELIKETANA, un recinte on es recrea, interpreta i divulga la cultura de les civilitzacions que han passat pel nostre territori. Este recinte està obert del 8 al 15 d’agost.

Nit de l’Albá
La Nit de l’Albà és una celebració que es remunta a l’Edat Mitjana. Centenars de generacions d’il·licitans han celebrat prop de la mitjanit del dia 13 d’agost, una alba extraordinària, un trenc d’alba inusual, que té lloc en el cel de la ciutat. És costum acudir veïns i visitants a les terrasses dels edificis a les 11 de la nit del dia 13, per a contemplar i participar en l’espectacle pirotècnic en què tota la ciutat col·labora llançant coets i focs artificials en honor a la Patrona i en record dels sers volguts. L’espectacle culmina a les 12 en apagar-se tota la il·luminació, mentre es llança la Palmera de la Mare de Déu, de grans dimensions, que provoca una alba que durant uns segons il·lumina la ciutat. És també costum típic entre veïns i amics menjar un meló d’aigua en acabar l’espectacle.

Nit de la Roà
La nit del 14 d’agost i la matinada del 15 se celebra la Roà. És costum vetlar el cos de la Mare de Déu, la mort o Dormició de la qual tingué lloc durant la Vespra del Misteri. A tal fi, milers de persones ixen en processó durant tota la nit fins a l’albada pels carrers del centre amb espelmes enceses. La ciutat no dorm eixa nit perquè a més de la celebració religiosa, hi ha molta animació festera en els carrers, amb música i ambient alegre.

Racó Municipal
De l’11 al 15 d’agost se celebra en el Passeig de l’Estació, al costat del Parc Municipal, una mostra gastronòmica on els restaurants d’Elx oferixen les seues millors tapes acompanyadas de gots de cervesa i d’altres begudes a un preu popular.

Misteri d’Elx
El Misteri o Festa d’Elx és una representació que ha sigut preservada des de l’Edat Mitjana. Està dividida en dos actes, La Vespra i La Festa, que se celebren respectivament els dies 14 i 15 d’agost en la Basílica de Santa Maria, a partir les 5 de la vesprada. En esta obra es representen la mort o Dormició, l’Assumpció i la Coronació de la Mare de Déu.
És una obra única en el seu gènere, no solament per ser l’única que s’ha conservat viva fins l’actualitat, sobrevivint a la prohibició feta pel Concili de Trento de representar obres de teatre en les esglésies, i per mantindre’s, a pesar dels diversos avatars que han tingut lloc al llarg dels més de sis-cents anys, sinó també pels seus sorprenents valors escènics i musicals. Tot això li valgué el reconeixement de la UNESCO en 2001 com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Día 15 i fi de festa
El 15 d’agost comença amb la Processó de l’Enterrament de la Mare de Déu després la vetla celebrada la nit anterior. A les 2 del migdia es llança la Gran Mascletà, a que s’oferix a la Patrona, la més gran de les cinc que es llancen en les festes. A continuació, es pot seguir degustant tapes i begudes fredes al Passeig de l’Estació, al costat del Parc Municipal, entre palmeres, i a la vesprada, l’última part del Misteri, La Festa, amb l’Assumpció de la Mare de Déu i la seua posterior coronació entre aclamacions i aplaudiments.
Ja, per la nit, el Castell de Focs Artificials delecta milers de persones que inunden el llit del riu per a gaudir dels millors artificis pirotècnics.