Els alcaldes d’Elx i Quesada (Jaén) impulsen un agermanament cultural

Els alcaldes d’Elx i Quesada (Jaén) impulsen un agermanament cultural

Inaugurada en el MACE una exposició de 41 obres de Rafael Zabaleta, de les quals dos són olis i 39, dibuixos a llapis i tinta

Elx i Quesada (Jaén) estan des d’esta vesprada un poc més prop després de la firma de la proposta d’acord per a l’agermanament cultural entre els dos municipis, realitzada en l’Ajuntament per part de l’alcalde il·licità, Carlos González, i el regidor de Jaén, Manuel Vallejo. Després de les rúbriques, i en el marc d’este acte, s’inaugurà en el MACE l’exposició “Lápiz, tinta. Zabaleta, entre la vanguardia y la tradición”.

L’impuls a este apropament sorgix arran de l’eixida del llegat de Miguel Hernández, custodiat a Elx durant anys, cap a la localitat d’on era originària la seua muller, Josefina Manresa. “Es tracta que part del llegat puga ser exposat a Elx i dur a Quesada obres d’artistes il·licitans”, indicà la regidora de Cultura il·licitana, Patrícia Macià, que destacà d’este acte el vincle de Miguel Hernández.

En el document firmat es subratlla que “ela ajuntaments d’Elx i Quesada afirmen la unànime decisió de mantindre cordials relacions d’amistat i col·laboració per al desenvolupament cultural, educatiu, turístic i el progrés general dels dos pobles”. A més dels alcaldes, estigueren presents els regidors de Cultura dels dos ajuntaments, Patrícia Macià i Juan Antonio López, entre altre membres de les dos Corporacions.

Carlos González, per la seua part, assenyalà durant l’acte d’obertura de l’exposició que “he tingut l’oportunitat de visitar el Museu Zabaleta, a Quesada, acompanyat de Manuel Vallejo, i he pogut disfrutar de la seua impactant força expressiva. Es tracta d’un pintor profundament andalús que pinta allò que millor coneix: el seu poble i la dura vida camperola”.

Manuel Vallejo destacà de l’agermanament que “són molts els habitants de Quesada que al llarg dels anys han emigrat d’aquelles terres a estes buscant un món millor. Lògicament, com deixar la pàtria és molt dur, allò que fan estos agermanaments és ablanir la soledat i la duresa de trobar-se lluny de la terra. Per tant, agraïsc a l’Ajuntament d’Elx que haja tingut a bé sol·licitar la nostra exposició d’obres de Rafael Zabaleta, ja que allò que pintava tenia molt a vore amb allò que sentia Miguel Hernández. Esta exposició és una ambaixada d’allò molt que pot oferir Quesada a estes terres, a tot el Llevant espanyol”.

L’exposició estarà oberta fins al pròxim 21 de maig i té entre altres objectius donar a conéixer una figura com Rafael Zabaleta a la ciutat d’Elx, la Comunitat Valenciana i comunitats limítrofes.

Zabaleta és un dels grans artistes espanyols del segle XX, admirat per Eugeni D’Ors en persona, “Fill adoptiu” de la ciutat d’Elx (1940). L’escriptor i pensador català, una de les figures fonamentals de la crítica d’art a Espanya, el considerava “una revelació decisiva en la pintura espanyola”. Però es tracta, a més, d’un pintor clau en la segona avantguarda espanyola, contemporani de l’Escuela de Altamira (Santander, 1948) i del grup Dau al Set (Barcelona, 1948), on germinà l’art avantguardista que s’exhibix de manera permanent en el Museu d’Art Contemporani d’Elx.

Per tot això, l’exposició es dirigix específicament tant a escolars, als quals s’intenta despertar la seua inquietud artística, com a estudiants de batxiller, que poden apreciar de primera mà un dels grans mestres espanyols de la pintura del segle XX. És precisament este fet que permet que siga també un important atractiu turístic per al visitant estranger i de fora d’Elx.

L’obra de Zabaleta gaudix de gran fama internacional i pot contemplar-se en els museus més prestigiosos del món (Nova York, Buenos Aires, Tòkio…) estant molt present en la principal pinacoteca nacional d’art contemporani: el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS).