L’Ajuntament exposa el seu projectes en matèria de “Ciutat Intel•ligent”

L’Ajuntament exposa el seu projectes en matèria de “Ciutat Intel•ligent”

 

L’Ajuntament d’Elx ha rebut la visita dels representants de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel•ligents (RECI) per a conèixer de primera mà les iniciatives “smart city” que s’estan duent a terme des del municipi.

 

Així ho ha explicat el regidor de Recursos Humans, José Pérez, qui ha recordat que Elx és una de les 81 ciutats pertanyents a la RECI. Smart Cities, ciutats intel•ligents en valencià, és el terme que designa ciutats que responen a necessitats de la població, conreant una comunicació sòlida amb les institucions, fent ús dels avanços tecnològics de forma sostenible.

José Pérez Ruiz i Josué Castillo, tècnic de l’Àrea de Telecomunicacions, han traslladat als responsables de RECI que Elx rebrà 15 milions d’euros dels fons europeus EDUSI, per a posar en marxa un total d’11 línies d’actuació dirigides a millorar les condicions i la qualitat de vida dels il•licitanes i il•licitans, i que prestaran especial atenció als barris més vulnerables des del punt de vista demogràfic, socioeconòmic, mediambiental i residencial.

Accions orientades a millorar l’accés, l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació, afavorir el pas a una economia de baix nivell d’emissió de carboni, conservar i protegir el medi ambient i fomentar l’eficiència dels recursos, i impulsar la inclusió social i lluitar contra la pobresa i discriminació.

Els objectius d’aquests fons en la línia d’actuació emmarcada dins de les ciutats intel•ligents són:

Promoure solucions intel•ligents per a la creació de comunitats digitals que afavorisquen la cohesió social i la inclusivitat.

Utilització de tecnologia sense fil per a dotar de connectivitat els ciutadans, proporcionar un canal de comunicació amb l’administració àgil, segur i amb la millor cobertura geogràfica possible (garantint la igualtat d’accés als serveis).

Obtenir informació de fluxos de ciutadans durant períodes concrets per a poder situar serveis públics on es veja que hi ha major necessitat.

Fomentar l’activitat econòmica, animant el ciutadà a romandre més temps en places, zones comercials i esdeveniments culturals o festius.

Reducció de la bretxa digital, proporcionant un mitjà perquè els ciutadans puguen accedir a Internet d’una forma gratuïta i segura, facilitant les interconnexions amb els altres i creant noves oportunitats de creixement.

Facilitar la busca d’informació i l’ús social de la xarxa de manera ràpida i còmoda, adaptant-nos a la societat del coneixement del present.

Orientar la ciutat per a convertir-la en un espai més agradable per a viure-hi i visitar és la fi que persegueix el desenvolupament urbà intel•ligent, permetent el benestar del ciutadà.

Fomentar escenaris de compartiment d’informació, noves opcions socials i afavorir el desenvolupament de nous escenaris d’emprenedoria, aconseguint amb això la racionalització de despeses i rendibilitat d’inversions.

Optimitzar l’experiència in situ utilitzant aplicacions d’orientació, mapes interactius, accés a serveis d’informació, accés a guies de serveis geolocalitzades.

Utilització de Bluetooth beacons (BLE) per a facilitar l’enviament d’informació i de missatges d’utilitat ciutadana als dispositius mòbils dels ciutadans.

Facilitar, de manera universal, la connectivitat d’usuaris, empresariat i administracions, redundant amb això en una millor accessibilitat de serveis.

Unificació de les targetes d’accés als serveis públics en una credencial virtual instal•lades en els dispositius mòbils.

Els responsables de RECI han arribat a Elx amb un Renault Zoe ZE 40, un vehicle elèctric amb fins a 400 quilòmetres d’autonomia que els està fent recórrer més de 30.000 Km. per les ciutats intel•ligents d’Espanya. Tindrà un efecte demostrador del rendiment de les bateries davant diversos escenaris i condicions ambientals, i de com és possible una mobilitat interurbana 100% elèctrica. A més, aquest cotxe elèctric “intel•ligent”, al llarg de la seua ruta recaptarà dades de nivells de soroll i contaminació acústica, peça fonamental en l’habitabilitat urbana –gràcies a sensors equipats per Audiotec–. Un vehicle elèctric que no genera soroll en comparació del de combustió. També incorporarà tecnologia NFC per a la consulta de dades sobre el projecte a aquells que es creuen amb el vehicle durant el trajecte.